אשה מכסה את עיניה בידה (צילום: אור גץ)
טמטמת או טפשת הריון? | צילום: אור גץ

תופעת הבלבול והשכחה במהלך ההריון הידועה גם בכינוייה "טמטמת הריון" ו"טפשת הריון", זוכה לאישור רשמי; מחקר חדש שנערך באוסטרליה ודווח על ידי סוכנות הידיעות AFP, מעלה כי במהלך ההריון וכשנה אחרי הלידה, עשויה להתרחש פגיעה בזיכרון ובריכוז. עם זאת, המחקר מדגיש כי הפגיעה היא מינורית ומתבטאת בעיקר כאשר נשים הרות נדרשות לבצע משימות לא מוכרות או מורכבות יותר.

"הפגיעות בזיכרון שחוות נשים בהריון, דומות לפגיעה הקטנה שהיית מוצא אם היית משווה נערות בריאות בנות 20 לנשים בריאות בנות 60", הסבירה ג'ולי הנרי, מיוזמות המחקר. 

המחקר בחן תוצאות של 14 מחקרים שנערכו מסביב לעולם, אשר בדקו ביצועים במבחני זיכרון של למעלה מאלף נשים הרות, נשים שלא היו בהריון ואימהות. על פי תוצאות המחקר, נשים בהריון הפגינו ביצועים גרועים יותר, כאמור, בעיקר במשימות חדשות או מורכבות. "ככל הנראה אין השפעה של ההריון על ביצוע משימות זיכרון שגרתיות כמו לזכור מספרי טלפון של חברים ומשפחה", מסביר פרופ' פיטר רנדל, מנהל המחקר, "אבל זה סיפור אחר כשצריך לזכור מספר טלפון חדש, שמות של אנשים או כמה פרטי מידע בבת אחת". 

יש קשר לחוסר שינה

ממצאי המחקר מעידים שאותה פגיעה קלה בזיכרון נמשכת עד לשנה לאחר הלידה, אך אף אחד מן המחקרים לא המשיך לבדוק את ביצועי הזיכרון לתקופה ממושכת יותר. כמו כן, חוקרים לא הצליחו עדיין למצוא את הסיבה לפגיעה הקלה בזיכרון האישה בזמן זה.
"למרות שאין לנו עדות מחקרית, החשד הוא כי הגורמים לתופעה קשורים לסגנון החיים", אומרת הנרי. "שגרת החיים משתבשת במהלך ההיריון ולאחר הלידה, ומתבטאת למשל בחוסר בשינה. אפשר לראות במחקרים אחרים, שגורמים אלה עשויים להשפיע גם על הביצוע הקוגניטיבי".

לדברי, פרופ' שמואל לוריא, רופא בכיר בחדר הלידה בבית החולים וולפסון מדובר בעניין תרבותי יותר מאשר הורמונלי. "כ- 60 אחוז מהנשים מדווחות על ירידה בזיכרון במהלך חודשי ההריון והסיבה לכך לא לגמרי ידועה", הוא אומר. "אחת הסברות היא שמדובר בתופעה תרבותית. למשל, אישה שקמה בבוקר ולא זוכרת איפה הניחה את הסוכר - לרוב לא תייחס לכך חשיבות, אבל אם היא בהריון היא תחשוב שזה בגלל ההיריון, מכיוון שאישה בהריון מצפה לאיבוד זיכרון ושמה לב כאשר הדבר קורה לה".
עם זאת, פרופ' לוריא מציין כי עקב השינויים ההורמונאליים יש הפרעות של קשב וריכוז: "חלק מבעיות הקשב והריכוז יכולות להיות בעיות בזיכרון וגם שינויים במצב הרוח. כשאדם מדוכא יותר, הפגיעה בזיכרון הופכת למשמעותית יותר. יש תופעות שקשורות לאיכות השינה; לאחר הלידה נשים נוטות להתעורר יותר, וחוסר השינה מאד משפיע על הזיכרון, הקשב והריכוז. אבל בדרך כלל אחרי הלידה חל שיפור, ורוב הנשים מדווחות על שיפור במצב". 


אופס, המפתחות בפנים

בחורה בהריון לבושה לבן עם ידיים על המותניים (צילום: jupiter images)
משפיע על הביצוע הקוגניטיבי. הריון | צילום: jupiter images

ד"ר נגה פורת, מומחית ברפואת נשים ויילוד, אומרת שנשים רבות מדווחות על קשיי ריכוז בהריון, לצד תופעות מוכרות כמו צרבת או קשיי שינה. "הן בדרך כלל מציינות שהן נוטות יותר לשכוח דברים, שמעירים להן יותר, שהן מתקשות ללמוד דברים חדשים ושהן נדרשות לרשום כל דבר", היא מפרטת. "אנשים מתייחסים לתופעה כאל מובנת מאליה, וזה לא נחשב דבר חריג. גם לאחר הלידה התופעה לעתים ממשיכה, אבל אז ייתכן שזה קשור גם למתחים ולשינוי המוחלט בשגרת החיים". 

"מעבודתי עם נשים בהריון שמעתי כבר עשרות סיפורים משעשעים על סניליות ובלבול", אומרת גם רוית שטרן-גינת, מדריכת הכנה ללידה ותומכת לידה מוסמכת. "יש סיפורים על נשים שנתקעו מחוץ לבית כי שכחו את המפתחות בפנים, ששמו את הטלפון הנייד במקרר או שניסו לפתוח את דלת הבית עם השלט של האוטו. 

"אני עצמי ילדתי לפני תשעה חודשים, ואני מרגישה שהזיכרון שלי לא כמו בעבר. הייתי אפילו אומרת שהמצב החמיר עם הלידות; קשה לי יותר לזכור דברים ואני פחות ממוקדת". 

חוקרים עדיין לא מצאו סיבה ברורה לתופעה. יש לך השערה מה הקשר בין הריון לפגיעה בזיכרון?
"אני חושבת שהגוף מנסה להשכיח את הטראומה של אחרי הלידה, כדי שנרצה להיכנס שוב להיריון".