שלטי גאווה הרצליה (צילום: רותם לביא)
השלטים אחרי שהושחתו | צילום: רותם לביא

תלמידי תיכון היובל בהרצליה החליטו להקדיש השנה את הפרויקט השנתי של מגמת האמנות לקהילת הלהט"ב ולמאבקה לשוויון בנישואים. במסגרת הפרויקט, נתלו עבודות תלמידי המגמה על "גדר האמנות" שברחוב הרב קוק, אחד הרחובות הראשיים בעיר. למרבה הצער, הפרויקט המבורך החזיק בקושי 24 שעות – והושחת. עם זאת, בעירייה מבטיחים כי ידאגו לתקן את המפגע, ולא ישאירו את המצב כפי שהוא.

"אני מופתע, לא חשבתי שזה יקרה", אמר ל-mako גאווה, רן שם טוב, אחד היוזמים של הפרויקט וחניך באיגי – ארגון הנוער הגאה. "חשבתי בהתחלה שזה בגלל הרוחות והגשם. בסופו של דבר הבנתי שמדובר בוונדליזם".

בתשובה לשאלה האם הוא מאוכזב, אמר שם טוב: "זה אמנם מבאס, אבל זה רק מדרבן אותי ליותר עבודה במלחמה של הקהילה שלנו בהומופוביה ולמען שוויון".

"אני אוהב משמע אני קיים", "נישואין הם זכות לכולם"

על הפרויקט הוחלט בשנה שעברה, לאחר פגישה שערכה ראש העירייה, יעל גרמן, עם אלמוג תנעמי והתאומים רן ודן שם טוב – שלושתם נמנים על הנוער הגאה מחוץ לארון של הרצליה. גרמן, תומכת ותיקה של קהילת הלהט"ב בעיר, העלתה יחד עם השלושה הצעות לדרכים שונות להעלאת המודעוּת בכל הקשור לקהילה ולמאבק בהומופוביה.

במסגרת הפרויקט, אותו יצרו תלמידי המגמה, נתלה שלט עליו נכתב: "מגמת האמנות בתיכון היובל ועיריית הרצליה מחבקים את הקהילה הגאה של הרצליה".

שלטי גאווה הרצליה (צילום: דוד שי)
השלטים לפני ההשחתה | צילום: דוד שי

בנוסף, הוצגו עבודות שונות שיצרו תלמידי המגמה, בהם שלטים באנגלית ובעברית עם הכיתוב: "נישואין הם זכות לכולם" ושלט עליו כתוב "אני אוהב משמע אני קיים", ומתחת הסמלים: ♥ = ♂+♂.

"התלמידים נכנסו בהתלהבות רבה אל הפרויקט"

מנהלת בית הספר, ציפי מל, אמרה ל-mako גאווה כי בית הספר פועל זה כמעט עשור, יחד עם החברה הכלכלית של הרצליה, בפרויקטים חברתיים. "אנחנו בוחרים נושאים אקטואליים רלוונטיים, שהנוער עוסק בהם, ותלמידי מגמת האמנות מעצבים כרזה, כל תלמיד כרזה שלו בהתאם לנושא", אמרה. "היו לנו נושאים כמו: 'אני ישראלי', מניעת אלימות, בריאות, שירי לאה גולדברג ושירי נתן אלתרמן.

שלטי גאווה הרצליה (צילום: אביעד שטיר)
מגמת האמנות ועיריית הרצליה מחבקת את הקהילה הגאה | צילום: אביעד שטיר

"השנה הנושא היה: "מגמת האמנות מחבקת את הקהילה הגאה ותומכת במאבקה לשוויון בנישואים. ותלמידים נכנסו בהתלהבות רבה אל הפרויקט, ועיצבו את הכרזות, שנתלו ברחוב הרב קוק. הפרויקט שרד במלואו בערך 24 שעות, ואחר כך ספג 'התעללות'".

מל הוסיפה: "אני מוכרחה לומר שהתלמידים היו מוכנים לזה, קיבלו את זה ברוח טובה ולקחו את זה בחשבון מראש. חלק מהדיאלוג הזה שמתנהל מול 'הצופים', כולל בתוכו כנראה גם תגובות שליליות".

בעירייה מבטיחים לתקן: "לא נשאיר את המפגע כפי שהוא"

המנהלת מל הדגישה כי מדי שנה פועל תיכון היובל בהרצליה בפעילות חינוכית נגד הומופוביה ובריונות. "מדי שנה יש גם פעילות בכל שכבה, במסגרת שעת מחנך, ובנוסף, יש גם פעילות של חוש"ן (ארגון ההסברה לחינוך ושינוי של קהילת הלהט"ב, ד.ז)".

רכזת מגמת האמנות, חנה קידר, הביעה גם היא שביעות רצון וגאווה מכך שתלמידי המגמה קיבלו באהדה רבה את הפרויקט. "התלמידים היו סבורים שבאמת הגיע הזמן להתייחס גם לקהילת הלהט"ב כשווי זכויות. הם מאוד התאכזבו שאורח החיים של העבודה היה יממה בערך, אבל כולי תקווה שהעירייה והחברה הכלכלית יממנו הדפסה מחודשת של העבודות".

דוברת עיריית הרצליה, דורית בסמן קובל, הבהירה כי העירייה לא תשב בחיבוק ידיים. "העירייה לא תשאיר את המפגע כפי שהוא, ותתקן את הגדר, שבמשך השנים מופיעות בה עבודות אמנות של תלמידי התיכון", אמרה. "בעיריית הרצליה מקפידים, מחד, לתת ביטוי ולשמור על החופש של כל פרט להביע עמדותיו, ומקפידים, מאידך, שלא לפגוע ברגשות הציבור".