שלושה ימים בלבד לאחר שהודיעה ​​באופן רשמי על מועמדותה לנשיאות, הילרי קלינטון מתייצבת לצדה של הקהילה הגאה. קלינטון קוראת לבית המשפט העליון האמריקאי לתת לזוגות חד-מיניים זכות חוקתית להתחתן ברחבי המדינה.

ההכרזה על מועמדותה לנשיאות הייתה צעד שכולם במפלגה הדמוקרטית חיכו לו שנים. דמויות בולטות אחרות במפלגה טרם הצהירו על כניסתם למרוץ, ולאור העובדה שמעל 60% ממצביעי המפלגה תומכים במועמדותה - שיעור תמיכה חסר תקדים בהיקפו לתחילת פריימריז (לשם השוואה ב-2007 אחוז התמיכה בה עמד על 40% ושל אובמה על 25%) - ספק אם משהו מהדרג הבכיר במפלגה יעז להיכנס למרוץ. סגן הנשיא ג'ו ביידן הודיע שהוא שוקל להתמודד, אך הפופולריות שלו נמוכה בהרבה משל קלינטון ולא ברור אם יחליט בסוף לרוץ.

מתי נתניהו? אובמה נגד טיפולי המרה

לגבי הקהילה הגאה, הבחירות הקרובות לנשיאות ארצות הברית יהיו מכריעות במיוחד. עם כל הביקורת הרבה שיש לישראלים על מדיניות החוץ של ממשל אובמה, הממשל הזה היה מי שהוביל מדיניות מהפכנית ביחס לקהילה הגאה. אובמה הינו הנשיא הראשון שהצהיר שהוא תומך בנישואים גאים, והממשל שלו סירב להגן על החוק שאוסר על הממשל הפדרלי להכיר בנישואים גאים כשבית המשפט העליון של ארה"ב דן בו (חוק שחוקק דווקא הנשיא הדמוקרטי הקודם, ביל קלינטון). ממשל אובמה גם היה הממשל הראשון שציין את חודש הגאווה (והכיר ביוני כחודש גאווה פדרלי), אובמה הזכיר לראשונה את הקהילה הגאה ב'נאום לאומה' המסורתי שלו וגינה במהלך נאומו את פשעי השנאה נגד הקהילה הגאה, בתמיכתו בוטל האיסור על להט"בים לשרת בצבא ארה"ב, אובמה הודיע שהבית הלבן יתמוך בחקיקה להוצאת טיפולי המרה לבני נוער מחוץ לחוק ועוד. לא פחות היסטורי, בשבוע שעבר הודיע ממשל אובמה שהוא הקים שירותים נטולי מגדר בבית הלבן, לטובת הקהילה הטרנסג'נדרית.

הילרי קלינטון (צילום: Sakchai Lalit | AP)
הבית הלבן הצהיר כי כעת יש בו שירותים ניטראלים מגדריים | צילום: Sakchai Lalit | AP

כשרת החוץ בכהונה הראשונה של אובמה, הילרי לקחה חלק בפריצות הדרך למען הקהילה הגאה. בדצמבר 2011, בעודה שרת החוץ של ארה"ב, קלינטון נשאה נאום חוצב להבות ומהפכני באו"ם בעד זכויות הקהילה הגאה. במהלך הנאום אמרה "בדיוק כמו להיות אישה, או להיות מיעוט גזעי, דתי, שבטי או אתני, להיות להט"ב לא הופך אותך לפחות בן אדם. זאת הסיבה שזכויות להט"בים הם זכויות אדם, וזכויות אדם הם זכויות להט"בים", והגדירה רדיפה ואלימות כנגד להט"בים כהפרה של זכויות אדם שהאו"ם חייב להיאבק בהם. לא פחות מדהים, במהלך הנאום הודיעה שממשלת ארה"ב תקים קרן בהיקף של 3 מיליון דולר "Global Equality Fund" שתפעל לקידום זכויות ללהט"בים ברחבי העולם.

