אישה בהריון עם קערה תותים לידה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לשכב כל היום? מחקר חדש טוען שזה רק מזרז לידה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
שמירת הריון במיטה היא אף פעם לא קלה. החרדות לבריאות העובר, השעמום מימים ארוכים בבית והצורך להיות תלויה בחסדיו של מישהו בשביל כל כוס מיץ שבא לך לשתות יכולים לחרפן גם את הרגועה בנשים. ואם זה לא מספיק, עכשיו מתפרסם מחקר חדש וסנסציוני, שטוען: ייתכן כי שמירת הריון בשכיבה לא רק שלא מפחיתה את הסיכון ללידה מוקדמת – אלא אף מגדילה אותו.

 לשלוח אישה לשמירה בשכיבה הוא מעשה לא אתי

שמירת הריון נפוצה במקרים שבהם האישה סובלת מדימומים, צירים מוקדמים או התקצרות של צוואר הרחם, וטרם הגיעה למועד שבו העובר יכול להיוולד מבלי להסתכן בסיבוכי פגות שונים. מכיוון שאין מדובר בטיפול מדוייק, ההגדרה של כל רופא לשמירת הריון שונה, בהתאם לבעיה ממנה סובלת האישה ולתפיסת עולמו. יש רופא שיבקש מהאישה לשכב במיטה שכיבה מוחלטת, תוך צמצום הקימות אפילו לשירותים, ואחרים יבקשו רק להימנע מפעילות גופנית.

המחקר אמנם קטן בהיקפו, אולם כבר מכה גלים בקהילה הרפואית. מאז פורסם לפני ימים ספורים בכתב העת הרפואי היוקרתי Obstetrics and Gynecology כבר התבטאו רופאים שאמרו כי "לשלוח נשים לשמירה בשכיבה הוא מעשה לא אתי", ואף שהמחקר דורש כמובן הרחבה והעמקה בקרב קבוצה רחבה יותר של נשים, אין ספק שמדובר בנושא שהדיו לא במהרה ישקטו.

במסגרת המחקר נבדקו תיקיהן הרפואיים של 646 נשים שנחשבו למי שהריונן בסיכון גבוה. 40% מהן התבקשו להקפיד על מנוחה במיטה, אולם משנבדקו השבועות שבהן ילדו לבסוף גילו החוקרים מגמה מפתיעה. 37% מהנשים שהקפידו על מנוחה כמעט מוחלטת ילדו לידה מוקדמת (לפני שבוע 37), אולם רק 17% ממי שלא הקפידה על מנוחה ילדה לפני שהגיעה לחודש התשיעי.

"ההמלצה לשכב מבוססת בעיקר על אינטואיציה"

אישה בהריון נרגעת בגינה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
תודי שהרבה יותר נחמד לשמור על ההריון בצורה הזאת | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
המחקר לא התחקה אחר הסיבות שגרמו ללידות המוקדמות, אולם אחד מהחוקרים כתב בהקדמה לפרסום בכתב העת כי "בהיעדר מידע אחר עד כה, שמירת הריון בשכיבה נחשבה לפתרון שאולי לא בטוח מועיל, אבל בוודאי לא מזיק. אנחנו מערערים על התפיסה הזו, ומנסים להראות שזה לא תמיד כל כך תמים".

"הנושא של שמירת הריון בשכיבה בהחלט נידון בין הרופאים בכנסים בזמן האחרון, ורק השבוע נכחתי בכנס מיילדותי שבו דיברו על הנושא", מאשר ד"ר בני שכטר, גינקולוג ומטפל מיני. "למעשה, ההמלצה לשכב כדרך למנוע הפלה או לידה מוקדמת מבוססת בעיקר על אינטואיציה, ופחות על מחקרים או עבודות שהוכיחו את התועלת שבכך, ואכן יש במחקר החדש הגיון מסויים. כשאתה שוכב במיטה, ולא משנה אם אתה אישה או גבר, המסה השרירית נחלשת והשרירים מידלדלים. הגוף חלש יותר, מועד לסחרחורות ונפילות ופשוט מרגישים פחות טוב. בנוסף, נשים בהריון גם כך מצויות בסיכון מוגבר לפתח קרישי דם, ושכיבה מעלה את הסיכון עוד יותר. עם זאת, קשה לי להאמין שממחר בבוקר כל אישה שתגיע לרופא עם צירים מוקדמים או צוואר רחם מקוצר תשמע ממנו שאין שום צורך במנוחה - מאוד קשה לשנות דפוסים של עשרות שנים, וגם לא רציני לעשות זאת על סמך מחקר אחד". 

>> לעוד כתבות על בריאות ותזונה
הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים