כולם אוהבים לקבל דברים בחינם. דוגמיות של בושם, טעימות בסופר – רק תביאו. אבל כשמדובר במזון לתינוקות, התמונה מורכבת בהרבה. עסקי התמ"ל (תרכובות מזון לתינוקות) מגלגלים מיליארדי דולרים מדי שנה, ומחלקים בחינם דוגמיות וקופונים ליולדות בבתי החולים.

אמא מאכילה תינוק מבקבוק בבית החולים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
תעשייה שמגלגלת מילארדי דולרים בשנה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

בשנים האחרונות, יותר ויותר איגודי צרכנות, ארגוני הנקה ורופאים טוענים כי מדובר בשיווק לא הוגן, שמחליש נשים המעוניינות להניק, ופועלים לביטול חלוקת הדוגמיות. השבוע הופץ ב-2,600 בתי חולים ברחבי ארה"ב מכתב חתום ע"י עשרות ארגוני בריאות, הקורא למחלקות היולדות להפסיק את חלוקת הדוגמיות וקופוני ההנחה – ואף הגדיר את הפרסום של חברות התמ"ל ליולדות "הסתה". 

פרסומות, דוגמיות חינם וקופוני הנחה בבתי החולים

כמו בבתי יולדות בישראל, גם בארה"ב יכולות האמהות הטריות לקבל בקבוקי פורמולה להזנת התינוק בזמן השהות בבית החולים. בנוסף, במחלקות רבות נהוג לחלק לאישה תיק המכיל מגוון מוצרים, ובהם דוגמיות של פורמולה, וכן קופוני הנחה לקנייה חוזרת של התמ"ל, שישמשו אותה כשתחזור הביתה עם התינוק.

המכתב של קבוצת ארגוני הבריאות האמריקאיים, המכונה "פאבליק סיטיזן", קורא להפסיק גם בארה"ב את נוהל חלוקת הדוגמיות והקופונים, אשר מעודד נשים לוותר על ההנקה. "בתי החולים אמורים לדאוג לבריאות של הנשים והתינוקות, והשיווק האגרסיבי של פורמולות בהחלט מתנגש על המשימה הזו", חתם את המכתב רוברט וייצמן, נשיא ארגון "פאבליק סיטיזן".

הפנייה של "פאבליק סיטיזן" באה על רקע ירידה חדה בשיעורי האמהות המניקות בארה"ב. כיום רק 14% מהתינוקות האמריקאיים בני חצי שנה ומטה יונקים הנקה בלעדית, ומשרד הבריאות האמריקאי שם לו למטרה להעלות את שיעור היונקים ל-26% לפחות עד שנת 2020.

ההוראות של משרד הבריאות האמריקאי לעידוד ההנקה כוללות גם הנחייה לאפשר לאמהות לשהות עם תינוקן באותו חדר לאחר הלידה (מה שמוכר בישראל כ"ביות מלא", אופציה שזמינה בכל בתי החולים בישראל) ומתן ייעוץ הנקה במחלקות (בישראל ישנו ייעוץ במחלקות, אולם עקב חוסר בתקנים לא כל יולדת מצליחה לקבל מענה).

במכתב של "פאבליק סיטיזן" נאמר כי "בעצם חלוקת הקופונים הדוגמיות, בתי החולים חותרים תחת עצמם, ופוגעים במאמצים שהם עצמם עושים לעידוד ההנקה". עד היום הודיעו שלוש מדינות בארה"ב: פלורידה, רוד איילנד ומסצו'סטס על איסור חלוקת קופונים ודוגמיות תמ"ל בתחומן, ו-540 מתוך 3,300 מחלקות יולדות ברחבי ארה"ב הפסיקו את החלוקה גם הן.

"רוב הנשים מעוניינות בתחליפי החלב"

חברות התמ"ל האמריקאיות, מצדן, מנסות להתגונן, וטוענות כי הדוגמיות והקופונים מחולקים כבר 40 שנה, וכי "רוב הנשים מעוניינות לקבלם". "אסור לשכוח שיש נשים שאפילו לא רוצות לנסות להניק", אמר מארדי מנטפורד, סגן נשיא התאחדות יצרני הפורמולות העולמית. "יש כאלה שמחליטות לוותר אחרי ניסיון קצר, והן צריכות לקבל את המידע על האופציות העומדות בפניהן".

ומה לגבי המצב בארץ? פחיות הפורמולה הוצאו לא מכבר מחבילות השי של קופות החולים ליולדות (אחרי נזיפה חמורה של משרד הבריאות בקופות החולים על שיתופי פעולה עם חברות תמ"ל בהכנת חבילות השי), ולא מתבצעת חלוקת קופונים.

מבחינת החקיקה, בחודש יולי האחרון עלתה לכותרות הצעת חוק לעידוד ההנקה, שעוררה סערה ציבורית. המעבר לסעיפים המקובלים יותר, כמו מניעת פרסום של מותגי תמ"ל בבתי היולדות ואיסור על בתי החולים לקבל בחינם בקבוקי פורמולה, נכלל בה סעיף שהציע לחייב אמהות המעוניינות להאכיל את תינוקן בתמ"ל לחתום על טופס ויתור, שבו יאשרו כי הן מבינות את ההשלכות הבריאותיות של המעשה. בעקבות הביקורת הציבורית (שהגיעה, למרבה האירוניה, גם מתומכי ותומכות הנקה נלהבים), הוסר הסעיף הבעייתי, והחוק אושר לקריאה ראשונה בוועדת הכלכלה של הכנסת. 

רוצים להישאר מעודכנים? היכנסו לכל החדשות והמחקרים