אישה בחדר לידה 3 (צילום: istockphoto)
זירוז לידה. בדרך כלל, רק אחרי שבוע 40 | צילום: istockphoto
פלא, פלא גדל לך שם בבטן. כל תנועה שלו גורמת לך לחיוך רפלקסיבי, בשילוב תנועת ההריוניות הקלאסית שכוללת סיבובי-ג'יני באזור הפופיק.

אבל במוקדם או במאוחר, את רוצה לראות אותו בחוץ. הסקרנות, הציפייה ובואי נודה בזה – הכובד גורמים לך להתפלל לרגע שבו הוא ייצא כבר, ואי שם, עמוק בחודש התשיעי, את כבר תוהה אם מעטפה שמנמנה שתחליקי באלגנטיות לעבר הרופא שלך תשכנע אותו לתת לך זירוז.

 אז מי זוכה לעזרה המיוחלת, ומי נאלצת להמתין בסבלנות? מאיזה שבוע מזרזים, והאם צירים של זירוז באמת כואבים יותר? קבלי מדריך קצר.

הסיבה המרכזית לזירוז לידה: שבוע הריון מתקדם

1. אז למה בעצן לזרז את הלידה? "הסיבה הכי שכיחה לזירוז היא שבוע הריון", אומר פרופ' אייל שיינר, ראש ועדת ההתמחות ומנהל מחלקת יולדות ד' בביה"ח סורוקה, מקבוצת הכללית. "אחרי שבוע 42 שיעור התחלואה והתמותה של עוברים עולה, ולכן אנחנו שואפים לסיים את ההריון בשלבים האלה. סיבות נוספות הן תופעות שמסכנות אם האם, כמו רעלת הריון שיכולה לגרום לסיבוכים קשים, עד מוות, ואפשר לפתור אותה רק באמצעות יילוד. ישנן גם סיבות עובריות, כמו למשל IUGR (עיכוב גדילה תוך רחמי) או מיעוט מי שפיר. ככלל, אחרי שבוע 40 בכל מקרה של ספק אנחנו מעדיפים שהתינוק יהיה בחוץ" .

2. מאיזה שבוע אפשר לזרז? "האידאל הוא כמובן להשלים את מלוא משך ההריון, אבל אנחנו כמובן מזרזים לפי הצורך, בהתאם למצב של האם והעובר, גם בשבועות מוקדמים בהרבה", אומר פרופ' שיינר. "במקרים דחופים, כמו רעלת הריון למשל, נזרז את הלידה בכל שבוע שהוא, גם אם זה אומר לידת פג, כדי להציל את האמא והתינוק". 

3. יש הבדל בין לידה שהתחילה ספונטנית ללידה שזורזה? "מרגע שהאישה בלידה פעילה, אין ממש הבדל בין לידות שהתחילו ספונטנית ללידות שזורזו – הן לא ארוכות יותר או מתנהלות אחרת", מרגיע פרופ' שיינר. "עם זאת, לוקח זמן להכניס את האישה למוד של לידה, כי זה זירוז מתחיל לידה בלי הכנה מוקדמת, וזה תהליך שדורש הרבה סבלנות של האישה ושל הצוות שמטפל בה".

4. האם צירים של זירוז באמת כואבים יותר? "בניגוד לשמועות, אין מחקרים שמראים שצירי זירוז כואבים יותר", מרגיע פרופ' שיינר. "ובכלל, צירים חזקים זה בדיוק מה שאנחנו צריכים כדי לפתוח את הצוואר ולקדם את הלידה, כך שאין ממה לחשוש". 

5. ואפרופו חששות, האם יש סיכונים בזירוז? "כמו בכל התערבות, יש סיכונים אפשריים, לא נפוצים במיוחד. אם לאישה אין ניתוח קיסרי בעבר, שמגדיל את הסיכון לקרע של הרחם וגורם לנו להיות הרבה יותר זהירים בזירוזים שנבחר לתת לה ואם בכלל, זו פעולה בטוחה למדי".

