>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

זוג אבות וילד (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
דרך ארוכה עד לאושר. מצבם של אבות גאים בישראל | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
אתם רואים אותם בגן, ברחוב, בבית הספר או במכולת השכונתית: אבא, אבא, עגלה, ילד, חיתול. פה הם נוסעים יחד באופניים, שם מבלים בפארק. הם נראים כמו כל משפחה אחרת שאתם מכירים, והם בהחלט כאלה. אבל החיוכים המאושרים והעיניים העייפות לרב מסתירים את המסע הארוך, הקשה, היקר ובעיקר הלא הוגן עמם נאלצו להתמודד. עבור מרביתם ההתמודדות לעולם לא תיגמר: מול המשפחה, החברה, הממסד והרשויות, שממשיכים לזלזל בזכותם להיות הורים ומפלה אותם שוב ושוב.

קוראים להם "אבות גאים", ובשנים האחרונות הם הפכו לחלק אינטגרלי בחברה הישראלית. במציאות בה מדינתם ממשיכה במדיניות מפלה ועמוסת בירוקרטיות, הם לא מוותרים: נוסעים עד קצה העולם, שוברים חסכונות, נעזרים בתרומות, לוקחים חופשות מיוחדות מהעבודה, ומולם מטרה אחת: תינוק. לפעמים שניים.

בתקופה האחרונה הם החליטו לאחד כוחות. זה החל לפני כשנתיים עם הקמת קבוצת אבות גאים בפייסבוק המונה כבר למעלה מ-500 חברים ומשמשת כמקום להתייעצות, הדיינות, תמיכה והחלפת מידע שימושי, והמשיך עם הקמת עמותת אבות גאים, שכנס חגיגי לייסודה יתקיים היום (1.11) במרכז הגאה בגן מאיר.

>> "המדינה לא תמנע ממני להיות אבא"

"אבות גאים מתמודדים עם קשיים ממסדיים רבים"

"אבות גאים סובלים מקשיים רבים, שמערימה עלינו המערכת הממסדית, יחד עם שורת קשיים חברתיים נוספים, הנובעים מכך שחלק לא מבוטל מתושבי ישראל עדיין לא רואים בהומו או בזוג הומואים הורים ראויים", מסביר יו"ר העמותה, אודי לדרגור. "מספיק לקרוא את הטוקבקים הצפויים על כל כתבה העוסקת בנושא כדי להיווכח שיש לנו עוד עבודה רבה". 

אודי לדרגור, בן זוגו ובתם (צילום: ניר אריאלי)
יו"ר עמותת "אבות גאים", אודי לדרגור ביחד עם בן זוגו ובתם, תום | צילום: ניר אריאלי
לדרגור, הנשוי לבן-זוגו גיא בשבע השנים האחרונות ואב גאה מאוד לתום בת ה-9 חודשים, מרחיב על הקשיים: "בין היתר, אמנה את תהליך האימוץ הארוך והמבזה שהמדינה מחייבת את ההורה הלא-ביולוגי לעבור בדרך להכרה בהורותו; את בדיקת הרקמות שהמדינה מחייבת את האבות לבצע כדי לזהות את האב הביולוגי, אף אם הזוג אינו מעוניין בכך; את העלויות הבלתי אפשריות שמערימה עליהם המדינה רק כדי לעמוד בדרישות המופרכות שהיא עצמה דורשת מהם ועוד. כך כל אחד המעוניין להיות אב גאה נדרש להוציא סכומי עתק כדי לעבור הליכי פונדקאות בחו"ל (כי המדינה אוסרת עלינו לבצע אותם כאן בארץ), לבצע בדיקת רקמות יקרה (שבדרך כלל איננו מעוניינים בה), לשלם שכר עו"ד ואגרות בתי משפט כדי להכיר בהורותנו (שצריכה להיות מובנת מאליה לכל אדם שפוי) ועוד כהנה וכהנה קשיים ומהמורות מיותרות שהמדינה בוחרת להעמיס עלינו".

פועלים בכמה חזיתות

על היוזמה להקמת העמותה אחראים 7 חברים, שהחליטו לשים את החיתולים והמוצץ בצד ולקחת את העניינים לידיים. מייסדיה הם עמית רוב-שאנן, עו"ד מתן חודורוב, עוז פרבין, ניצן הראל, אריאל כהן-ארקין, יובל אריאל-אגרט ולדרגור. בנוסף, משמשים איתן גילור וטל רווה כוועדת ביקורת ועופר אלכסנדר-אליסון ורונן גופר-רומנו כחברי האסיפה הכללית. "העמותה תתמקד בשישה תחומי פעילות שונים, כאשר בראש כל אחד מהתחומים עומד אחד המייסדים והוא יעבוד יחד עם מתנדבים נוספים כדי לקדם את התחום שבאחריותו", מסביר לדרגור.

התחומים בהם תעסוק העמותה מגוונים ומבקשים לתת מענה רחב, ככל הניתן, לצרכי האבות הגאים, והם: מחקר ומידע – הקמת מקורות מידע לאבות שבדרך וקיום מחקרים עצמאיים על משפחות גאות; פוליטיקה ומשפט – הנעת מקבלי החלטות להפחית את הקשיים הממסדיים על המשפחות שלנו; תקשורת וחינוך – פעילות מול גופי התקשורת והחינוך כדי לשנות את המעמד החברתי של המשפחות הגאות; חברה – קיום פעילויות חברתיות ליצירת קשרים והיכרויות בין משפחות של אבות גאים; רווחה – הפעלה וקידום של שרותי ייעוץ וטיפול, ככל שיידרשו, לילדים ולאבות גאים; ופילנתרופיה – גיוס כספים כדי לעזור לאבות גאים הרוצים להקים משפחה, ועוד.

