"אם נחליט שצריך לעשות משהו, יש את כל הכלים המשפטיים כבר היום". כך אומר ל-NEXTER עורך דין יורם ליכטנשטיין, מומחה לקניין רוחני וטכנולוגיה.

ליכטנשטיין אמר את הדברים לאחר שגלעד ארדן, השר לבטחון פנים, תקף את פייסבוק על כל שהיא לא פועלת מספיק בשביל להסיר סרטונים מסיתים ופוגענים, לטענתו. "חלק מדם הנרצחים על ידיו של מארק צוקרברג", אמר ארדן אמש (ש') בתוכנית "פגוש את העיתונות".

גלעד ארדן (צילום: חדשות 2)
ארדן: "חלק מדם הנרצחים על ידיו של צוקרברג" | צילום: חדשות 2

לא מסננת

פייסבוק מאוד לא עקבית בכל הנוגע לסינון תוכן. במקרים רבים עמודים לא נמחקים עד שהמקרה מדווח בתקשורת, או עד שמגיעים דיווחים חוזרים לאחר שפייסבוק מסרבת למחוק את העמוד:

ב-2013 התנצלה הרשת החברתית לאחר שהסירה את תמונתם של זוג הומוסקסואלים שעלתה לעמוד בעד נישואים גאים וחסמה את מפעיל העמוד, לאחר שגולשים הומופובים רבים דיווחו על התמונה כפוגענית; לפני כשנה וחצי הסירה פייסבוק פוסט של הסטנדאפיסט גדי וילצ'רסקי שכלל מערכון על תעשיית החתונות, ככל הנראה בשל דיווחים על תוכן מסית מצד גולשים דתיים ומסורתיים; בקיץ האחרון סירבה פייסבוק להסיר תגובה של גולש שכתב בעמוד המעריצים של מכבי תל אביב "היטלר צדק", אך הסירה אותו לאחר פניית NEXTER; בחודש אוקטובר התנצלה פייסבוק בתגובה ל-NEXTER על סירובה הראשוני להסיר שני סרטונים שהעלו דפי פייסבוק ערביים ועודדו ביצוע פיגועי דקירה תוך המחזה גרפית לא קלה שלהם; ולפני מספר חודשים נחסם נתנאל אזולאי, לאחר שפרסם פוסט לעידוד סובלנות ואהבת חינם וזכה לגידופים ודיווחים, בעיקר מצד הומופובים.

לפנות למשטרה

"הדרך למנוע הסתה ואלימות קיימת כבר כיום בחוק העונשין, מי שצריך לאכוף אותה זו המשטרה", מוסיף עורך דין יהונתן קלינגר, היועץ המשפטי של התנועה לזכויות דיגיטליות, "היא צריכה לפעול כנגד מקרים של אלימות ברשתות החברתיות ולא לפנות לרשת החברתית שתסיר פרסומים. חשוב לזכור שאם מישהו עובר על החוק אז לא צריך לטאטא זאת מתחת לשטיח (למחוק), אלא צריך להעניש אותו. מה שגלעד ארדן מציע הוא שתהיה צנזורה שתעלים סטטוסים ולא שיתפסו את המסיתים ויענישו אותם".

סרטון דקירה בפייסבוק
מתוך סרטון מסית שעלה לפייסבוק

"ברגע שמדובר בעבירה חמורה כמו תמיכה בטרור, ישראל יכולה לרכוש סמכות פלילית בדינים הקיימים, השאלה איך אוכפים את זה", מסביר ליכטנשטיין. הרי פייסבוק פועלת מאירלנד ומארצות הברית. האם ניתן לפעול נגד מנהלי פייסבוק בישראל? ליכטנשטיין מסביר שזה אפשרי רק אם מוכיחים אחריות שלהם על התכנים. אלא שפייסבוק ככל הנראה תטען שמי שאחראי למדיניות יושב באירלנד, ואילו בישראל אחראים רק לפיתוח ולשיווק.

