ב-29 ביולי זה קורה. אחד השדרוגים הכי משמעותיים של מערכת ההפעלה חלונות יהיו זמינים עבורנו. נכון, אנחנו כתבי הטכנולוגיה אומרים את זה בכל פעם שיוצאת גירסה חדשה לחלונות, אבל הפעם האמירה הזו נכונה מתמיד. חלונות 10 היא לא פחות ממהפכה.

לא רק שהיא מערכת ההפעלה הראשונה של מיקרוסופט שתפעל לכל רוחב הקו – ממכשירים זעירים וסלולריים פשוטים ועד לאבלטים, אקסבוקס, מחשבים ושרתים, אלא היא גם מתחברת למערכות הפעלה מתחרות כמו אנדרואיד ו-iOS וכוללת חידושים ותמיכה במיליון תחומים שבעד היום לא נתמכו בכלל במערכות הפעלה. בקיצור, כמות החידושים עצומה, הנה כל מה שאנחנו יודעים.

עוד במגזין "החיבור":
יום הולדת שמח טטריס! משחק הבלוקים חוגג 31
בקרוב אצלכם בסלון: משחקי מציאות מדומה

ממשק: צעד אחורה, שניים קדימה

בכל הנוגע לממשק, מיקרוסופט לקחה צעד אחורה: היא זנחה את האריחים והחזירה את כפתור ההתחל. התוצאה הסופית היא בן כלאיים מוזר, משהו בין שולחן העבודה ההיסטורי ששרד עד חלונות 7 וממשק האריחים של חלונות 8. האריחים יושבים על כפתור ההתחל, ועכשיו הם לא רק "חיים" אלא גם תלת ממדיים. לזה תוסיפו את ממשק ה"זכוכית" שהיה מאוד פופולרי ב-Windows Vista ובשבע, ותקבלו משהו שהוא בין לבין.

 

התוצאה לא בהכרח טובה ודורשת הסתגלות מסוימת. מה שכן, מיקרוסופט מאוד מקילים את ההתמצאות, והוסיפו כלי חיפוש וכלי ניהול (ראו גם את קורטנה בהמשך) שמאוד עוזרים. עוד תרגיל חמוד: הממשק מתאים את עצמו. הוא יזהה אם אתם בממשק עם מקלדת ועכבר או על מסך מגע ויתאים את עצמו לפי הנסיבות.

העסק אמור לעבוד טוב במיוחד במחשבי "שניים באחד" כלומר, אותם מחשבים היברידיים שהם גם טאבלט וגם מחשב - לאחר שמצמידים את המקלדת. ונחשו מה? תוכלו גם עכשיו לחבר אייפד של אפל באמצעות אפליקציה ייעודית ולהשתמש בו כצג נוסף, משני למחשב ה-PC  שלכם. די מגניב. למיקרוסופט יש עוד המון תוכניות למכשירים ניידים בחלונות 10, ראו גם בהמשך הכתבה.

אך במיקרוסופט לא מתעסקים רק בהווה אלא צופים לעתיד. הכירו את "הולולנס". קסדת המציאות הרבודה של החברה שמתחברת למחשב ומקרינה הולוגרמות על משטחי עבודה בעולם האמיתי: דמיינו שאתם יכולים לתלות את כל מסמכי הוורד הפתוחים שלכם על הקיר, או שהיומן שלכם הוא חפץ "אמיתי" לכאורה שמונח על שולחן ואתם יכולים לדפדף בו או בלוח שנה. בוועידת המפתחים שלה מיקרוסופט כבר הציגה הדגמות ברוח הזו, ונראה שהם הולכים על ממשק חדש, עתידני ומרגש שפורץ את גבולות המקלדת-מסך הדו ממדיים שפתאום נראים מיושנים ליד המצאה מלהיבה שכזו. ובכך מיקרוסופט משתלבת בגל הצונאמי של המציאות המדומה והרבודה ששוטף את העולם.

 

תוכנות: דפדפן חדש, תרגום סימולטני בסקייפ

מיקרוסופט תמיד הייתה ענקית תוכנה, אבל עכשיו הכינוי הזה הולם אותה יותר מאי פעם. עם בעלות על סקייפ שנבלעה ממש אל תוך חלונות, עם דפדפן חדש בשם אדג', שירות מוזיקה חדש ואיך אפשר לשכוח את אופיס – חלונות 10 מכילה או תכיל באופן מובנה תוכנות שמשרתות עשרות מיליוני בני אדם ברחבי העולם.

