קבינט הקורונה החליט הערב (ראשון) כי חובת סריקת הברקוד לפי התו הירוק החדש תחל ביום שלישי הקרוב, וכי האכיפה תחל יומיים לאחר מכן - ביום חמישי הקרוב. בנוסף, החליטו השרים להחריג מוזיאונים וספריות מההגבלות, כך שכיתות במתווה קפסולה יוכלו להגיע למוזיאונים ותתאפשר השאלת ספרים ללא בדיקת קורונה. הדיון הערב התכנס לאחר חודש שבו לא התקיימו דיונים ובעקבות הביקורת.

לקראת הדיון, התקיימו מגעים לביטול התו הירוק במתחמים פתוחים, בכפוף להמשך הירידה בתחלואה. במשרד הבריאות רצו להקל בהגבלות בעוד שבועיים, אך ראש הממשלה נפתלי בנט רצה להתחיל בהקלות באופן מיידי. בסופו של דבר, הפשרה שהתגבשה קרובה יותר לעמדת משרד הבריאות.

הסיבה שבגינה לא אושר ביטול התו הירוק ביתר המקומות הפתוחים, בדגש על מסעדות, היא שאין מתווה מוסכם לתו הסגול עם נציגי המסעדנים. משרד הבריאות דורש תקן מחמיר יותר והמסעדנים מסרבים. אפשר גם להניח שרוצים לעודד את ההתחסנות בהמשך השבוע, והקלות כל-כך נרחבות עלולות לפגוע ברצון הזה.

החזרה לשגרה - מסעדות נפתחו מחדש (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
על הפרק: תו סגול למקומות פתוחים | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

שרים בקבינט הביעו פליאה מעמדת משרד הבריאות שתמכה בהקלות. "נדהמנו לראות את חבילת ההקלות של משרד הבריאות. רק לפני רגע הזהירו מאווירת סוף קורס", אמרו שרים. בתוך החדר, השר עמר בר לב אמר: "אתם מעבירים מסר כפול לציבור. מצד אחד מעודדים חיסון, מצד שני ביום הראשון של התו הירוק מסירים חלק מההגבלות שלו". השרה פרקש-הכהן: "אירוע היסטורי לפנינו. משרד הבריאות מציע הקלות ואנחנו מתלבטים".

יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט, ח"כ הרב גלעד קריב בירך על החלטות קבינט הקורונה לקראת הדיון מחר בוועדה בראשותו: "יש לחזק את הקבינט והממשלה על המשך מדיניות בלימת הגל הרביעי, במקביל לשגרת חיים. ההקלות המידתיות בתו הירוק הן צעד מתבקש, וועדת החוקה תדון מחר האם יש להרחיבן באופן מידתי ושקול".

ההקלות מגיעות על רקע הנתונים המעודדים לפיהם נתוני התחלואה בדעיכה והתחזית האופטימית לפיה בסוף החודש יהיו בישראל בין 200 ל-400 חולים קשה בלבד. פרופ' ערן סגל הציג בקבינט תחזית לפיה הגבלת התקהלות תוריד את מקדם ההדבקה בצורה זניחה (ב-0.02 לכל היותר) בשלב הזה. לפי התחזית הזו, המופעים הגדולים והתכנסויות הענק מהווים 1% בלבד מכלל האינטרטקציות היומיומיות.

ראש הממשלה נפתלי בנט הביע אופטימיות בפתח הדיון בקבינט: "החדשות טובות - התחלנו לבלום את הדלתא. אבל דווקא עכשיו מסוכן להרפות. כשהנגיף מתחיל בנסיגה - אסור לנו לתת לו להתאושש". בנט הוסיף: "צריך להמשיך לנהל את המצב באופן הדוק, לא לשדר לציבור שמורידים מסכות אלא להיפך. אני מרגיש שבימים האחרונים הציבור מתחיל להבין את המדיניות שהממשלה הזאת מובילה, בעקביות, מאז התפרצות הדלתא".

"ישראל פתוחה, ככל האפשר, כלכלה פתוחה, ככל האפשר", ציין רה"מ, והבהיר כי הוא מעוניין להפסיק כמה שיותר את הבידודים ההמוניים במערכת החינוך. "מסה של בדיקות, מסה של חיסונים ובוסטרים, ניהול הדוק ודינמי של המצב ואחריות אישית של האזרחים. המשימה הקרובה והדחופה ביותר בעיניי היא לסיים כמה שיותר מהר עם הבידודים ההמוניים בבתי הספר בקרוב. הילדים צריכים להיות בבית הספר, לא בזום ולא בבידודים שאינם נחוצים. ההורים צריכים להיות מסוגלים לצאת לעבודה ומשפחות זקוקות ליציבות, לדעת מה קורה איתן מחר בבוקר".

