קופת צדקה - רב שקר כלשהו (צילום: picjew)
לאן הולך הכסף? | צילום: picjew
אתם בעיצומה של עבודה או ארוחת ערב משפחתית כשהטלפון מצלצל. על הצג מספר לא מוכר.  אתם עונים בתקווה שמדובר בתשובה מראיון העבודה האחרון שניגשתם אליו או במדריך הקייטנה של הילד, אבל אז מתעצבנים לגלות שמדובר (שוב!) בהודעה מוקלטת של ישיבת שקר כלשהו שמבקשת תרומות ומציעה לכם ישועה בתמורה. אם התיאור הזה נשמע מוכר – בוודאי תשמחו לגלות שבקרוב השיטה הכל כך מוכרת הזאת לסחיטת כספים עתידה להיפסק.

השבוע אושרה בוועדת השרים של הכנסת, הצעת התיקון לחוק התקשורת (דואר הזבל) של חברי הכנסת עדי קול ומיקי רוזנטל שנועדה למנוע בדיוק את אותם טלפונים. מחר (ד'), יצביעו חברי הכנסת על התיקון בקריאה טרומית בתקווה שתעבור באופן סופי בחודשים הקרובים.

כיום, לפי התיקון לחוק התקשורת (בזק ושידורים) משנת 2008, המוכר כ"חוק הספאם", חל איסור לשלוח דבר פרסומת (מסר המופץ באופן מסחרי, שמטרתו לעודד רכישת מוצר או שירות או לעודד הוצאת כספים בדרך אחרת) באמצעות פקס, דואר אלקטרוני, מערכת חיוג אוטומטי או הודעת טקסט, אלא אם הנמען הסכים לכך מראש בכתב או בשיחה מוקלטת. אלא שהישיבות שמבקשות את תרומותיכם, מגדירות עצמן כעמותות ולכן אינן נחשבות כמי שמפיצות דבר פרסומת  באופן מסחרי ולכן לא ניתן להספיק כיום את פניותיהם החוזרות והנשנות.

עוד סיפורים, סרטונים ותמונות בפייסבוק של NEXTER

עוד ב-NEXTER:

"תיקון מס' 40 לחוק התקשורת (בזק ושידורים) שהתקבל בשנת 2008...עשה שינוי מבורך בהקטנת כמות דואר הזבל, על שלל צורותיו. ואולם, בחלוף שש שנים מתיקון החוק, ברור כי נדרש לטפל בהיבט נוסף אשר החוק נמנע מלטפל בו עד היום, והוא הטרדת האזרח על ידי דואר זבל הנשלח ממוסדות שאינם למטרות רווח, בין היתר לשם בקשת תרומה או הפצת דבר תעמולה, בלי לאפשר לאזרח לסרב  לקבל זאת", נכתב בדברי ההסבר של הצעת החוק. "ברור לכל כי על אף שהמסרים נשלחים ממוסדות שאינם למטרות רווח ואינם מוגדרים כ'דבר פרסומת' על פי סעיף 30א', מטרתם המובהקת של המסרים הללו היא עידוד הוצאת כספים על ידי הנמען או השפעה על עמדותיהם או השקפותיהם של הנמענים בנושאים שלמענם פועלים המוסדות האמורים".

"להודעות המוקלטות של העמותות ינתן צ'אנס אחד בלבד" 

חבר הכנסת, מיקי רוזנטל, משוכנע שהצעת החוק תעבור: "הצעת החוק נועדה קודם כל לפתור הטרדה מילולית שעוברים אזרחי ישראל יום יום שעה שעה. אתה יושב בבית, רואה טלוויזיה, פתאום מתקשרים, אתה מרים ומתחילים הודעה מוקלטת מתחילה לשאול אותך אם אתה רוצה שידוך. אחר כך, כשאתה מנסה להתרכז בקריאת ספר מתקשרים ומבקשים שתתרום לצדקה. חייהם של אנשים הופכים לסיוט וזה לא יכול להימשך". 

רוזנטל מסביר כי הטכנולוגיה הנוכחית תורמת לאותן הטרדות לא מעט: "הטכנולגיה מאפשרת להתקשר לעשרות אלפי אנשים בו זמנית בלי שום בעיה. החוק אוסר על הפצת ההודעות האלה באמצעות מכונות (כמו הודעות מוקלטות). העמותות הללו יחוייבו לשאול את המשיב בתחילת השיחה אם הוא מוכן להמשיך לשמוע ויהיה להן צ'אנס אחד בלבד. ברגע שאדם אמר פעם אחת לא - יחול איסור על העמותה להתקשר אליו שנית, גם לא ממספר אחר והמספר ממנו מתקשרים, אגב, יהיה חייב להיות גלוי ולא חסום. אני מקווה שהקנסות והחשיפה לתביעות תרתיע את העמותות ויפסיקו את ההטרדות", הוא אומר. 

בכתבה שפורסמה במגזין סוף השבוע של mako השנה, תואר המנגנון איתו מתכוונת הצעת החוק להתמודד, כמו למשל ההודעה המוקלטת המציגה את עצמה כמי שנועדה לגייס תרומות ל"ישיבת קבר רחל". במקרה הטוב, הספאם הטלפוני מסתיים במטרד מעיק של טלפונים חסרי תועלת בשעות לא נוחות שמסתיימים בניתוק. במקרה הגרוע, יכולים אנשים חלשים או נואשים להשתכנע לשלם עבור תפילה קבועה במחיר של אלפי שקלים, כשלא תמיד ברור לאן ילך הכסף שישלמו. 

לפני כשנה הוגשה תביעה ייצוגית נגד עמותת "רחל אימנו בארץ הקודש". התביעה נמחקה מאז ועם זאת, הונחתה העמותה על ידי השופט להוסיף בתחילת שיחות הטלפון המוקלטת אפשרות להסיר את שמך מהרשימה.