בשנת 2013, הוענקה לוולדימיר פוטין חגורה שחורה בטאקוונדו. לא סתם חגורה שחורה, אלא בדרגת דאן 9. להדיוט כמוני זה נשמע מלא דאן, ואכן, אנשים שמבינים בתחום אמרו לי שזה באמת משהו ששווה להתגאות בו. פוטין אכן מתגאה, החגורה השחורה הזו באה לו בול עם תדמית המאצ׳ו, רוכב על סוסים בלי חולצה, דג דגים בלי חולצה ומפיל גברים חזקים וצעירים למזרן עם חגורה שחורה.

מלחמת רוסיה אוקראינה - סיקור N12:

עכשיו, עם הפלישה הרוסית לאוקראינה, החליט איגוד הטאקוונדו לשלול מפוטין את החגורה השחורה ואת כל תשעת הדאן שלה. אפשר לגחך על הסנקציה הזו, ובאמת רבים הגיבו במשפטים בסגנון - "או הנה עכשיו הוא יחזיר את הכוחות לשטח לרוסיה". דברים דומים נאמרו גם כשרוסיה סולקה מהאירוויזיון, מפיפ״א, כשאיקאה הפסיקו לפעול ברוסיה, כשיצרנית המכוניות פורשה הודיעה על ניתוק מרוסיה, כשאפל הפסיקה למכור שם אייפונים, כשגוגל הסירה כלי תקשורת רוסים מהחיפוש, וכשאינטל הודיעה שתפסיק לשלוח לרוסיה שבבים. על כל אחת ואחת מהסנקציות האלה - ורבות אחרות - היו מי שאמרו ״בחייאת, ככה לא עוצרים מלחמה". אמרו, אבל לדעתי טעו.

ולדימיר פוטין (צילום: Mikhail Svetlov Getty Image)
אם היה מודע להיקף הסנקציות, היה פולש? (ולדימיר פוטין) | צילום: Mikhail Svetlov Getty Image

המערב הרוויח בצדק את הלגלוג, הביקורת ובאופן כללי את התחושה שהוא רפה וחלש אל מול פוטין. אפשר להסתכל אחורה: על המלחמה בגיאורגיה, על סיפוח קרים, על הרעלות הסוכנים ומתנגדי המשטר, על ההתערבות בבחירות בארצות הברית. המערב איפשר לפוטין להמשיך ולהתנהג כמו בריון בינלאומי בלי לגבות ממנו מחיר אמיתי. המערב לא צירף את אוקראינה לנאט"ו או לאיחוד האירופי, בין היתר כדי לא לפתוח חזית מול רוסיה, כדי שלא יצטרכו לשלוח חיילים לשם אם או כאשר פוטין יפלוש. אוקראינה הופקרה לידיו של פוטין כבר מזמן. גם הפעם, המערב הגיב בגמגום, שבועות אמרו שפוטין יפלוש לאוקראינה עם כוח גדול ועדיין, כשזה קרה, לא היה סל סנקציות מוכן ותקיף, לא הייתה אחידות במערב, הכול קרה קטן מידי ומאוחר מידי.

אז, בימים הראשונים, התקבע הבונטון: המערב חלש, פוטין חזק. 

אלא שמאז המציאות השתנתה, ועדיין יש את מי שמתעקש שהמשוואה המקורית עוד נכונה.

כשבוע וחצי מאז שרוסיה פלשה לאוקראינה והכלכלה הרוסית מנותקת. המרחב האווירי של רוסיה ריק. הרובל צנח לשפל של כל הזמנים - רובל רוסי אחד שווה היום פחות מסנט אמריקני. תחשבו לרגע מה היה קורה אם בתוך ימים, הכסף שאתם מחזיקים בארנק היה שווה 30% פחות. יותר מזה, כדי להיאבק בצניחה החופשית של המטבע, הבנק המרכזי ברוסיה הכפיל את הריבית ל-20%. שוב, דמיינו מה היה קורה אם באותו כסף שיש לכם בארנק הייתם צריכים לשלם כפול ריבית על המשכנתה. הבורסה הרוסית סגורה כבר ימים. מומחה השקעות רוסי ישב לפני כמה ימים באולפן טלוויזיה, פתח בקבוק בירה ו"שתה למותה של הבורסה הרוסית", אחר כך אמר שהתפקיד היחיד שנותר לו עוד לעשות הוא לגלם את סנטה-קלאוס בחגים. הבנקים הרוסים חזרו לימי הפקס עם הניתוק ממערכת SWIFT. ״תיבת המלחמה״ של פוטין, רזרבות בשווי מאות מיליארדי דולרים, הוקפאה והוא לא יכול להשתמש בה כדי לממן את המלחמה. בכל העולם מוקפאים נכסים של אוליגרכים רוסים, היאכטה של האוליגרך אלישר אוסמנוב, אם אפשר לקרוא לאוניה ענקית בשווי 800 מיליון דולר יאכטה, הוחרמה בגרמניה. רומן אברמוביץ' נאלץ למכור את צ׳לסי אחרי 19 שנה ואמר שיתרום את הרווחים לנפגעי המלחמה באוקראינה. בריטניה מעבירה כעת חוקים שיחשפו חברות קש בבעלות מיליארדרים רוסים.

