>> בואו לצפות בגלריית התמונות המלאה בעמוד הפייסבוק שלנו

מאות חברי הקהילה הגאה ורבים שהגיעו להביע את תמיכתם השתתפו הערב במצעד הגאווה המסורתי של ירושלים המופק על ידי עמותת "הבית הפתוח בירושלים לגאווה ולסובלנות". המצעד שהיה אמור להתקיים באוגוסט נדחה פעמיים בעקבות מבצע 'צוק איתן', ועם התיצבותה של הפסקת האש הארוכה הוחלט לקיימו למרות ש'עונת המצעדים' כבר הסתיימה.

מצעד הגאווה בירושלים (צילום: נטלי פרישקולניק הר-טל)
המצעד בירושלים, הערב | צילום: נטלי פרישקולניק הר-טל
מצעד הגאווה בירושלים (צילום: נטלי פרישקולניק הר-טל)
המצעד בירושלים, הערב | צילום: נטלי פרישקולניק הר-טל

מצעד הגאווה בירושלים (צילום: מיכל הר-טל)
מצעד הגאווה בירושלים, הערב | צילום: מיכל הר-טל

>> בואו לצפות בגלריית התמונות המלאה בעמוד הפייסבוק שלנו

אלינור סידי, מנכ"לית הבית הפתוח, בטוחה שכעת הגיע תורן של הערים בפריפריה להתעקש ולקיים מצעדי גאווה.

זה סימבולי בעיניך שאחרי שכמעט כל המצעדים השנה בוטלו, דווקא ירושלים צועדת?

"אנחנו עושים את זה בגלל שכל המצעדים התבטלו. אנחנו רוצים לאותת לכולם 'קבלו את האומץ ותעשו משהו'. אנחנו מבינים שלכולם אין חשק אחרי הקיץ הנוראי שעברנו אבל מקווים שהמצעד בירושלים יתחיל איזה שהוא תהליך החלמה ויחזיר את החשק ואת המצעדים לרחובות הפריפריה".

מרגישים שהשנה יש צורך במצעד יותר מתמיד?

"לחלוטין. בסופו של דבר הקיץ הזה, מלבד אשדוד וחיפה, לא התקיימו מצעדים בפריפריה, וזה דבר רע מאוד. ירושלים תמיד הובילה את הפריפריה ואני מקווה שהפעילים בפריפריה יראו שבירושלים הצליחו להפיק מצעד בעשרה ימים ויתארגנו גם הם וירימו אירוע גאווה. חשוב מאוד לקיים מצעדי גאווה בעיקר בפריפריה, גם אם זה יקרה אחרי תחילת החורף".

הקהילה בירושלים רוצה וזקוקה לראות את כולכם במצעד הזה

המצעד השנה בירושלים צועד תחת המסר "לא לאלימות, לא להומופוביה". האירועים הקשים שהשפיעו על המדינה בקיץ האחרון, בהם רצח אבו-חד'יר באזור ירושלים, נתנו את אותותיהם גם על הבית הפתוח ועל העומדת בראשו. בתחילת המלחמה פרסמה סידי סטטוס בדף הפייסבוק האישי שלה, שפגע בהרבה אנשים, בו זעקה סידי נגד אפליית חיילים מזרחיים ומהפריפריה וקראה "לשרוף את הקריה".

"עשיתי שני דברים לא בסדר בסטטוס הזה", מודה סידי, "האחד הוא שקראתי לאלימות, שזה משהו שברור שלא היה צריך להתבצע, הוא פשוט קרה מתוך תסכול ואבל רב. הדבר השני היה שפגעתי ברגשות של אנשים, משהו שהבנתי רק בדיעבד, אחרי התגובות שקיבלתי בעקבות הפרסום".

אין תמונה
אלינור סידי

סידי הודתה בטעות והתנצלה מיד למחרת על פרסום הסטטוס, אך כדור השלג כבר החל להתגלגל, כאשר הכעס על הסטטוס הפרטי של סידי מופנה כלפי הבית הפתוח כולו כמי שמייצגת בעיני רבים את הקהילה הגאה.

התמיכה שקיבלה סידי מהוועד המנהל של העמותה, שיצא בצהרה האומרת כי הבית הפתוח מכבד את הדעות של כולם אך יחד עם זאת גם את זכותם של האנשים להיות אנשים פרטיים, גרם לכמה פעילות לפתוח עמוד פייסבוק הקורא לפיטורי סידי.

את חושבת שהמקרה יקרין על האופי של המצעד השנה?

"המקרה גרם לשני דברים: דבר הראשון שקרה הוא דבר משמח, וזה התנועה הגדולה של הגוש הציוני, שזו הפעם הראשונה שגוש ציוני צועד במצעד. הדבר העצוב שנגרם הוא שעכשיו יש אנשים שמענישים את הבית הפתוח או מחזיקים אותו כבן ערובה בגלל הדעות שלי".

בין השאר מתכוונת סידי לסגן ראש עיריית ירושלים, מאיר תורג'מן, שהגיש נגד סידי תלונה במשטרה, ובמקביל השמיע הצהרות כי הוא אינו מוכן לתקצב יותר את הבית הפתוח, וכן לפניות שונות שבוצעו אל התורמים של הבית הפתוח, כדי שיעצרו את תרומותיהם.

"כשאנשים מונעים כסף מהבית הפתוח או פוגעים בשמו של הבית הפתוח אל מול התורמים,  הם לא פוגעים בי, אלא פוגעים באותם נער או נערה שנזרקו לרחוב ועכשיו לבית הפתוח אין כסף כדי לעזור להם. ונערים ונערות כאלה יש גם בימין וגם בשמאל, גם בהתנחלויות וגם ברחביה".

>> למה חשוב לצעוד בירושלים: "חלון המכונית נפתח והבנתי שזה ניצול לזנות"

הסקת מסקנות אישיות מהמקרה?

"הגעתי למסקנה שלא תמיד הבנתי מתי אני הפרטי נגמרת ומתי מתחילה הפרסונה הציבורית. ולקחתי על עצמי להקפיד מעכשיו על הפרדה ברורה יותר".

לסידי חשוב לציין כי הבית הפתוח התחיל במהלכים שנועדו להבהיר לקהילה שהוא מקום פתוח לכולם. "קיבלנו את המסר, שמענו את האנשים, לקחנו את המקומות הבעייתיים ואנחנו מוכנים לעשות שינוי ולהביא לשיפור", אומרת סידי, "אלו לא שינויים שיקרו מהרגע להרגע, כי אנחנו לא מאמינים בפלסטרים. אם יהיה שינוי הוא יהיה עמוק ואמיתי והוא יתקיים במעורבות של כולם. אנחנו עם המון נכונות לתקן ולשפר, ואני מזמינה את חברי הקהילה להצטרף אליי ולהצטרף לוועד המנהל ולעזור לנו לעשות את זה".

 >> בואו לצפות בגלריית התמונות המלאה בעמוד הפייסבוק שלנו