מבלון ועד סטריפינג

6. אילו שיטות זירוז יש? "ככלל, שיטת הזירוז תיבחר לפי ההיסטוריה המיילדותית של האישה, והשלב בהריון שבו היא נמצאת. אם עדיין אין ממש צירים או פתיחה, ויש צורך לזרז את הלידה, ניתן לאישה פרוסטגלנדינים לריכוך צוואר הרחם – זה חומר ממשפחת ההורמונים, שגורם להתכווצות הרחם ומגיע בצורת ג'ל, נר או טבליות שמוחדרים לנרתיק. השיטה הזו לא מתאימה לאישה שעברה בעבר ניתוח קיסרי, מחשש שיווצרו צירים חזקים מדי, ואצל אישה כזו נעדיף לזרז בשיטת הבלון, שבה מחדירים קתטר לצוואר הרחם ומנפחים אותו בהדרגה, כדי ליצור הרחבה מכנית שתגרום לגוף להפריש פרוסטגלנדינים בצורה טבעית. אפשר גם לתת סינטוצינון (שמוכר גם כפיטוצין), שניתן בעירוי לוריד – ובו נעדיף להשתמש כשכבר יש פתיחה מסויימת. השיטה האחרונה היא סטריפינג, הפרדת קרומים בעזרת היד של הרופא או המיילדת, שגורמת לשחרור פרוסטגלנדינים ולחיזוק הצירים".

אישה בחדר לידה 1 (צילום: lovleah, Istock)
אומרים שהצירים של הזירוז לא כואבים יותר. בואו נקווה | צילום: lovleah, Istock

7. יש פתרונות טבעיים? כמעט לכל ענף ברפואה המשלימה, מדיקור סיני ועד דמיון מודרך, יש טיפים וטריקים לזירוז הלידה. חשוב תמיד לקבל טיפול רק ממטפל מוסמך, שמתמחה בנשים הרות, ולא לזרז לפני סוף ההריון, גם אם נורא כבד לך. "בתחום צמחי המרפא, הזירוז היעיל ביותר הוא מיצוי של קוהוש שחור", אומרת בלהה הראל-גורן: דולה, ארומתרפיסטית ובעלת רשת בייבי טבע"בנוסף, אפשר להשתמש בשמן נר הלילה, שמרכך את צוואר הרחם ומעודד אותו להיפתח. אפשר להביא קפסולות סגורות של השמן, ולבקש מרופא או מיילדת שבודקים אותן וגינאלית למרוח קצת שמן על הכפפה לפני שהם מכניסים את היד לבדיקה". אופציה יעילה נוספת היא דיקור סיני:"החל משבוע 39 להיריון ניתן להתחיל בטיפול של זירוז לידה באמצעות דיקור סיני ועיסוי לחיצות על נקודות מסוימות בגוף", אומרת איריס שפירא, מומחית לגינקולוגיה ומרצה בכירה לרפואה סינית במכללת רידמן לרפואה משלימה ואינטגרטיבית. "זירוז הלידה באמצעות דיקור סיני הוא אפקטיבי במיוחד כשהמטופלת מגיעה שבועיים לפני תאריך הלידה המשוער, ומתחילה בטיפול הכנה ללידה הכולל עבודה על נקודות מסוימות בגוף (שעליהן אסור לעבוד במהלך ההיריון, מחשש ללידה מוקדמת, בשל יעילותן) וטיפול בצמחי מרפא, המסייעים בריכוך צוואר הרחם וקיצור משך הלידה".

8. ופתרונות ביתיים שלא דורשים מטפלים מוסמכים? תרופות הסבתא הידועות ביותר לזירוז לידה הן הליכה על חול ים רטוב, עלייה במדרגות, לישת בצק וסקס. בשבועות המתקדמים, רוב הנשים מוצאות כל אחת מהאופציות הללו מבאסת במידה שווה. השיטה וותיקה של שתיית שמן קיק דווקא לא ממש מומלצת, מכיוון שהיא גורמת לשלשולים קשים ועלולה להוביל ללידה כשאת מותשת ומיובשת – וזה עוד לפני שעות של לחיצות. יש אגדות אורבניות על אכילת חצילים או מזון חריף, וכן אננס – אבל כאמור, אם אין לך סיבה ממש טובה, כנראה שתצטרכי להמשיך ולחכות בסבלנות.

>> אחת ולתמיד: האם סקס עוזר לזרז את הלידה?