באותו היום שהיא נשאה את הנאום, ובמהלך משולב, חתם הנשיא אובמה על צו נשיאותי שאסר להעסיק קבלני משנה וספקי שירותים לממשלת ארה"ב ברחבי העולם הנוקטים במדיניות מפלה ללהט"בים. יצוין, שמדובר גם בצו הנשיאותי הראשון אי פעם שעסק בהגנה על הקהילה הגאה.

בקליפ השקת הקמפיין ששחררה השבוע, שבו היא מודיעה באופן רשמי על מועמדותה, היא הקפידה לשלב את כל קבוצות המיעוטים המרכיבים את מצביעי המפלגה הדמוקרטית: פועלים לבנים מהמעמד הבינוני, מהגרים, שחורים, וכן זוג הומואים העומדים לפני חתונתם וזוג לסביות.

קליפ השקת הקמפיין:

אף על פי כן, ההיסטוריה של הילרי קלינטון והקהילה הגאה ידעו עליות ומורדות והרקורד שלה בעניין זכויות הקהילה רחוק ממושלם. מצד אחד, מסמכים שפורסמו לאחרונה מתקופת נשיאותו של ביל קלינטון, מראים שהילרי ניסתה לשכנע את הנשיא ויועציו לתמוך במדיניות פרו-להט"בית בתחומים מסוימים, אך מנגד בעת שלטון בעלה הושם חוק פדרלי האוסר הכרה פדרלית בנישואים גאים (ושאותו כאמור ביטל המשפט העליון בארה"ב ביטל לפני שנתיים), וגם אחראי למדיניות הצבאי שהותירה גייז בארון של "אל תשאל, אל תספר". בעשרים ומשהו השנים מאז נחתם החוק על ידי בעלה, קלינטון הגנה לא אחת על החוק שהפך בעיני רבים לסמל של האפליה של הקהילה הגאה. במאמר מוסגר, מעניין לציין שדווקא בעלה, הנשיא לשעבר ביל קלינטון הסתייג מהחוק באופן פומבי מוקדם יותר ממנה. בשנים האחרונות היא הצהירה כי עמדתה לגבי נישואים גאים 'התפתחה'.

לפיכך, חלק מהאנשים בקהילה הגאה בארה"ב טוענים כי תמיכתה ושינוי עמדותיה כלפי הקהילה הגאה הם לא יותר מהימור פוליטי מחושב, ושהיא רחוקה מלהיות ידידת אמת של הקהילה. לשיטתם, כל עוד נישואים גאים היו נושא שרוב האמריקאים התנגדו לו, ומעטים במפלגה הדמוקרטית תמכו בו, קלינטון התנגדה לו. אולם, מרגע שהשתנה התמונה, ולאחר שכל בכירי המפלגה הדמוקרטית הביעו תמיכתם בנישואים גאים, גם היא 'יצאה מהארון' כתומכת של הקהילה הגאה כאקט פוליטי מחושב.

העבר נוטה לטובת הרפובליקנים

בין אם תמיכתה נובעת ממחויבות אמת או מחישובים פוליטיים צרים, התמיכה שלה בקהילה הגאה עומדת כניגוד בולט למצב הקיים במפלגה הרפובליקאית שם עד כה, כל המועמדים שהודיעו על כניסתם למרוץ מתנגדים לנישואים גאים. גם מתמודדים שעשויים להודיע על כניסתם למרוץ ונחשבים למתונים יחסית, כמו מושל ניו ג'רזי כריס כריסטי מתנגדים לנישואים גאים. כריסטי לדוגמא, כשכיהן כמושל ניו-ג'רזי הטיל וטו על החוק להחלת נישואים גאים בניו ג'רזי לאחר שזה עבר את שתי הבתים במדינה. מועמד אחר, הסנאטור מפלורידה מרקו רוביו, שהשבוע הודיע על מועמדותו וידוע כאחד מתומכיה הנלהבים ביותר של ישראל, הכשיל ניסיון בסנאט לכלול רפורמה בחוק ההגירה שקידם ממשל אובמה, התייחסות לקליטת בני זוג להט"בים (הכוונה שבן/בת זוג/ה של אמריקאי/ת הנמצאת במערכת יחסים להט"בית ת/יוכל לזכות באזרחות, בדומה לזוגות הטרוסקסואליים). וטד קרוז, מתמודד אחר, ידוע כאחד השמרנים הגדולים בארצות הברית, שבסיס הכוח שלו הם האוונגליסטים השמרנים.

הילרי קלינטון (צילום: Sakchai Lalit | AP)
קרדיט מפוקפק בעת שלטון בעלה. הזוג קלינטון ב-92' | צילום: Sakchai Lalit | AP

המשמעות הינה, שכשבוחרי ארה"ב ילכו לקלפי בנובמבר 2016, יתייצבו מולם שתי מפלגות עם אג'נדה ברורה ושונה בנושא הלהט"בי: אחת אנטי-להט"בית ואחת פרו-להט"בית. קלינטון תמצא את עצמה מצד אחד כמתמודדת שהביעה תמיכה מסויגת ולעיתים אף פורצת דרך בקהילה הגאה, אך מצד שני, היא אינה נחשבת כאחת מידידות הקהילה הגדולות במפלגה הדמוקרטית. במצב כזה סביר כי הקהילה הגאה תתגייס כולה לטובת קלינטון, לא רק בגלל תמיכתה המסויגת, אלא לא פחות מכך כי ההישגים הרבים בתקופת ממשל אובמה - שרובם הושגו בשנים שלה מחוץ לממשל - עלולים להתבטל אם אחד מהמועמדים הרפובליקנים ייבחר לנשיאות.

יחד עם זאת, דרכה של קלינטון חזרה לבית הלבן רחוקה מלהיות בטוחה. סקרי דעת קהל מראים כי הציבור האמריקאי נוטה לייחס לממשל אובמה את השיפור היחסי במצב הכלכלי במדינה, אך מביע חוסר שביעות רצון ממדיניות החוץ של הנשיא. לפיכך, בפני קלינטון יעמוד אתגר די קשה: היא הרי הייתה שרת החוץ בקדנציה הראשונה, והשיפורים בענייני הפנים אינם קשורים לתפקידה. 

חשוב גם לציין שעד כה, שבעשורים האחרונים האמריקאים מצביעים כל שמונה שנים לנשיא מהמפלגה היריבה. החריגים היחידים הינם ג'ורג' בוש האב שהיה סגנו של הנשיא רולנד רייגן - אחד מהנשיאים האהודים בכל הזמנים - וגם הוא הפסיד אחרי קדנציה אחת - והנשיא ג'יימס קרטר הדמוקרט שגם הוא הוחלף אחרי קדנציה אחת בלבד. אחת הסיבות לכך היא שדי קל למתמודד מהמפלגה היריבה לתקוף את הממשל היוצא בנקודות החולשה שלו ולייצר אלטרנטיבה ברורה. גם כאן, קלינטון עלולה למצוא עצמה בעמדת נחיתות כשמצד אחד היא צריכה להגן על מדיניות אובמה, ודאי בשנים שהיא היתה חלק ממנו - ובאותה נשימה עדיין להסביר איך היא יכולה להציע שינוי או חלופה אמיתית.

בשורה התחתונה, השנה וחצי הקרובות יהיו לא פשוטות לקלינטון וצפויות לה לא מעט אתגרים ומהמורות בדרך, אך יהיה מה שיהיה, אם תצליח להיות מועמדת המפלגה הדמוקרטית לנשיאות - ואולי אפילו הנשיאה הראשונה בהיסטוריה - יהיה זה רגע היסטורי מיוחד עבור התנועה הפמיניסטית והקהילה הגאה.