"הדרך הנכונה היא ליצור מערך שיחה נכון יותר מול פייסבוק. היום קל יותר להוריד סרטי בריונות, כי לאיגוד האינטרנט יש ממשק פתוח מול פייסבוק. יכול להיות שהדרך תהיה לפתוח שיחות מול המחלקה המשפטית של פייסבוק", אומר ליכטנשטיין. לדבריו, פניות מספיק עקשניות דרך גורמים מתווכים כאלה מביאות להסרה של תוכן או סרטונים, מכיוון שפייסבוק מעדיפה להסיר מאשר להילחם בזה משפטית.

עוד אומר ליכטנשטיין כי חקיקה חדשה לא בהכרח תיתן כלים למדינה להילחם בפייסבוק, אלא יותר תאותת לחברה בחו"ל שעליה לפעול יותר בחומרה נגד ההסתה, כדי שלא תוגבל באמצעות חוקים.

"החקיקה לא צריכה להיות נגד פייסבוק או התאגיד, אלא נגד המפרסמים של הסטטוסים", מסביר קלינגר. "פייסבוק היא צינור, בדיוק כמו בזק או דואר ישראל. אם שולחים בדואר מכתבי נאצה אף אחד לא בא בטענות נגד דואר ישראל. אם מדביקים פשקווילים על קירות אף אחד לא בא בטענות נגד מי שמוכר דיו. ככה גם עם פייסבוק".

ראיתי סרטון מסית. לחצתי על "דווח" ולא קרה כלום. מה אני עושה?

"אם הקהל יזדעזע. אם נגרום לחברים האמריקאים גם לדווח, אולי פייסבוק יבינו שזה פוגע בקהל שחשוב להם", אומר ליכטנשטיין, "הדבר הזה הוא לא בהכרח משפטי". הוא מציע לדווח, ולגרום גם לחברים אמריקאים לדווח, כדי לגרום לפייסבוק להבין שהתופעה מפריעה לכולם. ארגון שורת הדין פועל בארצות הברית בקמפיינים פרסומיים ובתביעות משפטיות נגד פייסבוק.

"זה לא פותר מחובתה של המדינה ליצור קשר ישיר מול פייסבוק ולפתוח הליכים פליליים במקום בו יש צורך בכך", מבהיר ליכטנשטיין.

"אם אתה רואה סרטון שבו מסיתים לרצח, אל תעשה 'דווח', אלא תפנה למי שבאמת צריך לטפל בזה. קום מהכסא ולך למשטרת ישראל להגיש תלונה. אל תהיה עצלן", מוסיף קלינגר. "מה שקרה הוא שהפכו אותנו לאנשים שחושבים שמספיק לעשות 'דווח'. אז לא, אתה צריך לעשות שני דברים: הראשון הוא לפנות לחברבוק שלך ששיתף את הסרטון ולהגיד לו 'חבוב, אל תשתף זוועות כאלה', והשני הוא ללכת למשטרה. פייסבוק היא לא הכתובת. זה כמו לפנות לחברת הסלולר אם קיבלת שיחה מטרידה מקבר רחל. מי שצריך לטפל בבעיה זו המשטרה".

"קל ונח לגלעד ארדן לבעוט את הבעיה לפייסבוק. היא חברה בינלאומית, גדולה, עם מלא כסף, שאנשים לא אוהבים מסיבות כאלה ואחרות. אבל אנשים שוכחים שהעבודה של גלעד ארדן, בתור השר לבטחון פנים, היא לדאוג לבטחון שלנו באמצעות המשטרה. פייסבוק מספקת מראה של החברה הישראלית, על כל האלימות שיש ברחוב. אם ארדן לא יטפל בחברה האלימה שלנו ויסגור את פייסבוק אז מחר תבוא טכנולוגיה יותר אנונימית שתהיה פי אלף יותר עמידה, ואז מה? הוא ימנע מאנשים להחזיק מחשבים?".