נתחיל עם Edge. לכאורה, מדובר בדפדפן חדש לחלוטין. אחת היכולות הבולטות שלו, שמיקרוסופט מרבה להדגיש, היא לשרבט ולהוסיף הערות בכתב יד באמצעות עט חרט (סטילוס) לאתרים ישירות על גבי המסך והן יישמרו. ברם, בקרב מפתחים יש מרמור לגבי הדפדפן ה"חדש" – כי המנוע שמתחת לחזות הנוצצת החדשה, לא הוחלף ועדיין מדובר באותו מנוע קוד ישן של אקספלורר, שכה שנוא על מפתחי אתרים.

 

בסקייפ לעומת זאת יש חידושים מסעירים. התוכנה לא תמיד זכתה ליחס חם תחת קורת הגג של מיקרוסופט, אבל בשדרוג הקרוב לגירסה התואמת לחלונות 10 היא אמורה לכלול למשל, תרגום סימולטני בזמן אמת. אם תמיד רציתם לדבר עם אנשים בשפות שאתם לא מבינים כלל – סקייפ עומדת לחולל מהפכה זוטא בתקשורת אנושית, דג בבל של המציאות.

מלבד זאת,  בדומה לחנויות של אפל וגוגל בחו"ל (אצלנו הישראלים החלקים האלה לא תמיד נמצאים), החנות של מיקרוסופט תהיה מאוחדת: תוכנות, סרטים ומוזיקה מאוגדים יחדיו. תוכנת המוזיקה של מיקרוסופט, לטענת אתר הטכנולוגיה TheVerge, מזכירה מאוד את שירות המוזיקה ספוטפיי.

גם אופיס אגב, עוברת מתיחת פנים רצינית לקראת ההשקה של חלונות 10. לאופיס החדשה תהיה אפשרות לפלאג אינים, תוספים, בדיוק כמו בדפדפנים, כך למשל תוכלו להזמין מונית UBER  ישירות מתוך אופיס (לא ברור בשביל מה זה טוב – אבל זה אפשרי) או להעביר נתונים ישירות מתוך אקסל לתוכנת SAP (הנה לכם שימוש סביר קצת יותר).

סלולר ואקסבוקס: 

האסטרטגיה של מיקרוסופט עם חלונות 10 היא להיות בכל מקום. למיקרוסופט יהיו גירסאות מיוחדות למכשירים פשוטים, מה שמכונה "האינטרנט של הדברים", אבל מיקרוסופט מתכננת גם מהפכות בגירסת windows phone לסלולר. לכאורה, windows phone היא עדיין מערכת הפעלה נפרדת – בפועל, שתי המערכות כבר חולקות ליבה, ואפליקציות של האחת יכולות לרוץ על האחרת (כן, תוכלו להריץ אפליקציות של הסלולרי על ה-PC שלכם), כך שהמיתוג הנפרד נשאר בעיקר מיתוג.

ואם כבר בטשטוש גבולות עסקינן, מיקרוסופט, לראשונה, רותמת במלואו את כל כוח העיבוד שנמצא בסמרטפונים והופכת את הטלפון שלכם למחשב מלא. זה למעשה די מגניב, אולי אפילו מגניב מאוד. וככה זה יעבוד: כל זמן שהמכשיר יהיה בכיסכם, הוא יהיה במערכת ההפעלה הסלולרית. אבל שכשתחברו אותו למסך גדול או לתחנת עגינה, תקבלו שולחן עבודה מלא, משל עבדתם על מחשב ביתי, ולהיפך – במחשב ה-Surface, כשתשלפו את עט החרט (סטילוס), הממשק יתאים את עצמו לעבודה עם עט במקום מגע/מקלדת. מארק שאטלוורת' ניסה להציג חזון כזה, אבל מיקרוסופט הופכים את זה למציאות.

