למרות מעמדה התדמיתי הרעוע ביותר של ישראל בעולם, היום (שלישי) תיפתח בפעם ה-23 תערוכת התיירות הבינלאומית השנתית, IMTM - International Mediterranean Tourism Market, שתציג בביתן 2 החדש בגני התערוכה בתל אביב היום ומחר. התערוכה משכה השנה "פנים חדשות" ולראשונה תארח משלחות ממדינות חדשות, ביניהן: נורבגיה, קזחסטן, אזרבייג'ן, בוטסואנה, פרו וקוסטה ריקה.

>> "כל לילה בתל ברוך יכול להיות הלילה האחרון בחיים שלך"

>> 9 אירועי גאווה מסביב לעולם שאסור לכם לפספס ב-2017

תערוכת התיירות הבינלאומית צברה תאוצה בשנים האחרונות והפכה לאירוע הגדול ביותר של ענף התיירות הבינלאומי. ביתן 2, אליו התערוכה עוברת לראשונה השנה, הוא חלל חכם ורסטילי שמתפרש על שטח גדול יותר מאשר בשנים קודמות. השנה ישתתפו בתערוכה מספר שיא של מדינות ושל מציגים המגיעים מישראל ומספר הביתנים עומד על כ-175. בתערוכה שהפכה לזירת העסקים העיקרית של ענף התיירות העולמית, נסגרות העסקאות המרכזיות לחופשות הקרבות בחודשי האביב והקיץ. כמו כן, נחשפים היעדים החדשים שעתידים לתפוס תאוצה ומוצגים החידושים הטכנולוגיים, שמעצבים מחדש את פני תחום התיירות.

תערוכת התיירות הבינלאומית​ (צילום:  יחסי ציבור )
לורד. "לא מרגיש שיש ירידה של תיירים, להפך" | צילום: יחסי ציבור
השנה ישתתפו בתערוכה לראשונה ה-IGLTA (The International Gay & Lesbian Travel Association) כנציגות גאה שנותנת מענה לתייר הגאה הישראלי והבינלאומי. הארגון נוסד בתחילת שנות השמונים ונחשב כיום לרשת התיירות המובילה ביותר בתחום הגייז, שנועדה בין היתר להרחיב את האופקים של טיולים בארץ ובעולם. לארגון יש קשרים עם למעלה מ-80 מדינות בעולם, והוא הוקם במטרה לייצר שיתופי פעולה עם יעדים רבים ומגוונים שהפכו בשנים האחרונות לידידותיים לתייר הגאה, כמו גם בישראל. ראסל לורד, נציג החברה בארץ, מספר כי נהוג לחשוב שאירועי הגאווה התל אביביים בחודשי הקיץ הם היעד התיירותי המרכזי, אך לטענתו זו טעות נפוצה.

"אירועי הגאווה התל-אביבים אכן מושכים מספר רב של תיירים בחודשי הקיץ", מעיד לורד, "סוג התיירים שאני מטפל בהם זה לא רק כאלה שמעוניינים להגיע למצעד הגאווה שמסתכם בסוף שבוע, אלא הרבה מהם מגיעים לטיולים, הולכים לבקר במקומות הקדושים ויוצאים גם מגבולות תל אביב. בניגוד למה שחושבים, דווקא הרבה תיירים גאים מהעולם מגיעים לישראל כי יש התעניינות הולכת וגוברת באתרים היסטוריים וקדושים, לאו דווקא בדברים המובנים מאליהם".

כל הזמן מדברים על הרעת התדמית של ישראל בעולם, וכתוצאה מכך גם על ירידה בתיירות, כולל בתיירות גאה. יש לך נתונים על כך?
"כמעט שלושים שנה שאני עובד בתחום התיירות הנכנסת לישראל, ואני לא מרגיש שיש ירידה של תיירים, להפך. אם אני משווה בין הימים הראשונים שלי בתחום למה שקורה עכשיו, אין ספק שישראל היא אחד היעדים המבוקשים, הן עבור משפחות והן עבור ארגונים שמתעניינים ורוצים להגיע. ישראל מושכת תיירים כי היא פונה למגוון רחב של סוגי קהלים. יש קהל לא מבוטל שישראל עבורו היא הולילנד וביקור בה הוא בגדר חובה, ולצד זה גם תל אביב עצמה היא יעד מאד מבוקש".

במה שונה האירוע הזה מהאירועים שהתקיימו בשנים קודמות?
"פעם ראשונה שאנחנו קופצים למעל 50 מדינות, יש סקירה והתפרסות אדירה ומדינות שרוצות להגיע לכאן מכל היבשות. אחד הדברים שהיוזם של התערוכה אומר זה שהמנוע של השלום עובר דרך הכלכלה והתיירות, וזה מצליח לדלג על פערים ושסעים אחרים. תיירות זה אחד מהדברים הגדולים שעושים את השלום, אני אומר את זה מניסיון של שנים בתחום. הייתה לי קבוצה של 18 אמריקאים מהקהילה שעשו סיור מודרך ביעדים לישראל וגם בירדן לבקשתם, הצלחנו להפגיש איתם בחורים מסוריה ומעיראק וחברים ירדנים, ישבנו ביחד לפני ארוחת ערב 18 תיירים ודברנו על הכול".

