כנס פיראטים
הפיראטים. יילחמו על הזכויות שלנו?

ביום שלישי הקרוב, במוזיאון בת ים, יתכנסו במקום אחד כל הפיראטים של ישראל. לא מדובר במפגש של שודדי ים וגם מורידי הקבצים הכי גדולים בישראל, אם כי האנשים שיתכנסו ביום שלישי כנראה מחוברים לאינטרנט בפס רחב מאוד. אם אתם עוד לא מכירים, הגיע הזמן להכיר - מפלגת הפיראטים. דבר שהפך למקובל מאוד בעולם, במיוחד באירופה, מגיע עכשיו באיחור לא אופנתי אך הגיוני לחופי ישראל.

הרעיון של המפלגה נלקח גם ממדינות אירופה, שם מפלגות הפיראטים ממשיכות לצבור תאוצה. בגרמניה, הם אפילו השיגו שני מושבים של שבדיה בפרלמנט האירופי. גרמניה, מדינה שהאקטיביזם בה מורדם כבר עשרות שנים, הפיראטים מעוררים מחדש את כל הפוליטיקה. צעירים רבים, שהרגישו שהם חלק מאומת האינטרנט שאינה מיוצגת בפרלמנט, החליטו לעשות מעשה. מפלגת הפיראטים הראשונה שקמה בשבדיה החליטה לתת מענה לאותם משתפי קבצים לא חוקיים הנרדפים ע"י החוק. מושפעים מהרעיונות שמגשרים בין טכנולוגיה לפוליטיקה, ובעקבות המחאה החברתית (שהיא, כפי שנבין בהמשך, מעשה פיראטי לחלוטין) הם החליטו לכתוב מצע.

בשיחה עם טל מסינג, אחד ממייסדי המפלגה, ניסינו להבין מה זה בעצם מפלגת פיראטים הישראלית. 

איך מצטרפים בכלל למפלגת הפיראטים?

"יש פה משהו שמבדיל בינינו להמון מפלגות. אנחנו קוראים לזה - הפלגה. כמובן שכל אחד יכול להצטרף להפלגה. למה אני מתכוון - זה בעצם ההבדל בין הפוליטיקה של אנחנו והם לפוליטיקה של כולנו. האדם הפשוט הוא כולנו. במפלגות באופן מסרותי אתה היית צריך להתפקד אליהם, אתה צריך לבוא לליכוד ולהיות ליכודניק. אתה חבר במפלגה, זה עובר במסורת, זה משפחתי, זה חלק מההגדרה העצמית שלך. אנחנו לעומת זאת לא מועדון, אנחנו ספינה. התפקיד זה לא לצרף אותך אלינו אלה לגרום לך להבין שאתה חלק מאיתנו".

טל מסינג, ממייסדי מפלגת הפיראטים (צילום: מיכל רונאל)
"האדם הפשוט הוא כולנו". מסינג | צילום: מיכל רונאל

הדבר הזה אמנם נשמע טריוואלי, אבל מפתיע לחשוב כמה הוא לא קיים במפלגות. אתה אמנם יכול להצביע כל בחירות לכל מפלגה, אבל מפלגות רבות מציגות את עצמן כבית. בוודאי המפלגות הגדולות. אתה מגדיר את עצמך על פי הזהות של המפלגה. ככה חושבת מפלגה שנולדה מרעיונות של הרשת. "אנחנו המפלגה הדיגיטלית הראשונה בישראל", אומר מסינג. "ויש לכך חשיבות עצומה".

אבל רגע, בימים טרופים אלה, איפה עומדת מפלגת הפיראטים בנושאים כמו הגרעין האיראני? האם תפנו את מתנחלי מגרון? מה אתם חושבים על הכיבוש?

"יש לנו רעיונות, אבל לא פתרונות. זה עוד משהו שמבדיל אותנו ממפלגות אחרות. אם תיגש לשלי יחימוביץ' היא תגיד לך שצריך לעשות ככה וצריך לעשות ככה. אנחנו לא אומרים דברים כאלה. אנחנו קודם כל שואלים שאלות. יותר מזה - אנחנו בוחנים האם אנחנו בכלל שואלים את השאלות הנכונות. במקום שאלת הגרעין האירני נבדוק האם זו בכלל השאלה הנכונה".

כן, למפלגת הפיראטים יש מצע, אבל המצע הוא פלטפורמה למה שהוא מבחינתם פוליטיקה חדשה. "הרי באנגלית המילה מצע היא באמת פלטפורמה. אנחנו מציעים כאן פלטפורמה. בעיקרון אלה הגרמנים שהחלו לפתח אותה. זה התחיל מזכויות יוצרים, מהמטאפורה של מידע, קניין רוחני, זה הבסיס של הפיראט הדיגיטלי ומאז זה מתפתח. בגרמניה הם הרחיבו את זה לפלטפורמה של הדמוקטריה הנזילה. זו מערכת שמזכירה את פייסבוק ביכולת שלה לקבלת ההחלטות.

אחד הדברים שמעניינים את הפיראט הוא חופש המידע. הפיראטים רוצים לקחת את רעיון החופש המידע למקום הקיצוני שלו.

"אם המדינה מפקחת עלי ואוספת עליי מידע, פרדיגמת האח הגדול. למה המדינה מפקחת עלינו כל כך. למה בלונדון יש כל כך הרבה מצלמות אבטחה? מאיפה הגיע כל העניין הזה של הפיקוח? למה פייסבוק, גוגל ואפל אוספים עלינו מידע?

מרמה שהיא תאגידית לרמה שהיא פוליטית. במצב כזה אנחנו אומרים - בוא נקצין את זה. אתם רוצים מידע, בואו נלך עד הסוף. בואו נלך למובן של - אין לך מה להסתיר. אם לנו אין סודות גם לכם אין סודות. מה שוויקיליקס עושה למשל. אף אחד לא קורה את המסמכים הדיפלומטים המשעממים האלה. אין שם שום דבר מעניין. ומה שיש כולם יודעים. מה שזה עשה שזה חשף את מה שכולם כבר יודעים. ברגע שאתה עושה משהו כזה השקר נעלם".

אז מה דעתך למשל על המאגר הביומטרי, שהוא בסופו של דבר מאגר מידע?

"רוצים להקים מאגר מידע? הנה הצעה - שיהיה פתוח לכולם. שיהיה מאגר בקוד פתוח ולכולם תהיה גישה אליו. גם לאנשי ממשל, וגם לציבור הרחב".

קשה להבין את מפלגת הפיראטים, קשה לקבל מפלגה שבמקום להגיד לך כיצד יש לנהוג רוצה לדון איתך, בקוד פתוח, על הגדרת השאלות שיש לשאול. האם הבלבול שאנחנו מרגישים כלפי מפלגה כזאת דומה לבלבול שהרגשנו כלפי הרשת בימיה הראשונים, והאם כתבות מסוג זה יראו בעוד עשרים שנה כמו קטעי הטלוויזיה שרצים היום ברשת בהם מנחה אומלל מנסה להסביר לצופים מזה אימייל? בשביל להבין עוד קצת מזה מפלגה דיגיטלית, וכיצד הרעיונות הטכנולוגים של העשרים שנה האחרונות יכולים להשפיע על הפוליטיקה שלנו, שווה להגיע ביום שלישי למוזיאון בת ים. רוחות הים יסערו, ורוח מהפכנית מובטחת.