קוראים לה הלה קטש, אבל הילדים מכירים אותה בעיקר בשם הבמה צ'ופצ'יק. היא בת 31 ועד לפני מספר חודשים עבדה בחברה מכובדת עם מסלול התקדמות ברור, אבל משהו בער בה זמן רב מדי - היא הרגישה שיש לה שליחות.

בארבעת החודשים האחרונים היא מופיעה ברחבי הארץ במופע ילדים מיוחד שפונה ל"משפחות מיוחדות במיוחד". בין מבול המופעים שמציף את עולם הילדים, בולטת קטש במופע שונה, שבהתאם לאווירת הגאווה שמציפה את ישראל בחודשים האחרונים, נראה מתאים מתמיד.

אין תמונה
גדלה בשמפחה "מיוחדת" בעצמה. הלה קטש כ"צ'ופצ'יק"

מלמדת את הילדים לקבל את השונה והאחר

החלטתה לנטוש את העבודה המסודרת  כדי להקים מופע מיוחד לילדים, באה לה בטבעיות. "אני רוצה לשמח ילדים, במיוחד ילדים שבאים ממשפחות 'מיוחדות': משפחות פרודות, הורים גרושים, הורים חד מיניים שאימצו ילד או כאלה שנוצרו בהפריה של אישה אחרת", היא אומרת לערוץ הגאווה.  

במופע היא מלמדת את הילדים לקבל את השונה והאחר, לעשות מעשים טובים , מלמדת על מצב המשפחתי המיוחד שבו הילד נמצא – כל אלה שזורים בתוך סיפור החיים המיוחד שלה.

"למעשה זה היה חלום ילדות שלי", היא אומרת. "עבדתי בחברה גדולה ומוכרת עם משכורת מכובדת וזנחתי הכול כדי ללכת בעקבות החלום שלי היות וגם אני הייתי ילדה 'ממשפחה מיוחדת'".

"האבא נטש והביא לי חמישה אחים שהסתובבו בעולם"

את ילדותה העבירה הלה עם אמה ובעלה, במשפחה שונה בנוף המשפחות שגדלו לצידה. "אבא שלי נטש אותי בגיל שנה", היא מספרת. כל חיי התביישתי בהיותי בת להורים גרושים". בהמשך עשה זאת אביה לעוד חמש נשים נוספות ורק לאחרונה גילתה כי הותיר אחריו זיכרון.

משבגרה והחלה בחיפושים אחר אביה, גילתה כי הוא בינתיים נפטר ממחלה, אך האיר זכר. "הוא הביא לי אחים ואחיות שהסתובבו בעולם, שלא ידעתי על קיומם – עד לאחרונה".

בעקבות החיפוש הכרתי את אחותי למחצה, פיליפינית שעובדת במשק בית", היא מספת. "היא עמדה לפני גירוש מהארץ. רק לאחר שהסכמתי לבדיקת ד.נ.א שתוכיח כי אנחנו אחיות מאותו האב, הגזרה הוסרה ואחותי נשארה בארץ". דרכה, אגב, הכירה את שאר אחיה ואחיותיה. ממשפחה קטנה יש לה כיום חמש אחים ואחיות.

לפני ארבעה חודשים החליטה לספר את סיפורה האישי דווקא לקהל של ילדים דרך מופע יוצא דופן. "רציתי להוכיח ולהראות להם כי למרות הקושי הרגשי ולמרות כל מה שעברתי עדיין אפשר להצליח". כך עלה הרעיון של המופע.

למה הורים ממין שונה הם "המשפחה האידיאלית"?

את הרעיון למופע ששאבה מחייה מבססת קטש על מוסכמות ונורמות הנהוגות בתרבות הישראלית במחוזותינו. "כולם מדברים כביכול על 'משפחה ישראלית אידיאלית': אבא ואימא ממינים שונים, אבל למעשה כל העניין של משפחה 'אידיאלית ישראלית', היא המצאה כי לא קיימת משפחה כזו", היא מסבירה.

"מי החליט שהורים ממין שונה הם המשפחה האידיאלית? בגלל החברה הסגורה שבה אנו חיים, ילדים מסתובבים עם קושי, מפחדים לדבר באופן גלוי על ההורים. בתקופתי זה היה נורא בהרבה".

אין תמונה
"רוצה לשמח את הילדים שעוברים מה שאני עברתי"
קטש מספרת איך רעדה מפחד בבית ספר ובגן כאשר דיברו על משפחות הילדים. "כל אחד הציג אימא ואבא ולי היה להציג רק אימא, מזה הכי פחדתי והתביישתי. בגלל שהסיפור האישי שלי כל כך מיוחד גם כשהתבגרתי לא הצלחתי להשתחרר מזה. עם השנים, החלטתי להפוך את השוני ליתרון. הגעתי למסקנה כי למרות שאני שונה, אין במה להתבייש. מאד רציתי להראות את הכיף שבדבר, איך ליהנות ממצבים משפחתיים שונים: מאימא ואבא גרושים, הורים חד מיניים, אימהות חד הוריות ועוד".

קטש מסבירה כי בעידן בו משפחות חד מיניות פורחות וכל משפחה שנייה נכנסת לסטטיסטיקת הגירושים – בהחלט יש מקום למופע תרבותי שפונה לילדים ומציג את היופי שבגדילה במשפחה שכזו.

הערך המוסף המרכזי באותו מופע נובע מהתעסקותה הכנה והאמיתית של קטש בחייה שלה. "המופע שלי שונה ממופעים על אומנים אחרים, זאת משום שהנושא שלי אישי ורגיש. באמת עברתי את מה שאני מעבירה במופע. אני מדברת על הילדות המיוחדת שלי ומסבירה לילדים בלי שום 'כיסויים' את מה שבאמת קרה לי", היא אומרת.

"כל אמן למעשה לוקח לעצמו תסריטאי שירשום לו את נושא המופע ואני בניתי לבד את המופע שלי שבנוי מהחיים האישיים והפרטיים מאד שלי, אני מחזקת במופע את החולשות של הילדים, מראה להם מהמקום שכואב להם כי אין מה להתבייש במצב המשפחתי שלך ואין מה להתבייש בזה שההורים שלך הם חד מיניים – ההיפך: כדאי להתגאות בזה שאתה מיוחד ושונה ולא כמו כולם".

"סבתא למשפחה חד מינית פשוט חיבקה אותה"

התגובות החיוביות להן היא זוכה רק מחזקות את תחושותיה כי היא עושה את הדבר הנכון. "לא מזמן יצאתי ממופע שהיה לי בבית דגן וסבתא למשפחה חד מינית שהביאה את הילדים למופע פשוט חיבקה אותי ונשקה אותי ואמרה לי שהייתה בשוק שאני כל כך אישית עם הילדים ומספרת להם בלי להסתיר כלום את מה שעבר עליי בתור ילדה, מראה להם כמה זה מיוחד להיות שונה, מראה להם את הצדדים היפים של משפחה שונה. 'הלוואי ויהיו עוד אנשים כמוך, כל הכבוד', היא אמרה לי וזה מחמם את הלב".

גם הילדים מוצאים את קטש על תקן הפסיכולוגית, כאשר בפניה קל להיחשף. "ילדה אחת באה בסוף המופע שלי ואמרה לי שאבא גר באמריקה ואימא גרה פה ושהיא הולכת לבקר את אבא פעם בשנה וזה כיף לה", אומרת קטש. "אחרי המופע ילדים לא מתביישים לדבר על חיי המשפחה שלהם. ילדה אחרת אמרה לי שיש לה שני אבות. ככה ניגשים אליי ילדים, מתחילים להיפתח אליי, מתעניינים ומשייכים את זה לחיים שלהם. הם מסתכלים על הכיף שבדבר עד כמה שאפשר".

את המופע המיוחד שלה היא מריצה בכל הארץ. "אני מופיעה בכל הארץ כל חודש סוגרת מופעים במקום אחר. המופע החדש שלי מיועד בעיקר להורים פרודים, גרושים, חד מיניים , אימהות חד הוריות", אבל גם משפחות "רגילות" ייהנו מהמופע שאולי יפתח את הילדים לחולשות של אחרים, לילדים שונים, לאחר ולחריג.

היא לא אומרת לא לשום מקום ששמח להציג את סיפורה. "אני מופיעה בקניונים, בהיכל התרבות ובמתנ"סים. הייתי בכל מקום חוץ מאילת, לשם אני גם מתכננת להגיע בקרוב. בכל מקום אני רוצה להעביר את המסר כי משפחה היא משפחה ולא משנה אם היא מורכבת מהורים חד מיניים, הורים פרודים או גרושים, או אימהות חד הוריות".

לשאלה כיצד היא מתמודדת עם תגובות פחות אוהדות ומפרגנות, היא עונה: "תמיד לאנשים יש מה להגיד ואני תמיד מנסה להראות את הצד שלי ולהראות כיצד אני מתמודדת", היא אומרת. "יש גם תגובות של אנשים מיושנים בדעותיהם שלא חושבים שצריך להעלות מופע מסוג כזה ואין לדעתם למה להראות את המופע שלי, אבל גם עם זה אני יודעת להתמודד ומסבירה להם את החשיבות".

"על פי רב, התגובה השלילית הכי נפוצה כלפי המופע היא 'איך היה לך אומץ לגעת בעניין כל כך אישי ורגיש, לספר על החיים האישיים שלך'?. זו לא בעיה בשבילי".