"למדנו ברצינות מה עושים בבריטניה, בגרמניה, בארה"ב", המשיך בנט. "אני אומר פה בצורה ברורה - הבידודים ההמוניים במערכת החינוך צריכים להסתיים כמה שיותר מהר. כרגע אנחנו מכינים תשתית של מיליוני בדיקות אנטיגן שיאפשרו את זה. אנחנו נעקוב אחרי הפיילוט והפיילוטים הנוספים שהתחילו בימים האחרונים, ונקבל החלטה בקרוב". בנט גם התייחס למצב ההתחסנות בחברה הערבית ואמר כי צריך להגביר את היקף המחוסנים. 

ראש הממשלה בנט בקבינט הקורונה (צילום: קובי גדעון , לע"מ)
"רואים את האור שבקצה המנהרה". בנט בישיבת הממשלה, היום | צילום: קובי גדעון , לע"מ

"אנחנו גם ניערך לווריאנט שעוד לא קיים, מה שאנחנו מכנים "אומגה", או וריאנט עוקף חיסון שזה התרחיש הרע מכל", הדגיש בנט. "אבל גם במצב הזה אנחנו כמדינה לא סוגרים את הבסטה, אנחנו צריכים לדעת להתנהל. הכל יכול לקרות.וכמובן, אנחנו ממשיכים לדאוג שהמחסנים שלנו יישארו מלאים, ושיש מלאי רציף של חיסונים ותרופות".

אחרי העימות שהתפתח בין בנט לבכירי משרד הבריאות, רה"מ שיבח את עבודתם ואמה כי היא "טובה מאוד". "אני רוצה לברך את אנשי מערכת הבריאות שעומדים בחזית יום יום, בבתי החולים, בקופות החולים, במשרד עצמו, ובכלל את כל האנשים שמעורבים מכל משרדי הממשלה השונים", אמר. "זו באמת מערכה רב-מימדית ונדמה לי שאנחנו רואים עכשיו את האור בקצה המנהרה".

היום נכנס לתוקף התו הירוק המעודכן והשתנו התנאים לזכאותו עם כניסת התקנות החדשות. מיליון ו-700 אלף ישראלים איבדו את התעודה שמאפשרת להם להיכנס למסעדות, לאירועים ולאטרקציות. יחד עם זאת, אזרחים שניסו להנפיק הבוקר את התו החדש נתקלו בתקלות, ובשל כך הודיע משרד הבריאות שיאפשר להשתמש בימים הקרובים גם בתעודה הישנה. 

התו ירוק החדש - סיקור N12:

האישור החדש יאפשר כאמור לישראלים להיכנס למסעדות, למוסדות תרבות ולאירועים, אך מי שניסה הבוקר להנפיק את התו הירוק נתקל בקשיים טכניים ובתקלות. באפליקציית "רמזור" לדוגמה עולה הודעה שקוראת למשתמשים לשדרג את היישומון - אך בחנות האפליקציות אין אפשרות כזו ולא ניתן להנפיק את האישור המיוחל. כמו כן, באתר משרד הבריאות מופיעה הודעת שגיאה: "אנחנו מתחזקים ומשדרגים, בקרוב נעלה".

מי זכאי לתו הירוק?

5 קבוצות יהיו זכאיות לתו החדש: מחוסנים בשלוש מנות (שבוע אחרי המנה השלישית), מחוסנים בשתי מנות (עד חצי שנה מקבלת המנה השנייה), מחלימים שקיבלו לפחות מנת חיסון אחת, מחלימים שעדיין לא עברה חצי שנה מהחלמתם, וכן לא מחוסנים שעברו בדיקת קורונה במימון פרטי (בדיקת PCR שתהיה תקפה ל-72 שעות ובדיקה מהירה ל-24 שעות).

איך מנפיקים?

אפליקציית "רמזור" שדרכה מנפיקים את התו הירוק, תשתנה ותיפתח להזנה מחודשת של הפרטים האישיים. התעודות של כל המחוסנים כיום יתאפסו ויתבטלו - ורק לאחר הזנת הנתונים, תוכלו לקבל את התו העדכני. מי שאין ברשותו סמארטפון, יוכל לעשות זאת גם באמצעות אתר רמזור של משרד הבריאות, קופות החולים, מוקד קול הבריאות בטלפון 5400*, המענה הקולי בטלפון 02-5082000 ועמדות שירות עצמי בסניפי סופר פארם.

למה צריך להנפיק את התעודה מחדש?

עם ההנפקה המחודשת, תקבלו ברקוד חדש שיחליף את הישן. בתוך כך, בעלי עסקים בארץ יהיו מחויבים לסרוק אותו בכניסה למסעדה, לחדר הכושר ולאירועים השונים.

אילו מקומות פועלים תחת התו?

  • אולמות וגני אירועים או עסק אחר המתקיים בו אירוע שמחה.
  • כנסים ותערוכות, אירועי תרבות וספורט, קולנוע, הופעות בידור, מוזיקה ומחול.
  • מועדונים ומסיבות.
  • מסעדות, ברים ובתי קפה.
  • אטרקציות תיירות.
  • מוזיאונים.
  • מסגרות מגן אבות.
  • חדרי כושר, סטודיו, קאנטרי ובריכות מקורות.
  • בתי תפילה עם יותר מ-50 מתפללים.
  • מלונות.