כבודה של תל אביב במקומה מונח, אבל בהשוואה לערים מרכזיות כמו ברלין, ניו יורק ואחרות - למה דווקא ישראל מושכת בעיניך, מה מזמין בה?
"אנחנו לא בתחרות עם ערי בירה אחרות. ישראל היא מקום ייחודי לצד מקומות ייחודיים אחרים בעולם. אבל אם אתה שואל אותי, מניסיוני בשטח - פה בארץ יש משהו שאין באף מקום אחר: מזג האוויר, הים, חיי הלילה השוקקים ואת הגישה הקלה מתל אביב לירושלים ולמקומות היסטוריים, שגם גייז רוצים לבקר בהם. בשנה החולפת משרד התיירות ביקש לייצר שיתוף פעולה, על מנת לעזור לקדם תיירות נכנסת של הקהילה הלהט"בית לישראל, כשבמרכז שיתוף הפעולה הרימו אירוע תחת הכתרת Why to come to Israel - הקו היה למשוך עוד תיירים לארץ לחשוף בפניהם את ישראל הפתוחה והגאה".

תערוכת התיירות הבינלאומית​ (צילום:  יחסי ציבור )
"הפינקוושינג הוא בולשיט" | צילום: יחסי ציבור
בשנה האחרונה משרד התיירות הישראלי עורר זעם בקרב הציבור הלהט"בי בישראל, כי אנשים כאן הרגישו שמצד אחד הממשלה מונעת זכויות ומפילה חוקים לטובת הקהילה, אבל מצד שני מנצלת את הקהילה הגאה כדי למשוך תיירים ולעשות כסף? קוראים לזה פינקוושינג.
"אני מודע למה שקרה בתקופה ההיא ואני מעורב במה שקורה. בן זוגי ואני הלכנו ב-2005 לבג"ץ כדי שהמדינה תכיר בנישואים חד מיניים. בחיי היום יום שלי אני מעורב. אבל המקצוע שלי הוא תיירות נכנסת, תפקידי הוא לעודד תיירות לישראל, והפן הפוליטי לא קשור למקצוע שלי או לתחום התיירותי. אני מבין את הטענות, אבל אני לא בטוח שאני מסכים איתן במאה אחוז. חלק מזה זה נכון וחלק הגזמה, אבל פה אנחנו מדברים על תיירות מישראל ולישראל, כדי שאנשים יראו שישראל היא עולם פתוח. הפינקוושינג הוא בולשיט, אני לא ממש מסכים עם זה. יש לנו מה לשפר, אבל אין פינקוושינג. אני בתחום העשייה הזאת הרבה מאד שנים, אנחנו עושים התמקדות בפן התיירותי כלכלי, זה עושה הרבה יותר מטוב. דרך זה, אנחנו גם מפגישים בין הרבה מאד אנשים בארץ ובעולם, אפילו מירדן ומצרים לישראל. תיירות היא גשר לשלום".

ואכן, לראשונה מאז הדרדרות היחסים בין טורקיה לישראל, טורקיה תשתתף בתערוכה השנה. שיתוף הפעולה נרקם בין מארגני התערוכה, משרד התיירות הישראלי ושגרירות טורקיה במטרה להחזיר את התייר הישראלי למדינה, ולחדש את מערכת היחסים שנפגעה על בסיס כלכלת תיירות. לדברי כאמל אוקם, שגריר טורקיה בישראל, אין דרך טובה יותר לחזק את הקשרים האישיים של תושבי שתי המדינות מאשר באמצעות תיירות. "לאחר הפוגה של 4 שנים, החליטה טורקיה באופן רשמי להשתתף בתערוכת התיירות הים תיכונית הבינלאומית ה-23, אחת מתערוכות התיירות החשובות באזורנו", אומר אוקם.

תערוכת התיירות הבינלאומית​ (צילום:  יחסי ציבור )
מתוך התערוכה. "תיירות היא גשר לשלום" | צילום: יחסי ציבור
אייל שמואלי, מו"ל I.T.N ומיזמי תערוכת IMTM מסר כי הם שמחים לארח שוב את טורקיה בתערוכה. טורקיה הייתה חלק משמעותי ממפת היעדים של התייר הישראלי וחלק משמעותי בתערוכה. ענף התיירות היה מאז ומעולם גשר כלכלי ומדיני חשוב, והמפגש הייחודי שנערך בין יותר מ-40 מדינות, ממשיך להוות גם השנה פלטפורמה לחיזוק וקידום היחסים הבינלאומיים של מדינת ישראל עם העולם.

>> 22 מיתוסים על סקס להט"בי שחייבים לנפץ 

>> הקרבה גורלית: אהבת אם שתשאיר אתכם ללא מילים