דרופבוקס
דרופבוקס

האם דרופבוקס חודרת ללא אישור לתוך המחשבים שלנו כדי למחוק מהם קבצים פיראטיים? כך לפחות טוען דארל ווייטלו, מעצב מניו יורק שפירסם כי החברה רוקנה לחלוטין את תיקיית הדרופבוקס במחשב שלו, משום שהכילה קבצים שלטענת החברה הפרו זכויות יוצרים.

אתמול (שבת) פירסם ווייטלו בטוויטר צילום מסך של תיקיית הדרופבוקס במחשב שלו. מעל אייקון המעיד כי התיקייה ריקה הופיעה הודעה: "קבצים מסוימים בתיקייה זאת לא ניתן לשתף בשל דרישה להסרתם, בהתאם לחוק DMCA". חוק זה, שאושר בארה"ב בשנת 1998, מסדיר את זכויות הקניין הרוחני בקבצים דיגיטליים ומשמש בסיס חוקתי עבור יצרני התוכן הגדולים באינטרנט.

אם דרופבוקס - משירותי אחסון הקבצים הפופולאריים בעולם - אכן ביצעה מהלך כזה, מדובר בשלב חדש ומטריד במלחמת זכויות היוצרים שמנהלים תאגידים נגד משתמשים פרטיים באינטרנט. אם עד עתה התמקד המאבק של התאגידים ורשויות החוק באתרים הפיראטיים הגדולים, כמו מגה אפלואד שהופל ב-2012 על ידי ה-FBI, ייתכן שכעת הוא גולש באופן מסוכן לעבר הרכוש האישי של משתמשים פרטיים - לא על ידי רשות לאכיפת חוק, אלא על ידי ספק שירות השיתוף בעצמו.

הציוץ של ווייטלו זכה כבר ליותר מ-1600 ריטוויטים (ציוץ מחדש) ועורר לא מעט תגובות בטוויטר. "אנחנו שומרים את כל עבודת העיצוב שלנו בדרופבוקס. זה מדאיג, לכל הפחות. ייתכן שנצטרך לבחון מעבר לשירותים אחרים", צייץ המעצב טוני סנטוס מסן פרנסיסקו. "זה מאוד מדאיג", כתב מפתח בשם נארי מטורנטו. "אתה צוחק עליי. דרופבוקס באמת מסירה תכנים מתיקיות אישיות של משתמשים?", צייץ בלוגר בשם צ'רלס ג'ונסון.

קו קשוח נגד קבצים פיראטיים

דרופבוקס, שחגגה 200 מיליון משתמשים פעילים בסוף 2013, נמצאת במלכוד בכל הקשור לשיתוף קבצים. מצד אחד, יכולות השיתוף היעילות שמספק השירות – הן דרך האתר והן דרך המחשב האישי - הוא אחד היתרונות הגדולים של החברה והסיבה העיקרית שגולשים רבים מעדיפים את דרופבוקס על פני שירותים מתחרים. דרופבוקס אחראית ליותר מ-1% מכלל התוכן שמועלה על ידי משתמשים באינטרנט בארה"ב, כשחלק לא מבוטל מתוכו הינו תכני מדיה - מוזיקה וסרטים - שמשתמשים משתפים עם חבריהם באופן לא חוקי.

מצד שני, מראשית דרכה נקטה דרופבוקס מדיניות קשוחה נגד הפרת זכויות יוצרים כדי לא להסתבך עם החוק האמריקאי ולהימנע מתביעות מצד יצרני תוכן גדולים. במסגרת תנאי השימוש בשירות מבהירה החברה כי היא "שומרת לעצמה זכות למחוק או להסיר כל קובץ מחשבונות משתמשים כמענה לתביעה מצד בעלי זכויות היוצרים" וכי "תגיב באופן מיידי לטענות על הפרת זכויות יוצרים שבוצעה תוך שימוש בשירות דרופבוקס ו/או באתר דרופבוקס".

דרופבוקס כבר פעלה בעבר נגד קבצים שזוהו כמפרי זכויות יוצרים, אך עד כה הגבילה את צעדיה לחסימת אפשרות לשתף קבצים ברשת בלבד. מעולם לא פורסם על מקרה שבו החברה מחקה קבצים מתוך תיקייה במחשב אישי.

באופן אירוני, החשש של דרופבוקס להיות אחראית על הפרת זכויות יוצרים לפי החוק האמריקאי גרם לממשל עצמו להגיש נגדה תלונה ב-2011. סוכנות הסחר הפדרלית טענה שדרופבוקס הטעתה את המשתמשים בנוגע למדיניות הפרטיות שלה, משום שבניגוד להצהרתה לעובדי החברה יש גישה לכל קובץ שמעלים משתמשים לאתר. יתרה מכך, באותה שנה הוטחו נגד החברה האשמות כי היא שיקרה וכי עובדיה יש למעשה גישה לתיקיות המשתמשים במחשבים האישיים שלהם – טענה שכעת צפה מחדש.

דרופבוקס לא הגיבה עד כה לטענה של דארל ווייטלו. העדכון האחרון של החברה בדף הפייסבוק ובחשבון הטוויטר הוא מ-25 במארס – ארבעה ימים לפני הציוץ של ווייטלו. בלוג החברה לא עודכן מאז 18 במארס.

לידיעה המקורית באתר TheMarker

וגם:
>> כספומט הקאפקייקס כובש את ניו יורק
>> בנק ישראל: הוצאות הפנסיה הוכפלו ל-676 מיליון שקל