מלבד החיבוריות בין התקנים שונים של Windows, כמו למשל שסרט שתתחילו לצפות בו על המחשב תוכלו להמשיך ולצפות בו בדיוק מהנקודה שהפסקתם על אקסבוקס או במכשיר נייד, מיקרוסופט פונים גם להתקנים של המתחרים. ענקית התוכנה עומדת להציע אפליקציה שיהיה אפשר להתקין על אייפון או על מכשיר אנדרואיד, וגם היא תחבר את הסלולרי שלכם למגוון של שירותים מיקרוסופטיים כמו אופיס, סקייפ וכולי. מיקרוסופט באמת רוצה להיות בכל מקום.

אבל הבשורה הבאמת גדולה: טלפונים של מיקרוסופט יריצו גם אפליקציות של אנדרואיד, וזו אולי הייתה ההכרזה הכי מרעישה של וועידת המפתחים האחרונה שעמדה כולה בסימן החידושים של חלונות 10. אמנם, זה יהיה באמולציה, אבל במחי צעד אחד חכם מיקרוסופט מוחקת את מה שהייתה עד כה נקודת התורפה הכי קשה שלה: היעדר אפליקציות.

 

תוספות מיוחדות

ואם כל זה לא הספיק לכם עד עכשיו, אולי תרצו לשמוע על הספיישלים שלנו? בחלונות 10 עומדות להיכלל כמה תכונות מיוחדות שלא נכללו בה או למעשה בשום מערכת הפעלה אחרת בעבר, למיטב זכרוננו.

דבר ראשון, קורטנה. העוזרת החכמה של מיקרוסופט, שקיימת גם בגירסאות לאייפון ולאנדרואיד, תשולב בכל מערכת חלונות 10. קורטנה היא גאונה של ממש, ותוכלו לשאול אותה שאלות כמו – קורטנה, מצאי לי את המצגת של חנוכה משנה שעברה... במקום לחפש קבצים. ממספר הניסיונות המועטים שעבדנו עם קורטנה, יכולת האינטליגנציה המלאכותית שלה נראית די מרשימה. אגב, אפל בגירסה הבאה ישדרגו את סירי – אבל מיקרוסופט עושים את זה לפניהם. מה שכן, בשלב ראשון היא תהיה זמינה רק במספר מצומצם של מדינות – ישראל לא בהן.

החידוש הגדול באבטחה, שכבר עומד להיתמך במחשבים עתידיים כמו דגמים של לנובו שכבר הוצגו, הוא "שלום כ!".  בחלונות 10 תוכלו להיכנס למערכת בזיהוי ביומטרי של טביעת אצבע, פנים או סריקת אישון, בלוויית חומרה מתאימה. בכך, (כמעט) מוציאה מיקרוסופט את הסיסמה הישנה לגמלאות. התכונה הזו, תאפשר לנו לפתוח את הנעילה של המחשבים שלנו בלי שימוש בסיסמא, אלא באמצעות זיהוי ביומטרי: זיהוי פנים, טביעת אצבע או אישון. כדי לשמור על הפרטיות והביטחון שלנו, הפרטים הביומטריים נשארים על המכשיר המקומי. מיקרוסופט גם חברה בברית שנקראת FIDO, שבקרוב תאפשר לנו להיכנס למגוון שירותים (כמו של גוגל למשל), באותו האופן, ובלי סיסמה.

 

ולקינוח עניין ממש מגניב:  תמיכה מובנית בהדפסת תלת ממד. משמעות הדבר, שבניגוד למה שהיה בעבר, תוכלו לחבר מדפסת תלת ממד למחשב שמריץ חלונות 10, היא תותקן אוטומטית, ובעזרת ערכת כלים ב-Windows שתספק אוטודסק, תוכלו להדפיס לעצמכם חפצים שונים – באותה רמת תמיכה שקיימת בכל חומרה נפוצה אחרת, ואותה פשטות הפעלה, כמו למשל במדפסות דו ממד רגילות. 

גרסאות, רישיונות ושדרוגים

כל מי שמשתמש בחלונות 8 או שבע, קיבל לאחרונה מיני התרעות שמציעות לו לשדרג לחלונות 10 עם צאתה לשוק בסוף החודש הבא. ההתרעות הללו הובילו לשאלה ששואלים אותי לאחרונה הרבה: כדאי לשדרג לחלונות 10? התשובה הקצרה היא: כן, כשתצא בסוף יולי. אבל הנה התשובה הארוכה יותר.

לכאורה, אתם מקבלים את השדרוג הזה בחינם. אבל כל מי שקרא את היינלין, וגם מי שלא, בוודאי שמע את הביטוי – אין דבר כזה כמו ארוחה בחינם. מיקרוסופט כנראה תעבור לשיטה של מנויים, והשדרוג שאתם מקבלים הוא בחינם לשנה. במילים אחרות, אם תתמכרו, המנה הבאה כבר תעלה לכם כסף - ואת זה כדאי לדעת.

עוד משהו שחשוב לדעת כשתשדרגו בבוא העת, הוא שחלק מהתכונות שקיימות כרגע בשבע ובשמונה, ילכו לאיבוד.  אמנם, לא מדובר בתכונות מרכזיות, אבל בכל זאת, הנה הרשימה: משתמשי windows 7 יאבדו את מרכז המדיה, את המשחק לבבות, והגאדג'טים של שולחן העבודה. מי שעדיין משתמש בדיסקטים (שיקום – כדי שנוכל לסקול אותו), יצטרך להתקין מנהלי התקנים חדשים, וכמו כן, צפיה ב-DVD  תדרוש תוכנה נפרדת.

מיקרוסופט עשר, מלבד גירסאות מיוחדות למכשירים קטנים ו-Windows Phone לטלפונים חכמים, תגיע בשתי גירסאות עיקריות: חלונות 10 Home ו-חלונות 10 Pro. השדרוגים יהיו בהתאם לקיים כיום: בעלי הגירסאות הנמוכות של שבע ושמונה, כמו ה-Home ישודרגו לגירסה הביתית, ואילו בעלי הגירסאות המתקדמות, כמו Professional  או Enterprise, ישודרגו לגירסה העילית.

 

רבים מהמשתמשים בגירסאות החוקיות של חלונות, יהיו זכאים לשדרוג לחלונות 10 בחינם. אבל מי שלא, הגירסה הביתית תעלה 119 דולר  (כ-450 שקלים) ואילו גירסת הפרו, תעלה 199 דולרים (כ-760 שקלים). יהיה אפשר גם לשדרג מגירסה אחת לאחרת.

ולסיום, הבטחנו לכם את התשובה הארוכה. כיום, כבר גירסת המפתחים הדי בשלה זמינה להורדה ולהתקנה למי שרוצה. משתמשים מתקדמים סביר להניח שלא חיכו להמלצה שלנו וכבר התקינו אותה ומשחקים איתה. מיקרוסופט גם כל הזמן מעדכנים את הגירסה הזו עם כל חידוש לקראת ההשקה. אם אתם מבינים מה אתם עושים, יודעים לגבות את המידע שלכם ולהתקין מערכת הפעלה מאפס – כלומר, אתם משתמשים מתקדמים, תפאדל, תתנסו בה.

אבל רוב המשתמשים בטח קיבלו את ההתרעה במגש המערכת שמציעה לשמור לכם עותק לקראת ההשקה. כל מה שזה דורש כרגע זה רישום. אתם בעצם שומרים לעצמכם עותק. ב-29 ליולי, כשחלונות 10 תצא לאוויר העולם באופן רשמי, תוכלו להוריד אותה למחשב. ככה שיש לכם זמן להתלבט ולחשוב.

ההמלצה הכללית היא, מנסיון העבר שלנו עם מערכות הפעלה חדשות מבית מיקרוסופט ובכלל – חכו שבועיים מההשקה. גם תימנעו מהבהלה הראשונית וגם תוכלו לדעת שהמערכת החדשה לא באה עם קטסטרופה כזו או אחרת, למרות שבתהליך הנוכחי נראה שמיקרוסופט עומדים להוציא מוצר מהודק מאוד.

בראשון באוגוסט נוכל לתת לכם תשובה סופית, אבל בינתיים עשר נראית הולמת את שמה, ואנחנו מחכים שתסתיים תקופה ההמתנה עד ההשקה הרשמית. סמנו ביומן את ה-29 ביולי. נתראה אז.

הכתבה פורסמה במקור ב"מגזין החיבור"