יום הבנה 2014

ביום שבת האחרון, ה-17 במאי, צויין ברחבי העולם יום הבנ"ה  היום הבינלאומי למאבק בלהט"בפוביה, אפליה של בני אדם על בסיס של נטייה מינית וזהות מגדרית. בישראל יצויין יום הבנ"ה היום, כאשר השנה תתמקד הפעילות בסימן המאבק בלהט"בפוביה כנגד בני נוער בישראל וקריאה לאנשי החינוך ולהורים לפעול בצורה נחושה ובלתי מתפשרת למיגור תופעת הבריונות כלפי בני נוער להט"ב על בסיס נטייתם המינית וזהותם המגדרית.

האירוע המרכזי של יום הבנ"ה בישראל הוא עצרת תנועות הנוער בשיתוף עם איגי, ארגון הנוער הגאה, שתתקיים היום במטרה להעביר מסר נגד הלהט"בפוביה ובעד שוויון זכויות לקהילת הלהט"ב בישראל. במסגרת הארוע שיתקיים בבית דני בת"א, ייפגשו כ-600 בני נוער חניכי תנועות הנוער השונות מכל רחבי הארץ, עם חניכי איגי ופעילים חברתיים מהקהילה, וידונו בנושאים שונים במתכונת שולחן עגול.

ילי קלריך, מארגן שותף של יום הבנ"ה ודוקטורנט בפסיכולוגיה קלינית ומשפטית בנושא אלימות בני נוער, מציין כי "השנה היו הישגים יוצאי דופן במאבק נגד הלהט"בפוביה, בהם העברת תיקון לחוק זכויות התלמיד, שאוסר אפליית תלמידים על בסיס נטיה מינית וזהות מגדרית, ואישור בקריאה טרומית של תיקון הצעת חוק הפרשנות של חברי הכנסת עפר שלח וניצן הורוביץ, שאוסרת כל אפליה על רקע נטיה מינית או זהות מגדרית. משרד החינוך הודיע על שילוב תכנים נגד להט"בפוביה בתכנית הלימודים "האחר הוא אני", ומשרד הכלכלה ערך לראשונה משאל בקרב הקהילה הלהט"בית, שהצביע על כך ש-80% מהנשאלים מרגישים כי קיימת אפליה בקבלה למקומות עבודה. הכרה בקיומה של הבעיה היא התקדמות לעבר פתרון".

"יחד עם זאת, לא הכל היה ורוד", הוסיף קלריך, "הצעת חוק הפונדקאות, שאמורה להביא בשורה אמיתית ללהט"בים שרוצים להיות הורים, מעוכבת בממשלה בעקבות ערר שהוגש על ידי השר אורי אריאל. כתב האישום נגד חגי פליסיאן, שהואשם ברצח בתיק הבר-נוער אחרי חקירה מאומצת של שנים, קרס. במהלך החודשים האחרונים היה גל של אלימות נגד להט"בים ששיאם בתקיפתה של טרנסג'נדרית על ידי אחד-עשר חיילים ושוטרים במשמר הגבול במהלך חופשתם. ולמרות שהרצח בבר-נוער התרחש לפני כמעט חמש שנים, עד עצם היום הזה במשטרת ישראל לא קיים סיווג לתקיפות של להט"בים ולא ניתן לדעת כמה ואילו תקיפות בוצעו על רקע זה".

קבוצה של פעילים להט"בים מרכזיים בישראל בראשותו של קלריך מקימים בימים אלה גוף א-פוליטי שיפעל לקידום שוויון זכויות לקהילה הלהט"בית. הגוף החדש יסקור את ספר החוקים של מדינת ישראל ויבחן את החוקים שבהם נדרשת התייחסות ספציפית לקהילה הלהט"בית. בטווח הקצר הגוף יתמקד ביישום בפועל של התיקון לחוק זכויות התלמיד מול משרד החינוך, במניעת אפליה נגד להט"בים בתעסוקה מול משרד הכלכלה, בטיפול יסודי באלימות כלפי להט"בים מול המשרד לביטחון פנים, ובחקיקה, ובראשה חוק הפרשנות, מול משרד המשפטים.

יום הבנה 2014


שר הבטחון: "המדינה צריכה להכיר בנישואין חד מיניים"

היום הבינלאומי למאבק בלהט"בפוביה – IDAHO –International Day Against Homophobia and Transphobia מצוין מדי שנה משנת 2005 ב-17 במאי, התאריך שבו ההומוסקסואליות הוסרה מרשימת ההפרעות הנפשיות על ארגון הבריאות העולמי. בישראל מצוין היום מדי שנה מאז שנת 2006. המונח "הבנ"ה" נבחר מתוך תפיסה לפיה רוב גילויי ההומופוביה, הלסבופוביה, הטרנספוביה והביפוביה נובעים מבורות ומפחד ולא משנאה גרידא, ועל כן יש להדגיש את המסרים החיוביים של הבנה, סובלנות ופלורליזם.

"הקהילה הלהט"בית סובלת בכל העולם מאפליה, משנאה ללא סיבה, מרדיפה והדרה", אמרה שרת הבריאות יעל גרמן בהצהרה לקראת יום הבנ"ה, "היום צריך לומר בקול כי נטיה מינית וזהות מינית אינה משנה כהוא זה את האינטילגינציה, הערכים המוסריים, הכישרונות, היכולת להעניק, הטוב או הרע של כל אדם. זכותה של כל אשה וזכותו של כל גבר לאהוב את מי שלבו נמשך אליו, כל עוד שאינם פוגעים בזולת. שנאת השונה המתבטאת בשנאת הקהילה הלהטבי"ת מקומה בימי הביניים ונובעת מאותם יצרים חשוכים של רדיפת מכשפות, יהודים ועוד. אין לה מקום בחברה של היום".

שרת המשפטים ציפי לבני הצטרפה לברכות ואמרה: "ישראל, ביחד עם למעלה מ-100 מדינות ברחבי העולם, מציינת את יום הבנ"ה. לכל אדם יש זכות בסיסית להיות מי שהוא ולאהוב את מי שבוחר וזאת מבלי לפחד מאלימות ומשנאה. זה מאבק ראוי שאני שותפה לו כשרת משפטים, כאזרחית בישראל וכאדם. וזה גם מאבק למען כולנו - למען חברה סובלנית, שוויונית ודמוקרטית".

לקראת יום הבנ"ה 2014 הביע גם שר הביטחון משה יעלון את תמיכתו הבלתי מסויגת בשוויון זכויות ללהט"בים: "המדינה צריכה להכיר בנישואין חד מיניים. יש לאפשר חופש בחירה. המדינה צריכה להכיר בזה. זה כבר הוכר בעבר. היה לנו מקרה כזה בצה"ל כשבן זוג של גבר הוכר לצורך העניין כידוע בציבור. תראו אותי כמי שמגויס למען הקהילה ההומו-לסבית בכל מה שקשור לזכויות, בכל מה שקשור למניעת אפליה, בכל מה שקשור ללחימה בהומופוביה. אני מגויס ולא מגמגם בזה, ולא מהסס בזה ולא מתלבט בזה. גם כאן יש לי קו מאוד ברור, מצפן מאוד ברור, ואם עולים דברים שאתם חושבים שאני יכול לעזור ולהתערב בהם - דלתי פתוחה״.

עוד ב-mako גאווה: