>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

אין תמונה
האם יהיה ראש העירייה הראשון הגאה של תל אביב? ניצן הורוביץ בכנסת
אחרי שח"כ ניצן הורוביץ הודיע היום (ב') על רצונו להפוך לראש העיר הגאה הראשון בישראל. בשתיים מן הערים הגדולות והמרכזיות באירופה, פריז וברלין, כבר מכהנים הומואים מחוץ לארון בתפקיד זה.

עם זאת, יש לזכור כי העובדה שהוא מתמודד בעיר הכי גאה בישראל אינה שמה את הניצחון בכיסו. הנה למשל, דווקא בלונדון, בירת הממלכה המאוחדת, שהוכרזה לא מכבר "בירת זכויות הלהט"ב האירופית", כשל בראיין פאדיק בניסיונו להיות ראש העיר הגאה הראשון.

החלטנו, אם כך, להכין עבור הגולש ניצן הורוביץ סקירה של אלה שכן הצליחו להגיע אל כס ראש העיר – אלה שיצאו מהארון ואלה שהוצאו ממנו בכח. והסקירה תיפתח דווקא בראש העיר שהוצאה מהארון לאחר מותה:

אִין דָלֶס, ניימכן, הולנד

במהלך כל חייה הייתה אין דלס בארון, ורק לאחר מותה סיפר ראש הממשלה רוד לוברס כי מי שכיהנה בתפקיד שרת הפנים בממשלתו הייתה לסבית. לפני שכיהנה בתפקיד שרת הפנים הייתה ראש העיר ניימכן שבמזרח הולנד (בין השנים 1989-1987), ולפני כן שימשה חברת פרלמנט וסגנית שר הרווחה.

אין דלס (צילום: מתוך האתר הרשמי של משרד הפנים ההולנדי)
אין דלס | צילום: מתוך האתר הרשמי של משרד הפנים ההולנדי

ג'ורג'ינה באייר, קרטטון, ניו זילנד

לאחר שהייתה זמרת, מלכת דראג ומגישת רדיו, הפכה ג'ורג'ינה באייר בשנת 1995 לטרנסג'נדרית הראשונה בעולם שנבחרה לעמוד בראשות עיר, מטעם מפלגת הלייבור. בשנת 1999 עשתה היסטוריה גדולה עוד יותר, כאשר נבחרה לפרלמנט שבבירה ולינגטון, ובכך הפכה למחוקקת הטרנסג'נדרית הראשונה בעולם.

אין תמונה
ג'ורג'ינה באייר

ברטראן דלָנוֹאֶה, פריז, צרפת

שלוש שנים לאחר שיצא מהארון, הפך ברטראן דלנואה להומו הראשון מחוץ לארון שמכהן בתפקיד ראש עיר בירה. הוא נולד בתוניסיה, והצטרף לפוליטיקה בשנת 1971. בלאחר ששימש חבר מועצת העיר פריז ואף נבחר לסנאט של צרפת, עשה דלנואה בשנת 2001 היסטוריה כאשר היה לראש העיר השמאלני הראשון של פריז מאז שנת 1871.

בשנת 2002 היה דלנואה קורבן לניסיון רצח על רקע הומופובי, לאחר שמהגר מוסלמי בשם עיז א-דין ברקאן, דקר אותו במהלך אירועי "לילה לבן" (הדומים לחגיגות "לילה לבן" של תל אביב). במשטרה אמר ברקאן כי הוא שונא פוליטיקאים והומואים. עם זאת, ברקאן לא נמצא כשיר לעמוד לדין, והוא אושפז במשך שלוש שנים בבית חולים פסיכיאטרי. ב-2007 הוא יצא לחופשה, ממנה לא שב – ומאז לא נודעו עקבותיו.

אין תמונה
ברטראן דלנואה

קלאוס ווברייט, ברלין, גרמניה

ראש העיר השני המכהן בראשות עיר בירה בעולם. בשנת 2001, כשלושה חודשים לאחר היבחרו של ברטראן דלנואה בפריז, נבחר קלאוס ווברייט לתפקיד המקביל בברלין מטעם המפלגה הסוציאל-דמוקרטית.

לפני הבחירות הוא טבע את המשפט שהפך לסוג של מוטו בקהילת הלהט"ב הגרמנית: "אני הומו – וזה דבר טוב" ("Ich bin schwul, und das ist auch gut so").

אין תמונה
קלאוס ווברייט

אוֹלֶה פון בויסט, המבורג, גרמניה

מצד אביו הוא צאצא למשפחתו של הרוזן האוסטרי-סקסוני פרידריך פרדיננד פון-בויסט. אמו, לעומת זאת, נרדפה בשואה בשל היותה חצי יהודיה. אחרי 30 שנות פעילות פוליטית במפלגה הנוצרית-דמוקרטית, אשר מטעמה מכהנת כיום הקאנצלרית אנגלה מרקל, נבחר בויסט בשנת 2001 לתפקיד ראש העיר המבורג.

בויסט הוצא מהארון על ידי סגנו, רונלד שיל, זמן קצר לאחר שפוטר על ידו. לאחר מכן נודע כי בויסט פיטר את שיל לאחר שהאחרון סחט אותו ואיים לחשוף אותו ברבים – איום אשר אותו מימש. לאחר מחאה של ארגוני הלהט"ב, ניסה שיל לטעון כי כלל לא התכוון להיטפל לנטייתו המינית של בויסט, והוסיף: "אין לי שום דבר נגד הומואים".

נראה שהאאוטינג לא עשה לביוסט רע, שכן בבחירות שנערכו בשנת 2004, הוא זכה לניצחון מוחץ בבחירות והגדיל את כוחה של מפלגתו.

אין תמונה
אולה פון בויסט

רוזריו קְרוֹצֶ'טָה, ג'לה, איטליה

הוא נולד וגדל בעיר ג'לה שבאי סיציליה, ומאז תחילת פעילותו הפוליטית בשנות ה-80' נחשב לאחד האויבים הגדולים של המאפיה. כאשר התמודד בשנת 2002 על ראשות העיר מטעם קואליציה של מפלגות המרכז-שמאל, הורה אחד ה"בוסים" המקומיים לסוכן של המאפיה במשטרה "לעשות הכל כדי למנוע מהמתרומם הקומוניסט להיבחר".

התוצאות הראשוניות שפורסמו הצביעו על ניצחון דחוק בהפרש של 197 קולות בלבד למועמד הימין ג'ובאני סְקָלְיוֹנֶה. אולם, לאחר ראיות שהוצגו בבית המשפט לעניינים מינהליים של סיציליה, נקבע כי תוצאות הבחירות זויפו, ככל הנראה על ידי המאפיה, וכי קרוצ'טה הוא הזוכה. בכך הוא הפך להומו הראשון מחוץ לארון שעומד בראשות עיר באיטליה ולסמל של המלחמה בפשע המאורגן באי המזוהה ביותר בעולם עם המאפיה.

בשנת 2009 הוא עזב את עיריית ג'לה לטובת מושב בפרלמנט האירופי, אבל במאפיה ממש לא יכולים לנשום לרווחה. "המתרומם הקומוניסט" נבחר בשנת 2012 לנשיא סיציליה. מלבד היותו סמל למלחמה בפשע המאורגן (וכתוצאה מכך גם מטרה לניסיונות התנקשות לא מעטים), הוא מהווה, כנשיא סיציליה, גם סמל למלחמה בבערות ובנשירה מבתי ספר.

אין תמונה
רוזריו קרוֹצ'טה

ג'ני ביילי, קיימברידג', בריטניה

הטרנסג'נדרית הראשונה שנבחרה לתפקיד ראש עיר בבריטניה, מעוז ההשכלה הבריטית אשר במזרח אנגליה נשלט בין השנים 2008-2007 על ידי לסבית מחוץ לארון מהמפלגה הליברל-דמוקרטית. כיוון שקדנציה של ראש עיר בקיימברידג' נמשכת שנה אחת בלבד, לאחר שנה מסרה ביילי את המושכות לסגנה.

ביילי חיה באיחוד אזרחי עם ג'ניפר לידל, גם היא טרנסג'נדרית, ויש לה שני ילדים מהתקופה שלפני שעברה את תהליך השינוי הביולוגי.

ג'ני ביילי (צילום: לורנס בויס )
ג'ני ביילי | צילום: לורנס בויס

ברוס נוטלי-סמית', רנדוויק, אוסטרליה

בשנת 1995 הוא ניסה להתמודד על מקום במועצת העיר רנדוויק, פרבר של סידני, כמועמד עצמאי. לאחר שניסיונו זה כשל, הוא נבחר בשנת 2000 מטעם המפלגה הליברלית, מפלגת הימין-מרכז של אוסטרליה. בשנת 2004 הוא הפך לסגן ראש העיר, ובשנת 2007 לראש העיר, תפקיד בו כיהן עד 2009.

החל מ-2011 הוא מכהן בפרלמנט של מדינת ניו סאות' ויילס, והפך להומו הראשון מחוץ לארון שנבחר לתפקיד זה. הוא חי עם בן זוגו פול וסטון מאז שנת 1980.

אין תמונה
ברוס נוטלי-סמית'

חרונימוס סאוודרה, לס פלמס, האיים הקנריים, ספרד

החל את דרכו הפוליטית בשנת 1972 בשורה של תפקידים במפלגת הפועלים הסוציאליסטית הספרדית, המשתייכת לשמאל-מרכז וכן באיגוד העובדים הכללי. בשנת 2000, במסגרת השקה של ספר העוסק ביציאה מהארון, יצא בעצמו מהארון וסיפר שהוא הומו. בשנת 2007 הוא נבחר לראשות לס פלמס, אחת משתי ערי הבירה של האיים הקנריים (הבירה המשותפת השנייה היא סנטה קרוס של האי טנריף).

חרונימוס סאוודרה (צילום: מתוך האתר הרשמי של עיריית לס פלמס)
חרונימוס סאוודרה | צילום: מתוך האתר הרשמי של עיריית לס פלמס

בלנקה אינס דוראן הרננדס, צ'פינרו (בוגוטה), קולומביה

בוגוטה, בירת קולומביה, מחולקת ל-20 רשויות מקומיות, אשר לכל אחת מהן ראש עירייה משלה, המייצג את הרשות בעירייה המרכזית. החל מ-2008 מכהנת בראשות עיריית צ'פינרו אשר בצפון העיר בלנקה אינס דוראן הרננדס, לסבית מחוץ לארון. לפני היבחרה היא הייתה פעילה בארגונים למען זכויות להט"ב ובארגונים ירוקים.

אין תמונה
בלנקה אינס דוראן הרננדס

מיכאל אדם, בודמייס, גרמניה

בשנת 2008, בהיותו בן 23 בלבד, נבחר לתפקיד ראש המועצה המקומית בודנמייס שבמחוז ריגן אשר במדינת בוואריה, מטעם המפלגה הסוציאל-דמוקרטית. בנובמבר 2011 הוא עזב את התפקיד והתמודד על ראשות המחוז – גם שם הוא זכה בבחירות. לאדם יש בן זוג, והשניים רשומים כידועים בציבור.

אין תמונה
מיכאל אדם

אוּנוֹ הוּס, מאסטריכט, הולנד

"האיש שלנו בהולנד" הוא ללא ספק אונו הוס, יהודי ציוני נלהב. במקביל להיותו ראש העיר מאסטריכט, תפקיד בו הוא מכהן מאז 2010, משמש הוס גם יו"ר המרכז לתיעוד ומידע על ישראל – העוסק במאבק באנטישמיות ובהפצת שקרים על ישראל, כמו גם בחיזוק הקשרים בין הולנד והקהילה האירופית למדינת ישראל.

בשנת 2001, עם הפיכתה של הולנד למדינה הראשונה בעולם בה מונהגים נישואים בין בני אותו מין, נישא הוס לבן זוגו אלברט ורלינדה, במאי ואיש טלוויזיה מפורסם בהולנד.

אין תמונה
אונו הוס

קורין מאוך, ציריך, שוויץ

האישה הראשונה לעמוד בראשות העיר הגדולה ביותר בשוויץ וגם הלסבית הראשונה מחוץ לארון בתפקיד זה. היא מכהנת בתפקיד מאז 2009. טרם היבחרה היא עסקה רבות בנושאים סביבתיים, ואף שימשה נציבת החברה האקדמית השוויצרית למחקר סביבתי ואקולוגי. האג'נדה הירוקה ממשיכה להיות חלק מרכזי בהתנהלותה הפוליטית. היא נמצאת בזוגיות ארוכת שנים עם המוסיקאית יוליאנה מולר.

אין תמונה
קורין מאוך

מייק וולף, סטוק און טרנט, בריטניה

עד שנת 2002 היה וולף חבר מפלגת הלייבור, אולם כשביקש להתמודד על ראשות העיר סטוק און טרנט שבמחוז ספורדשייר, מערב המידלנדס שבאנגליה, החליט לעשות זאת דווקא כמועמד עצמאי. בשנת 2005 החליט לפרוש מתפקידו, והוריש את תפקידו למארק מרדית', גם הוא הומו מחוץ לארון

מארק מרדית', סטוק און טרנט, בריטניה

המתאבק לשעבר, שהחל את דרכו הפוליטית בשנת 1982, ירש בשנת 2005 את כסאו של מייק וולף, ונבחר לראשות העיר מטעם מפלגת הלייבור. במהלך כהונתו הוא ניסה בכל כוחו להילחם במשבר הכלכלי הקשה בו נתונה העיר. כמו כן, הוא הוביל למשאל עם ששינה את שיטת הבחירות לראשות העיר, מבחירות ישירות לבחירות פרלמנטריות.

בשנת 2009 נעצר מרדית', יחד עם פוליטיקאי נוסף מהמפלגה השמרנית היריבה, בחשד לשחיתות. כתוצאה מהמעצר ומהחקירה המשטרתית נגדו, התפטר מרדית' מתפקידו. בסופו של דבר הוחלט שלא להגיש נגדו כתב אישום. באחרונה הכריז על שובו לפוליטיקה. 

אין תמונה
מארק מרדית'