ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר, אהוד ברק, ישקיע מיליון דולר בסטארט אפ ישראלי בשם Reporty Homeland Security. הסטארט אפ פועל בתחום המכונה "ערים חכמות", ומטרתו היא לשפר את התקשרות בינינו האזרחים - לבין גופים ההצלה והרשויות המקומיות שאמורים לסייע לנו במקרי חירום.

צפו בסיפורים המעניינים של 1.3 לאורך השנים (צילום: ערוץ הכנסת, חדשות)
כנסת ישראל,ירושלים | צילום: ערוץ הכנסת, חדשות

לפי הודעת החברה, מדי שנה מתקבלות בגופי החירום והרשויות בישראל ובעולם מאות מיליוני שיחות, כאשר זמן השיחה הממוצעת למוקד נעה בין שתיים לשלוש דקות וחצי. במהלך דקות קריטיות אלו, המוקדנים צריכים להבין במהירות מה קורה, איפה זה קורה והאם הדיווח בכלל אמין - כשזו אחת הנקודות הרגישות ביותר. לפי משטרת ישראל, מתוך עשרה מיליון שיחות בשנה, למעלה מ-20% הן שיחות שווא טורדניות, ולפי מד"א - מתוך תשעה מיליון שיחות בשנה - 23% הן שיחות סרק.

אחת הדוגמאות הטרגיות ביותר לנחיצותה של פלטרפומה כזו ארעה בקיץ האחרון, כאשר ב-12 ביוני, בשעה 22:25 התקשר גיל-עד שער למוקד המשטרה ואמר את צמד המילים המצמררות: "חטפו אותי". המילים נאמרו בלחישה, ולאחר מכן נשמעו רעשי רקע חזקים. המוקדן ניסה להבין פרטים נוספים, אבל אז הוגברה עוצמת מכשיר הרדיו. אחראית המוקד ניסתה להתערב ולגלות פרטים נוספים, אל ללא הצלחה. וועדת חקירה שבדקה את התנהלות בעלי התפקידים במוקד קבעה כי האחראית כשלה כשל חמור במהלך האירוע. 

"אנשי מקצוע מוכשרים וממוקדי מטרה"

ריפורטי, שנוסדה ב-2014, שואפת לשנות את התמונה על ידי ייעול התהליך להצלת חיי אדם. החברה עושה זאת באמצעות מערכת לשידור וידאו בזמן אמת, המשלבת גם אפשרות לאיתור המיקום המדוייק - אפילו בתוך מבנים. בלחיצת כפתור, האפליקציה משדרת וידאו וסאונד דו כיווניים למוקד הרלוונטי, ובכך גם מחזקת את רמת אמינות הדיווח וגם מאפשרת לגורם המסייע, לדוגמה - מד"א, להדריך אנשים במקום כיצד לפעול.

ריפורטי

בשלב זה המוצר עדיין אינו מונגש לציבור בעיקר בגלל אופי האפליקציה. "האפליקציה אמורה לשרת אנשים ברגעי חירום, ולכן עד שהיא לא מוכנה במאה אחוז אין לנו טעם להוציא אותה", מסביר אמיר אליחי, ממייסדי ריפורטי ומנכ"ל החברה. "ערכנו כבר פיילוט באשדוד וחתמנו על הסכם עם מד"א, אבל יש עוד דרך ופיתוח לעשות. עם זאת, אנחנו מצפים שעד סוף השנה האפליקציה תהיה זמינה להורדה, ובמקביל אנחנו פועלים גם עם חברות אזרחיות שרוצות לעשות שימוש במערכת שלנו". 

ריפורטי מכוונים לשוק הבינלאומי, ומתוקף כך תהיה להם גם עבודה רבה לבצע מבחינת שפה וקישורים לרשויות המקומיות. "זו בהחלט אחת הסוגיות שאנחנו רוצים לפתור", מוסיף אליחי, "כי הרי יש גם תיירים שמגיעים למדינה זרה ולא תמיד מכירים את מספרי החירום. האפליקציה תהיה זמינה בשפות שונות והמטרה שלנו היא כמובן להפיץ ולהנגיש אותה בכל מקום בעולם. אנו נרגשים מהאמון שקיבלנו מאהוד ברק, שללא ספק ניסיונו העשיר בעולם הביטחוני, יסייע לנו בגיבוש האסטרטגיה ובפריצה עם המוצר בארץ ובעולם".

אהוד ברק מסר בהודעה: "ריפורטי נותנת מענה לצורך חיוני של כל אזרח – תחושת ביטחון, המבוססת על נגישות מיידית ופשוטה לשירותי חירום, וקשר ברגעים קריטיים עם המעגל האישי הקרוב. לרשויות - בהן עיריות, בתי חולים, שדות תעופה, משטרה, כבאות והצלה וכיו״ב - ריפורטי תספק פלטפורמה לשליטה ודיווח, בשיתוף ההמונים ותוך הגנה על פרטיות האזרח. ריפורטי מובלת על-ידי קבוצה של אנשי מקצוע מוכשרים, מקצוענים וממוקדי מטרה, ואני מאמין שהצוות האיכותי ידע להמשיך ולפתח את המוצר לשימושים נוספים רלוונטיים לרשויות ולתושבים בכל מקום בעולם".

ריפורטי
צוות ריפורטי