זוג במיטה צוחקים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"וגם אופן ההתמודדות עם התינוק משפיע" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

סקס הוא אולי דחף מאוד בסיסי אצל בני האדם, אבל בשבועות הראשונים אחרי הלידה הוא נדחק הצידה לטובת דחפים בסיסיים בהרבה: שינה, אכילה ומקלחת שבועית, למשל. אבל אם שכנעתם את עצמכם שכולם ככה, ושאף אחד לא יוצא מהטרנינג ונכנס למיטה לפני שהילד מתחיל לישון יותר מחצי שעה רצוף – תחשבו שוב; מחקר אוסטרלי חדש מראה כי כמחצית מהזוגות חזרו לפעילות מינית שישה שבועות אחרי הלידה – המינימום האפשרי לפי הוראות הרופאים.

"ככל שהאם מבוגרת יותר, כך היא מתעכבת עם יחסי המין"

המחקר, שנערך במכון מרדוק שבוויקטוריה, אוסטרליה ופורסם בכתב העת המוביל International Journal of Obstetrics and Gynaecology, בדק למעלה מ- 1,500 זוגות. נמצא כי 41% מהאמהות המתינו עד שישה שבועות לפני שחזרו לפעילות מינית; 78% מהיולדות קיימו יחסים 12 שבועות אחרי הלידה; ו- 94% מהנשים חזרו לחיי מין פעילים כעבור חצי שנה מהלידה.

עם זאת, מתברר שישנם שני גורמים המשפיעים על החזרה לחיי מין לאחר הלידה: סוג הלידה, וגילה של היולדת. מנתוני המחקר עולה שלנשים שעברו ניתוח קיסרי, לידת ואקום או לידת מלקחיים לקח יותר זמן להתאושש מהחויה ולחזור לקיים יחסים: 45% מהקיסריות ו-32% מהנשים שעברו לידה מכשירנית חזרו לפעילות בתוך שישה שבועות, בהשוואה ל-60% מהנשים שילדו לידה רגילה. באופן צפוי למדי, גם אמהות שעברו קרע משמעותי או חתך חיץ רציני לקחו את הזמן להחלים ולהתאושש לפני שבדקו עד כמה התפרים הדוקים.

בנוסף גילו החוקרים כי ככל שהאם מבוגרת יותר, כך לקח לה זמן רב יותר לחזור לקיום יחסי מין אחרי שילדה, בלי קשר למספר הילדים שיש לה. מבין האמהות בנות 30 עד 34, 40% חזרו לקיים יחסי מין בתוך חודש וחצי מהלידה, בהשוואה ל-63% מהאמהות בנות ה- 18 עד 24.

נשמע מלחיץ? עורכי המחקר דווקא מנסים לעודד את ציבור היולדות: "מה שהכי חשוב במחקר שלנו הוא ההוכחה שיש טווח רחב מאוד למשך הזמן שלוקח לזוגות לחזור לפעילות מינית אחרי הלידה", אמרה פרופ' סטפני בראון, ממובילות המחקר. "ככל שזוגות יגיעו מוכנים יותר ועם יותר ידע לתקופה המורכבת הזו, ויבינו שלא כולם חוזרים לקיים יחסי מין כמה ימים אחרי הלידה, הם ירגישו פחות חרדה ולחץ מחוסר הרצון או היכולת שלהם לקיים יחסים, ויבינו שיש זוגות שפשוט לוקח להם יותר זמן".

"גם ההרגלים המיניים לפני הלידה הם גורם משפיע"

"בדרך כלל אנחנו ממליצים לנשים להמתין שישה שבועות אחרי הלידה לפני שיחזרו לקיים יחסי מין מלאים - זה משך הזמן שלוקח לרחם להתכווץ ולנרתיק להחלים", אומר ד"ר בני שכטר, גינקולוג ומטפל מיני. "אם האישה מרגישה טוב, הדימום פסק והיא מעוניינת בכך, אפשר לחזור לפעילות מינית עוד קודם. טווחי הזמן במחקר נשמעים סבירים, אם כי חשוב לציין שלא כולם מרגישים בשלים לחזור לפעילות מינית אחרי שישה שבועות, וזה בסדר גמור".

הנתונים במחקר המדובר נאספו אמנם באוסטרליה, אולם לדברי ד"ר שכטר, מדובר בנתונים אוניברסליים למדי, שאינם תלויי גיאוגרפיה. "מה שמשפיע על משך הזמן שלוקח לזוגות לחזור לפעילות מינית קשור בהרגלים המיניים הקודמים, סוג הלידה שעברה על האישה, אופן ההתמודדות עם התינוק החדש וגורמים רבים ומורכבים נוספים, שלא תמיד ניתן לחזות מראש", מסביר ד"ר שכטר.
"מה שכן חשוב לעשות הוא לחזק את רצפת האגן מיד עם תום משכב הלידה, כדי למנוע דליפות שתן ולשפר את ההנאה העתידית מיחסי המין. בינתיים אפשר לקיים יחסי מין ללא חדירה, וכאשר מחליטים להוסיף את האלמנט הזה, להיעזר בחומר סיכה, בנדיבות, כדי למנוע חיכוך יתר".

מה עושים אם יש מוכנות רגשית לחזור לחיי מין אחרי הלידה, אבל פיזית האזור עדיין כואב?
"אם אחרי שלושה חודשים עדיין יש כאבים בנרתיק בזמן קיום יחסי מין, מומלץ לפנות לבדיקה ולקבל טיפול מתאים במידת הצורך. בנוסף, אחרי לידות ארוכות או לידות מכשירניות יש לפעמים פגיעה עצבית באזור, שמשפיעה על התחושה בזמן קיום יחסי מין. נשים שמרגישות שינוי בתחושה ועברו לידה כזו יכולות לשפר את המצב בטיפול מתאים, וחשוב שיפנו לקבלת ייעוץ".