כאשר חושבים על הנקה, התמונה הראשונה שעולה הינה תמונה אידילית, של אמא מחייכת ורגועה, המניקה תינוק מתוק ורעבתן. במציאות, לעומת זאת, ההנקה עלולה להיות כרוכה בקשיים, בכאב ובדאגה.

תינוק יונק (צילום: Anpet2000, Istock)
לשון קשורה מהווה את אחד הגורמים המרכזיים בבעיות בהנקה | צילום: Anpet2000, Istock

אחד הגורמים המרכזיים לבעיות בהנקה היא לשון קשורה, מצב מולד שבו הלשון אינה משוחררת דיה ולא מאפשרת לתינוק להיצמד לשד כדי לינוק ביעילות.

לשון קשורה – שארית עוברית שאמורה להתנוון אחרי הלידה

כחמישה אחוזים מהתינוקות נולדים עם לשון קשורה (המכונה גם "לשון כלואה"). התופעה שכיחה יותר בקרב בנים, הסובלים מלשון קשורה עד פי שלושה מבנות. יש המבחינים בין לשון קשורה "קלאסית", כאשר הקרום המחבר בין רצפת הפה ללשון (פרנולום) מגיע כמעט עד לקצה הלשון, ו"לשון קצרה", שבה אין רואים שוני מבני.

הקרום הוא שארית עוברית, שאמורה להתנוון כמעט לחלוטין עד הלידה. כאשר התינוק אינו משרבב את לשונו החוצה בזמן בכי, או כאשר הלשון בקושי עוברת את קו הלסת התחתונה, יש מקום להניח כי מדובר בלשון קשורה.

אין תמונה
לשון שמקבלת צורת לב כאשר היא מורמת מעידה על לשון קשורה

גם לשון שמקבלת צורת לב כאשר היא מורמת, או אינה יוצאת החוצה בצורה סימטרית, או שמופיעים עליה פסים וחריצים כאשר היא מתוחה, רומזת להורים לבדוק היטב האם הלשון משוחררת דיה. כאשר יש ספק, מומלץ לפנות לגורם מקצועי, שכן יש לשונות קשורות שלא ניתן להבחין בהן מבחוץ אלא רק במישוש ידני הדורש מיומנות.

כיום אמורה להתבצע בדיקה רוטינית של לשון קשורה בבתי היולדות ובטיפת חלב, אולם לעתים מקרים לא "קלאסיים" נופלים בין הכסאות, ולכן מוטלת על ההורים האחריות להיות ערים לנושא.

"יש ארבע דרגות של כליאת הלשון", אומרת איילת דגן, יועצת הנקה מוסמכת במחוז מרכז של שירותי בריאות כללית. "הכי קל לזהות את הכליאה כאשר הלשון קשורה לחלוטין, אבל גם קשירה אחורית יחסית עלולה לגרום לקשיים בהנקה. מצד שני, יש מצבים שבהם גם בקשירה כמעט מלאה אין צורך בהתרה".

מכל מקום, לשון קשורה קדמית, כלומר כזו שהמיתר מגיע כמעט עד קצהה, היא הקלה ביותר לאבחון ולניתוק במידת הצורך. לפי ד"ר מירה ליבוביץ',  מומחית לרפואת משפחה, יועצת הנקה מוסמכת ומנהלת המרכז הרפואי להנקה באודים, הסיכוי ללשון קשורה עולה כאשר יש אבחנה קודמת אצל אחד ההורים או האחים. עם זאת, מדובר בממצא בודד, שאינו מעיד על בעיה נוספת כלשהי.

איך מזהים לשון קשורה? בראש ובראשונה בעיה בהנקה

האינדיקציה לזיהוי לשון קשורה הוא ראשית כל בעיות בהנקה. על מנת לינוק בצורה יעילה, על התינוק להכניס לפיו את הפטמה וחלק מהעטרה, ולסחוט חלב בעזרת תנועה גלית של לשונו. תינוק שלשונו קשורה יתקשה לעשות כן, ועלול למצוץ רק את הפטמה או לנסות לבצע את הסחיטה בעזרת החניכיים, פעולות המסבות לאם כאב ועלולות לגרום לקרעים ופצעים שיקשו עליה להמשיך להניק.

תינוק שלשונו קשורה יקבל בסופו של דבר פחות חלב, יעלה פחות במשקל, ובצירוף הפגיעות בפטמת האם הדרך לסיום ההנקה עבורו תהיה קצרה מתמיד. לתינוק עם לשון קשורה אין קושי באכילה מבקבוק, שכן התנועות הנדרשות לכך שונות וקלות יותר מהתנועות הנחוצות ליניקה.

ואולם, בשנים האחרונות ישנם יותר ויותר רופאים ויועצות הנקה הסבורים כי נזקיה של הלשון הקשורה אינם מסתכמים בקשיי הנקה. כיום נהוג לקשר לשון קשורה גם לקשיי הגייה של אותיות מסוימות, בעיות דנטליות ובמקרים קשים גם בעיות אכילה.

ד"ר אייל בוצר, מומחה לרפואת שיניים בילדים ומנהל מרפאת השיניים לפעוטות, ילדים ונוער בבית החולים איכילוב, מסביר: "שני הליקויים היחידים שהוכחו כתוצאות של לשון קשורה הם בעיות ביניקה ובעיות היגוי. יש הרבה סברות וטענות נוספות שלא הוכחו: נטייה מוגברת לדלקות אזניים, חוסר יכולת לנשום דרך האף המובילה במקרים קשים לדום נשימה, הפרעות בעיכול, בעיות יציבה, כאבי גב ועוד מגוון בעיות אקזוטיות. את חלקן אפשר להסביר באופן הגיוני, אולם אין מחקר שיאשש זאת".

דרכי התמודדות: ניתוח להתרת הלשון

גורמים שונים טוענים כי בהחלט קיים כיום אבחון יתר: הן משום שמוכרים יותר סוגים של לשון קשורה, אבל גם בשל אבחון לא מקצועי, התולה כל בעיית הנקה בהימצאה של לשון קשורה. לפיכך, הן ד"ר בוצר והן ד"ר ליבוביץ סבורים כי טיפול לניתוק הלשון נחוץ, אך ורק במקרים שבהם נוצרת בעיה בהנקה בעטיו, ולא כצעד מונע לבעיות עלומות שכלל לא בטוח כי יופיעו בעתיד.

אם אכן יש צורך בניתוק והוחלט לבצעו, אין הכנות מיוחדות לבצע לפני ההליך, וכמובן שהתינוק לא חייב להיות בצום או ליטול משככי כאבים מראש, כמו בברית. הפעולה אורכת שבריר שנייה: הרופא מנתק את המיתר מרצפת הפה, מבלי לפגוע בשרירים או בכלי דם. כיום מתבצע ניתוק במספריים מיוחדים או באמצעות לייזר והדימום לאחר ההליך אורך כדקה בממוצע.

אם כליאת הלשון אכן היוותה את הבעיה בהנקה, השיפור מיידי. ד"ר בוצר מספר כי אמהות שסיפרו על כאב בלתי נסבל בהנקה חשות הקלה עצומה כבר בקליניקה, בהנקה הראשונה לאחר הניתוק, וכי כעבור ימים ספורים מדווחות כי הכאב נעלם לחלוטין.

"הרוב המוחלט של התינוקות יודעים איך לינוק, וברגע שמסירים את הגורם שהפריע להם, ההנקה עולה מהר מאוד על דרך המלך", מוסיפה איילת דגן. עם זאת, יש להביא בחשבון כי חלק מהתינוקות יזדקקו למעט עזרה כדי לסגל לעצמם מיומנות יניקה יעילה, ואם הכאב בהנקה ממשיך יש להיעזר ביועצת מקצועית.

>>כל מה שאת צריכה לדעת על הנקה