המצב בישראל: אין מקום לאבות גאים

העמותה נולדה, בין היתר, נוכח ההתנערות ההולכת וגוברת של הממסד המגובָּה בחוק הפונדקאות שנחקק בשנת 1996 ומפלה יחידנים ואבות גאים מלממש את חלומם. גם הדרישה לדון מחדש בנושא לא הניבה פירות והסתכמה בהמלצות ועדת מור יוסף לפני כשנה וחצי שגרמו לזעם גדול בקרב רבים בקהילה. בין היתר, בשל המלצתה לאפשר שירותים אלה לאבות גאים רק על ידי פונדקאיות אלטוראיסטיות בלבד והטענה כי יש להותיר את הפונדקאיות בתשלום לזוגות סטרייטים, שככל הנראה "ראויים" יותר להיות הורים. 

אבות גאים עמותה לוגו (צילום: רועי ירון, עמותת אבות גאים)
מאחדים כוחות. אבות גאים בישראל | צילום: רועי ירון, עמותת אבות גאים
לאור המבוי הסתום מולו ניצבים הומואים בישראל, חלה עלייה משמעותית בילדים שנולדים באמצעות פונדקאות חו"ל וישראל ידועה כמדינת ה"גייבי-בום" העולמית. על פי ההערכות, בשנים האחרונות נולדו מאות תינוקות להורים ישראלים בחו"ל, כאשר המדינות המועדפות הן ארה"ב, קנדה והודו - היעד הפופולארי ביותר, שנסגר לאחרונה על ידי הרשויות במדינה והותיר מאות הורים שבדרך חסרי אונים. 

פתיחת מסלול חדש בתאילנד על ידי דורון מגד-ממט, מייסד חברת פונדקאות "תמוז"הובילה את משרד החוץ לפרסם אזהרת מסע בנושא פונדקאות חו"ל, שביקשה להבהיר לאזרחים המבקשים לקיים הליך פונדקאות בחו"ל כי לא יקבלו עזרה במקרים של קושי בהבאת הילדים לישראל. התינוקות הראשונים, אגב, צפויים להיוולד שם כבר בחודש הבא ומעניין לראות כיצד תנהג המדינה בעניין.

רבים מאמינים כי ביכולתה של הכנסת הנוכחית להביא לשינוי. האווירה ההומופובית והיחס הבעייתי כלפי אבות גאים במשרדי הממשלה השונים בעבר השתנו ויותר ויותר חברי כנסת ושרים מתבטאים בעד שוויון זכויות בנישואים ובהורות עבור להט"ב. יחד עם זאת, עדיין לא התקבלו החלטות קונקרטיות בנושא פונדקאות על ידי השרים העומדים בראש המשרדים הלרוונטיים, בהם: שרת הבריאות יעל גרמן, שר הפנים גדעון סער ושרת המשפטים ציפי לבני, שכבר הביעו בעבר נכונות ותמיכה חסרת תקדים בזכויות הקהילה הגאה.

בהתאם לכך, מבהיר לדרגור מדוע יש צורך בעמותה זו כאשר הקהילה מוצפת בעמותות וארגונים שונים. "עסקנו שעות ארוכות בשאלה הזו וחיפשנו ארגון קיים שיוכל להכניס אותנו לאג'נדה שלו. לצערי, אין ארגון כזה כיום. הארגונים האחרים עסוקים בכיוונים אחרים לגמרי – תמיכה בנוער גאה, בהורים ללהט"בים, בחינוך לשינוי ועוד, או שיש בתוכם גורמים המתנגדים באופן מפורש לאג'נדה שלנו, בדרך כלל בגלל חוסר ידע מספק על תהליכי פונדקאות מוסריים, מתוך בחירה מלאה וממניעים אלטרואיסטים של הפונדקאיות. בסופו של דבר הבנו שרק אם נקים ארגון חדש שידאג באופן מלא לאינטרסים של האבות הגאים, נצליח להזיז משהו".

ועל אף כל הקשיים, לדרגור מצייר תמונה אופטימית באשר לעתידם של אבות גאים בישראל. "אני צופה שבשנה-שנתיים הקרובות נצליח להשיג הקלות משמעותיות לנעזרים בפונדקאות חו"ל ולהנגיש בהדרגה פונדקאות שוויונית בארץ. במקביל, המעמד החברתי שלנו ילך וישתווה לזה של כלל המשפחות, ככל שביותר גנים ובתי-ספר ילמדו שיש ילדים שיש להם רק אבא או שני אבות".

בכנס עצמו יידונו ההיבטים המשפטיים הבוערים בתחום הפונדקאות על ידי מיטב המומחים, ייסקרו מחקרים מרתקים בנושא הורות אחרת, יוצגו האפשרויות הקיימות כיום להורות גאה בארץ ובחו"ל ויעסקו בזווית הפסיכולוגית של ההליך המורכב ונושאים נוספים. בנוסף, תתקיים קבלת שבת חגיגית למשתתפים ותינתן אפשרות להירשם לעמותה.

לסיום, קורא לדרגור לכל גולשי mako גאווה שהם אבות גאים או חולמים להיות כאלה יום אחד להצטרף לעמותה, לתרום, להתנדב ולעזור. "רק כך נגשים את מטרות העמותה, למען עתיד טוב יותר לילדים של כולנו".

כנס הייסוד של העמותה יתקיים ביום שישי, 1.11, בשעה 11:30 בבוקר במרכז הגאה בגן מאיר, תל-אביב.

>> חשש: הסוף לפונדקאות בהודו