אישה מניקה מביטה למעלה (צילום: Vladislav Gansovsky, Istock)
ואת התלבטת. הנקה עם סיליקון | צילום: Vladislav Gansovsky, Istock

נתחיל מהסוף, וסליחה על הספויילר: אפשר, כדאי ומותר להניק עם שתלי סיליקון. חזה מוגדל הוא לא חזה שלא יכול לייצר חלב ולהזין תינוק, כך שאם הנקה היא משהו שאת רוצה ושואפת לעשות, ועברת ניתוח בחזה – אל פחד.

משום מה, לא מעט אנשים עדיין מתפלאים לשמוע על מניקה שעברה הגדלת חזה, ונוצרת תפיסה כללית לפיה נשים צריכות לבחור בין הרצון להניק לבין הרצון לשפר את המראה החיצוני שלהן במידת הצורך. נכון, הפעולה לא נטולת סיכונים, אבל הנקה עם סיליקון היא בהחלט אפשרית. שתי עדות ממקור ראשון מספרות.

"ביקשתי מהמנתח: תבטיח לי שאוכל להניק"

יעל לוגסי 28, עברה את הניתוח כשהייתה עדיין חיילת בקבע, בגיל 21. למרות התחלה קצת רעועה, היא התגברה על הקושי והצליחה להניק. "למרות שהייתי צעירה כשעברתי את הניתוח, חשבתי קדימה, והיה לי חשוב לבחור מנתח וסוג ניתוח שלא יגבילו אותי בהנקה בעתיד. בזמנו לא בכל הניתוחים שמו את השתל מתחת לשריר החזה, ומכיוון שרק הטכניקה הזו לא פוגעת בצינורות החלב, חיפשתי פלסטיקאי שינתח אותי בשיטה הזו. ועדיין, כשהגעתי לרגע שכל כך חיכיתי לו בחדר הלידה, וקיבלתי את הבן שלי כדי להניק אותו בפעם הראשונה, נכנסתי ללחץ נוראי. כולן סיפרו לי שכבר בחדר לידה התינוק נצמד לשד שלהן וינק באופן טבעי, ורק אני הצמדתי את ינון – ולא יצא חלב. לא היה שם כלום".

יעל לוגסי - הנקה (צילום: תומר ושחר צלמים)
"בפעם הראשונה שרציתי להניק, נלחצתי". יעל לוגסי וינון | צילום: תומר ושחר צלמים

החלב הגיע כבר למחרת, אבל הקשיים לא נפסקו. "לא הצלחתי להצמיד אותו כמו שצריך, והיו לי כאבים חזקים בכל הנקה. כבר גיבשתי כתב תביעה בראש, הייתי בטוחה שזה בגלל הסיליקון ושהרופא עבד עליי, אבל הכל נפתר בעזרת יועצת הנקה, שהראתה לי איך להצמיד אותו בצורה יעילה, שתבטיח זרימה של חלב ולא תגרם לי לכאבים".

יעל מספרת שבמשפחה ובסביבה הקרובה יודעים על הניתוח, ולא הופתעו כשהניקה בכל זאת. "יש לי בת דודה שגדולה ממני, וגם היא עברה הגדלת חזה והניקה את שני הילדים שלה, כך שבמשפחה לא הרימו גבה כשהנקתי, ושמחו בשבילי מאוד. אמא שלי ליוותה אותי בזמנו בתהליך של הניתוח, כך שהיא לא חששה, אבל עדיין, כולנו שמחנו מאוד שהציפיות התממשו ויכולתי להניק". למרות חששות מפגיעה במראה של הניתוח, יעל מספרת שהשתלים דווקא הגנו על הצורה של החזה שלה, שלא הגיב לשינויי ההריון וההנקה כמו חזה טבעי. "השתלים שמרו לי על החזה שלא ייפול אחרי ההריון וההנקה, כמו שקורה להרבה נשים אחרות, וגם בדיעבד אני יכולה לומר שזו אחת ההחלטות הטובות שעשיתי".

יעל לוגסי עם ינון - הנקה (צילום: תומר ושחר צלמים)
"אחת ההחלטות הטובות שעשיתי". יעל לוגסי | צילום: תומר ושחר צלמים

יעל הניקה למשך זמן קצר יחסית – שלושה חודשים - אבל לא תולה את הסיבה לכך בשתלים. "אני לא חושבת שההנקה שלי הייתה קצרה בגלל הסיליקון, אלא בגלל שינון התעניין פחות ופחות ביניקה, ולאט לאט החלב שלי פחת. בכל מקרה, זה לא משהו שמצער אותי, לדעתי שלושה חודשים זה זמן מצויין, ואני שמחה שהצלחתי להניק אותו".

"כשהייתה לי דלקת בשד, הייתי בטוחה שיש לי דליפה מהשתל"

גם עינב הרצל, בת 28, עברה ניתוח הגדלת חזה כשהייתה בת 23. עינב היא מה שמכונה "מניקה למרחקים ארוכים", והניקה את בנה שנה ושלושה חודשים. "כמעט כל מי ששמע שאני מניקה עם שתלי סיליקון התפלא מאוד, אבל לפני שעברתי את הניתוח ביררתי אם הוא יפגע בהנקה, ורק אחרי שהרופא הבטיח לי שלא יקרה כלום הלכתי על זה. כל החיים היה ברור לי שאניק, ולא רציתי לסכן את זה". 

עינב הרצל עם אורי (צילום: תומר ושחר צלמים)
"הרופא הזהיר אותי שההנקה והשאיבות יפגעו בצורה". עינב הרצל ואורי | צילום: תומר ושחר צלמים

עם זאת, עינב מספרת שהרופא הזהיר אותה שהנקה ושאיבות יפגעו בצורה החדשה של החזה – וכאן היא נאלצת להודות שזה באמת קרה. הסיליקון אמנם שומר על צורה אסתטית, ומונע הידלדלות כמו שמופיעה אצל הרבה נשים, אבל כן היה שינוי בתוצאות אחרי ההנקה. "אני לוקחת בחשבון שייתכן שאצטרך לעבור ניתוח תיקון אחרי שאסיים ללדת ולהניק, אבל אני לא מתחרטת שעשיתי את הניתוח בגיל צעיר– גם ככה החזה היה נופל בהנקות, וכמו שאמרתי, התוצאה לא קטסטרופלית, אלא רק שונה קצת. למעשה, החזה אחרי ההנקה נראה יותר טבעי, כך שמי שרוצה לעבור ניתוח הגדלת וחוששת מהמראה הסיליקוני, יכולה פשוט להניק ולפתור את ההתלבטות".

עינב לא נתקלה בקשיים מיוחדים בהנקה, אולם דלקת בשד, מצב שבו השד גדוש מדי ולא מתרוקן כיאות עד שנוצר בו זיהום או סתימה, הבהילה אותה הרבה יותר מהנדרש. "כשהייתה לי דלקת באחד השדיים, הייתי בטוחה שזו דליפה מהשתל, והלכתי לרופא בחרדות עצומות. למזלי התברר שזה משהו שקורה ללא מעט מניקות, וחשוב להיות מודעת אליו, אבל הוא ממש לא ייחודי למניקות שעברו ניתוח חזה".

חשוב לזכור: ההליך לא חף מסיכונים

"בטכניקה המקובלת לביצוע ניתוחי חזה כיום, השתל לא מוחדר אל רקמת השד, אלא ממוקם מתחת לשריר", מסביר ד"ר שמואל קלצ'קין, מנתח פלסטי בכיר ברשת מרפאות "פרופורציה". "לכן לא נגרם נזק לבלוטות החלב או לצינורות החלב, ואין סיכון להנקה עתידית. למעשה, לפעמים ניתוח אפילו יכול לשפר את היכולת להניק: במקרים של פטמה שקועה, שמפריעה להנקה ומאלצת נשים להיעזר בפטמות סיליקון ואביזרים אחרים, ניתוח להגדלת החזה יכול לפתור את הבעיה".

מה שכן עלול לפגוע ביכולת העתידית להניק הוא ניתוח הקטנת חזה. "בניתוחי הקטנה משנים לעתים את מיקום הפטמה, חותכים את צינורות החלב ומסירים כמות נכבדה של רקמת שד", מסביר ד"ר קלצ'קין.

מכיוון שבהריון ובתקופת ההנקה החזה גדל באופן משמעותי, נשים שמשתילות סיליקון לפני ההריון הראשון – ובפרט אם הן מתכננות להניק – חייבות להביא זאת בחשבון כשהן בוחרות את גודל השתל. "כדי למנוע דיס-פרופורציה בין הגוף לחזה וכאבי גב בגלל שדיים גדולים מדי, חשוב להיות מאוד זהירים בהתאמת השתל", מסביר ד"ר קלצ'קין. "נשים צעירות מאוד, שעדיין לא חושבות על הקמת משפחה, נוטות לפעמים לבקש שתלים גדולים מדי, וזו האחריות של הרופא שמנתח אותן להסביר להן את הסיכונים העתידיים".

אבל למרות סיפורי ההצלחה וההרגעות של הרופא, חשוב לדעת שעדיין מדובר בהליך כירורגי, שלא חף מסיכונים. "כשמדובר באישה בריאה, שעוברת את הניתוח אצל מומחה, הסיכון הוא מינימלי. גם השתלים, שלאחרונה השתרבבו לכל מיני פרשות לא נחמדות, עומדים בתקנים הכי מחמירים. אני בן 55, וכל פעם שומע על תרופה שאני מכיר כבר 30 שנה שפתאום הופכת למסוכנת. אין לנו אף פעם סיכוי להיות בטוחים במאה אחוז, לכן כל אחת צריכה לעשות את השיקולים שלה".

"ההריון והלידה הרסו לי את הגוף": ניתוחים פלסטיים אחרי הלידה