בשבוע החולף ראינו התחזקות במגמת הבלימה של הגל הרביעי שנמשכת בשבועות האחרונים. מספר החולים הקשים ירד בפעם הראשונה מתחת ל-600 ואפשר לצפות שהמגמה הזאת תימשך. גם מקדם ההדבקה נמצא על ערך נמוך של 0.74. ייתכן, חשוב להזכיר, שהערך האמיתי של מקדם ההדבקה גבוה יותר בשם תקופת החגים. עם זאת, הוא ככל הנראה משמעותית מתחת ל-1. זה אומר דבר אחד – התכווצות מתמשכת בתחלואה.

הגל הרביעי של הקורונה - סיקור N12:

מבחינת כמות המתחסנים החדשים, אמנם ראינו בימים האחרונים מגמת עלייה בביקוש לחיסונים, אבל עדיין – מתוך 750 אלף ישראלים שלא התחסנו באף אחת מהמנות, רק 36 אלף הגיעו בשבוע האחרון לקבל חיסון ראשון. זה עדיין מעט, במקום שבו הרווח למאבק בתחלואה הוא הכי גדול, כיוון ש-70% מהחולים שנמצאים במצב קשה הם לא מחוסנים למרות שחלקם באוכלוסייה הוא אחוזים בודדים.

כבר בחודש אוגוסט הצגנו לקבינט הקורונה את תחזית הבלימה שבסופו של דבר מתממשת בתקופה האחרונה. במועד התחזית המגמה הייתה של עלייה, ולכן היה חשש באותו זמן גם מפתיחת הלימודים וגם מההתקהלויות שיהיו בתקופת החגים. על בסיס השפעת החיסונים והצפי של המחלימים נתנו את התחזית שלמעשה צפתה שלקראת אמצע ספטמבר נראה בלימה בתחלואה ולקראת סוף ספטמבר כבר נראה מגמה של ירידה, כמו שרואים שאכן קורה.

ניתן כבר לומר, על בסיס אותם המודלים, שגם בהינתן פתיחת הלימודים הרחבה במהלך חודש אוקטובר אנחנו נמשיך לראות מגמה של ירידה בתחלואה. אנחנו צופים שלקראת סוף אוקטובר נהיה כבר על מספר הרבה יותר קטן - בין 200 ל-400 חולים קשים בבתי החולים. נראה שהגל הרביעי נמצא לקראת סופו, מספר האנשים שהתחסנו בחיסון הבוסטר מתקרב ל-3 וחצי מיליון, יש כ-800 אלף מחלימים שהמוגנות שלהם עלתה בעקבות הגל הרביעי, ובכל זאת הייתה התקדמות משמעותית – קרוב ל-700 אלף מתחסנים חדשים בגל הרביעי.

זה מוכיח שניתן היה להגיע להרבה אנשים ולגרום להם להתחסן. אני מעריך שמתוך ה-750 אלף שעוד נותר לחסן, רובם הם לא מתנגדי חיסונים. אפשר וצריך להגיע אליהם כי שם מרוכזת התחלואה הקשה שעוד נותרה.

הטורים של פרופ' ערן סגל ב-N12: