אישה וגבר במיטה (צילום: Jacob Wackerhausen, Istock)
למניקות יש סיכוי נמוך יותר להיכנס להריון | צילום: Jacob Wackerhausen, Istock

חדשות גרועות מאוד לכל היולדות הטריות שחשבו שהן יכולות לקחת פסק זמן מטרדת אמצעי המניעה, וחדשות טובות לנשים שכלל לא רצו שההריון שלהן יסתיים (יש כאלה?). מחקר חדש ומאיים מוכיח שאישה יכולה להיכנס שוב להריון כבר אחרי 3 שבועות מרגע הלידה.

הערכות עבר בנושא עמדו עד כ-6 שבועות, זמן משכב הלידה, אך כעת מתריעים החוקרים בפני נשות העולם כולו: אם אתן לא מעוניינות להביא עוד ילד כשהתינוק שרק יצא יחגוג עשרה חודשים, כדאי שתיערכו בהתאם. למניקות, מאידך, ישנו סיכוי קטן יותר להרות בשלב הזה.

נדיר אך בהחלט אפשרי

במסגרת המחקר, נתחו ד"ר אמילי ג'קסון וד"ר אנה לסייר מהקולג' האמריקני לגניקולוגיה בוושינגטון די.סי, ארבעה מחקרים שנערכו על אמהות שאינן מניקות אחרי הלידה, ועקבו אחר הביוץ שלהן. כששילבו את כל ארבעת המחקרים יחד, גילו שהביוץ התחיל, בממוצע, בין 45 ל-94 ימים לאחר הלידה, אך נשים מסויימות החלו לבייץ גם 25 ימים לאחר הלידה. חלק מאותם ביוצים ראשונים לא יוכלו לייצר אמנם הריונות, אך חלק כן.

"ערכנו את המחקר הזה מתוך מודעות לכך שאמצעי מניעה אינם בראש סדר עדיפויותיה של אישה שרק ילדה", אומרות עורכות המחקר, שהתפרסם בגיליון מרץ של מגזין אמריקני לגניקולוגיה. "לכן חשוב שהגורמים הרפואיים המתאימים יספקו אינפורמציה וטיפול מתאים. שיתריעו בפני הנשים שהן עשויות להיות שוב פוריות תוך פחות מחודש".

על פי המלצות המחקר, בתקופה הראשונה עדיף להשתמש באמצעי מניעה שאינם גלולות, מאחר שגלולות עשויות להיות מסוכנות לחלק מהנשים לאחר הריון, בגלל רמות האסטרוגן הגבוהות שבגוף אחרי הלידה. תוספת האסטרוגן שבגלולות יכולה ליצור קרישי דם מסוכנים. הסיכון הזה יורד עם הזמן, ואחרי שישה שבועות, מדובר בדבר בטוח לשימוש בגוף האישה.

"הלחץ לחזור מהר לסקס הוא מיותר"

"יכול להיות שפיזיולוגית אפשר להיכנס להריון מוקדם כל כך אחרי לידה, למרות שזה נדיר והטבע לא 'תכנן' שכך יהיה", אומרת סיון טמיר-משגב, יועצת הנקה מוסמכת. "מבחינה פזיולוגית, הורמונלית וגם הלכתית, אישה צריכה להיות במשכב לידה במשך 6 שבועות. זהו הזמן שלוקח לרחם להתכווץ, להנקה להתבסס ולהורמונים להתאזן. אחר כך אפשר, בצורה מתונה, לחזור לתפקוד, ואין מה לחזור לפעילות מינית קודם לכן. נשים לא מרגישות מיניות בתקופה הזאת. לפעמים יש להן תפרים, והאיזור רגיש מאוד. הלחץ 'לחזור לעניינים', להיות כוסיות ומדליקות רגע אחרי הלידה, הוא מיותר. בתקופת משכב הלידה, על אישה להתרכז בעצמה ובתינוק. כמובן שאם יש מישהי שממש בא לה והיא עושה את זה בצורה עדינה, שתיהנה. רוב הנשים לא רוצות מין בשלב הזה, מבחינה הורמונלית ופיזית.

"בנוסף, חשוב להזכיר שהנקה אינה אמצעי מניעה, והיא אינה מגינה מהריון. נשים רבות טועות לחשוב כך ויש בזה סכנה. הנקה מגנה רק במקרים בהם האמהות מניקות הנקה מלאה, יום ולילה, ללא תוספות חיצוניות, ורק עד שמגיע המחזור. מרגע שאישה קיבלה מחזור או שהתחילה לשלב תחליפי חלב בהנקה, היא כבר לא מוגנת".

>> איך מתחזקים זוגיות טובה אחרי לידת הילד הראשון?