>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם? 

מצעד הגאווה בתל אביב 2012 7 (צילום: שי בן נפתלי)
קהילה או "קהילה"? | צילום: שי בן נפתלי
בימים האחרונים הולך ומתנהל ברשת דיון ער וסוער בעקבות פיטוריה של אחת מעובדות איגי – ארגון הנוער הגאה. לאחרונה פורסמה עצומה הטוענת כי הפיטורים הן נדבך נוסף בדחיקת רגליהן של נשים מעמדות מפתח בארגון. באיגי דוחים את הטענות על הסף, וטוענים כי מדובר במהלך פנים ארגוני שנעשה מטעמים ענייניים גרידא, וכי העצומה מלאה באי-דיוקים.

בשבוע הבא יקיים איגי "ערב שולחנות עגולים", אליו מוזמנים מתנדבי הארגון בעבר ובהווה "לעצב את המחר של הנוער הגאה בישראל".

ענת ניר, העוסקת בפרסום ושיווק לקהילה הגאה, טענת כי הכנס, כמו גם פיטוריה של האישה, הן דוגמה לאופן פטריארכלי שבו מנוהל איגי. לטענתה, נשים מודרות מעמדות מפתח, בעוד ראשי הארגון מנכסים לעצמם את הרעיונות וההישגים של הנשים.

"מזמינים את כל העיר לדיון פתוח, מקשיבים לכולם", היא אומרת. "הדברים הטובים נלקחים, לעתים מיושמים – אך לעולם לא תקבל קרדיט ותהיה שותף להם".

"בסופו של דבר את נתקלת בתקרת זכוכית"

ניר, אשר במשך השנים התנדבה בכל ארגוני הקהילה, בין השאר בארגון קל"ף (קהילה לסבית פמיניסטית) שהתפרק, מספרת כי במשך שנים הציעו לה להצטרף לאיגי, אך לאחר מחשבה רבה, הגיעה למסקנה שמקומה כאישה אינו בארגון.

ענת ניר (צילום: זיו שדה)
"הומואים לוקחים את הקרדיט לעצמם". ענת ניר | צילום: זיו שדה

"הרגשתי שיש איזשהו באג בהנהגה, שאני לא שלמה עם חוסר השקיפות שלה, עם סגנון הניהול שלה", היא אומרת. "משהו לא הסתדר לי, ולכן לא הלכתי לשם. בדרך כלל בארגונים התנדבותיים לא קורה בדרך כלל שאנשים עוזבים בכזאת סערת רגשות.

"הרבה פעמים זה היה קשור לשוביניזם וחוסר יכולת להשפיע באמת. נותנים לך תחושה שאת חלק מהמנגנון שמקבל החלטות, אבל בסופו של דבר את נתקלת בתקרת זכוכית".

"את מנוצלת לצורכי השימור של המנגנון הפטריארכלי"

באשר לעובדה שאותה עובדת נמנתה על מעט העובדים מקבלי השכר באיגי, אומרת ניר: "גם את זה מציינים בתור הישג של הארגון, אבל אלה הישגים של אותן נשים בארגון שמנסות בכל כוחן לקדם נשים בארגון כוחני שנשלט על ידי גברים.

"רק עכשיו היה קמפיין ענק של גיוס מתנדבות לאיגי, שניהלה אותו נועם זדה. אבל אז מה שקורה בפועל זה שיש התקדמות שהיא בזכות הנשים באיגי – ואז באים הגברים ולוקחים קרדיט על ההישגים הללו.

"יש חבורה שהיא חונטה של גברים שמנהלים את העניינים באופן פטריארכלי, וככה מתקבלות ההחלטות. זהו סגנון העבודה, וכשנשים עושות דברים, מנסים להציג זאת כהישגים שלהם.

זה ממש כמו שמדינת ישראל מנפנפת בהישגי הקהילה לצורכי הסברה, ומציגה את הדברים מוצגים כהישגי הממסד. את מנוצלת לצורכי השימור של המנגנון הפטריארכלי הזה. יש גם הרבה גברים מתנדבים שחושבים ככה".

גל אוחובסקי: "מניעיה של ענת ניר אינם כשרים – הם ציניים"

נשיא איגי, גל אוחובסקי, הביע צער על פרסום העצומה. "צר לי על העצומה, בעיקר מכיוון שכולה מוקדשת לוויכוח רגשי ולא עובדתי, על ייצוג נשים/גברים בהנהלת הארגון", הוא אומר. "אין בה דבר וחצי דבר על איגי כארגון נוער ואיכות פעילותו.

גל אוחובסקי 2010 (צילום: יוסי צבקר)
דוחה את הטענות. גל אוחובסקי | צילום: יוסי צבקר

"מצד שני, הדבר הטוב שצמח מהדיונים שהתקיימו סביב העצומה בפייסבוק הוא שטענות ורחשי לב מהשטח, שלא זכו למספיק הד, הושמעו, יילקחו בחשבון ויועלו בכנס שיתקיים בשבוע הבא לדיון פומבי".

באשר לטענותיה של ניר, אוחובסקי דוחה אותן בחריפות. "בתור אדם שאין לו שום קשר לארגון, הניסיון שלה להפוך עניין פנימי לאירוע ציבורי מציב אותה בחברתם של עסקני פוליטיקה מהזן הגרוע ביותר. ענת ניר מחפשת אקשן. איכות חייהם של בני נוער להטבי"ם אינה מעניינת לה את קצה הזרת.

"היא אשת עסקים ומארגנת מסיבות, שמתפרנסת מהקהילה הלהט"בית. זאת עבודתה. לא פלא שהיא לא מצאה את מקומה באיגי, שהוא ארגון מתנדבים. מניעיה אינם כשרים –  הם ציניים. ואת ניסיונותיה הפרנואידיים להילחם ב'חונטה של הגברים' אני מציע שתקיים במרחבים אחרים ולא במקום שיכול לפגוע בבני הנוער".

>> מצעד הגאווה לא מייצג אותי. נשים מדברות על מצעד הגאווה