אין תמונה
נדהמו לגלות שהתינוקת אפרו-אמריקאית. זה קורה לא רק בטלוויזיה
רק לפני חודש התפרסם סיפורה של אם שחורה, שילדה תינוק לבן לחלוטין. השבוע התאזן הקוסמוס, וה"שיקאגו טריביון" פרסם את סיפורה של ג'ניפר קראמבלט, אישה לבנה שאמורה הייתה ללדת תינוק מזרע של גבר לבן – אבל גילתה כי בנק הזרע הטעה אותה. כתב התביעה שהגישה הגברת הוא שיר הלל לגזענות וצביעות – אבל קיים סיכוי סביר שהטעות תעלה לבנק הזרע מיליונים.

עוד בתשעה חודשים:
איך חוזרים לעבודה אחרי חופשת לידה מושלמת?
8 בדיקות שיגלו לך האם החיתול איכותי
מצאנו את הפתרון האולטימטיבי לבלגן באוטו

לטענתה של הגברת קראמבלט, בנק הזרע שאליו פנתה כדי להפוך לאם הטעה אותה, ומכר לה מנה של תורם אפרו-אמריקאי, במקום תורם לבן כפי שהתחייב. קראמבלט, שחיה עם בת זוג (לבנה אף היא) בשם אמנדה זינקון, טוענת כי אף שהיא ובת זוגה אוהבות מאוד את בתן, הן "חיות בחרדה מתמדת לגבי עתידה". לדברי קראמבלט, המשפחה הקטנה מתגוררת בעיירה קטנה, שרוב תושביה לבנים ואינם סובלניים כלפי מיעוטים. בנוסף, נטע בכתב התביעה, הן קראמבלט והן זינקון גדלו ב"קהילות לבנות, בעלות גישה אופיינית ללא-לבנים, ולא פגשו אדם שחור עד שהגיעו לקולג'". לדברי קראמבלט, משפחתה הלבנה מתקשה עדיין לקבל את העובדה שהיא לסבית, וילדה מעורבת היא פשוט יותר מדי.

בנק הזרע לא מכחיש את העובדות ומודה בטעות, שנגרמה בשל העובדה שהבנק משתמש בטפיסים ידניים, ולא ממוחשבים. הסיבה, אגב, פרוזאית להפליא: בעוד שקראמבלט ובת זוגה בחרו בתורם מספר 380, לאחר שהתרשמו מהנתונים שקראו אודותיו בקטלוג הבנק, אולם בשל טעות בקריאת הטופס נמסר להן זרע של תורם מספר 330, שאתרע מזלו להיות אפרו-אמריקאי.  

אילו זה היה קורה בארץ, הפיצוי היה שונה בתכלית

בנות הזוג גילו את הטעות כבר במהלך ההריון, כאשר ביקשו לרכוש מנות נוספות מאותו תורם על מנת לייצר אחים לפייטון, וגילו את אי ההתאמה בניירת. הבנק הודה מיד בטעות ואף זיכה את הנשים בהחזר כספי מלא, אולם השתיים לא מסתפקות בכך, והגישו בימים האחרונים תביעה משפטית.

"אני לא מכיר מקרה כזה בארץ, אבל גם אם יתרחש סיפור דומה, הפיצוי יהיה שונה בתכלית", מסביר עורך הדין יאיר סקלסקי, המתמחה ברשלנות רפואית וזכויות החולה. "הפיצוי ברשלנות רפואית נפסק על סמך נזק, ההוצאה שיש בפועל בעקבות התוצאות של הרשלנות. למשל, הורים שנאלצים לטפל בילד נכה בגלל מום שאפשר היה לזהות בבדיקת אולטרסאונד יכולים לתבוע את הסכומים הגבוהים הנדרשים לטיפול בו, לכסא הגלגלים שלו, לעזרה המקצועית שהם נדרשים לממן עבורו וכדומה. עם זאת, בארה"ב קיים נזק נוסף, שלא כמו בישראל – פיצוי עונשי, שנקבע על ידי המושבעים ויכול להגיע לסכומים של עשרות מיליוני דולרים. ישנם נסיונות עיקשים לשנות את העניין, מכיוון שהפיצויים הגבוהים הללו מביאים לקריסה של חברות ביטוח, אולם כיום עדיין ניתן להניח שהתובעת בסיפור יכולה לקבל פיצוי גדול למדי אם תוכיח את טענותיה".