מיפן ועד אוסטרליה, משוויץ ועד קנדה, התאגדו מדינות העולם הנאור והעבירו סל חסר תקדים של צעדים שהחזירו את הכלכלה הרוסית לתקופת האבן.

נאט"ו התעוררה מהתרדמת

במקביל, בזמן שהמערב פוגע ברוסיה, הוא גם מחזק את היריבות שלה. חיילים נשלחו למדינת נאט"ו במזרח אירופה, לאותת לפוטין שאם יחשוב על פזילה מעבר לאוקראינה הוא למעשה יכריז מלחמה על הברית הצבאית כולה. הברית הזו, שאם נודה על האמת הייתה מעט מנומנמת וגרמה למנהיגים רבים לתהות אם היא עוד נחוצה, זוכה עכשיו לרלוונטיות שיא. גרמניה תגדיל את התרומה הכלכלית שלה לנאט"ו, שבדיה ופינלנד במגעים להצטרף לברית. פינלנד, מדינה שב-2017 פחות מ-20% מהאזרחים שלה אמרו שהם תומכים בהצטרפות לנאט"ו, היום כמעט 60% מעוניינים להצטרף.

יש עוד משהו שצריך לבחון - ההשפעה ארוכת הטווח של מה שקורה עכשיו באוקראינה. קחו לדוגמה את גרמניה: 50% מהגז בגרמניה מגיע מרוסיה, הגרמנים חייבים את הגז הרוסי כדי לא לקפוא בחורף - אלו עסקאות של מאות מיליארדים. הנה עכשיו, הגרמנים השעו את פרויקט הובלת הגז נורד-סטרים 2, וכבר התחילו לבנות מאגרים לאחסון גז נוזלי שיגיע ממדינות אחרות.

הכוחות שנשלחו לאזור (צילום: ANDREI PUNGOVSCHI/AFP/GettyImages)
לא רק כוח צבאי, כוחות ארה"ב ברומניה | צילום: ANDREI PUNGOVSCHI/AFP/GettyImages

המסר של כל הצעדים האלה - וזו רק רשימה חלקית - אחיד וברור, כל זמן שפוטין ממשיך בהרפתקה שלו, בניסיון שלו להשתלט על מדינה שכנה, הרוסים כולם ישלמו את המחיר. רוסיה לא תהיה כיתר העמים. וכן, זה נכון לבנק, לאוליגרך, וזה נכון לחובב האירוויזיון או לאישה שבדיוק רצתה לקנות אייפון חדש. כל מדינה, כל גוף וכל ארגון תורם בחלקו.

שומרים סנקציות ביד

נכון, אפשר לעשות יותר. אפשר לפעול באופן יותר תקיף נגד האוליגרכים הרוסים, אפשר לפעול נגד שוק האנרגיה, יש עוד מה לעשות. אך כאן נכנסת דילמה, כמה דילמות האמת. המערב רוצה להשאיר ביד עוד כמה סנקציות, שוט למקרה שפוטין ידרדר את המצב אפילו יותר. המערב לא רוצה לדחוק את פוטין למצב שבו אין לו עוד מה להפסיד. כבר עכשיו פוטין הכריז שהסנקציות שהוטלו על רוסיה הן 'קזוס-בלי' - הכרזת מלחמה.

כן, המערב לא מעוניין להיפגע יותר מידי, גם את זה צריך לומר - כמו שארצות הברית, בריטניה או צרפת לא רוצות שחיילים מערביים ימותו באוקראינה, כך הן גם לא רוצות שאזרחים שלהן יקפאו מקור בגלל המלחמה. אפשר להתווכח על היעדר הסולידריות או על גבולות ההקרבה העצמית, אבל זה כבר דיון נפרד.

מחאה נגד המלחמה באוקראינה, רוסיה (צילום: AP)
העם הרוסי משלם מחיר כבד, הפגנות ברוסיה נגד המלחמה | צילום: AP

אחרי מלחמת לבנון השנייה, אמר נסראללה שאם היה יודע מראש את עוצמת התגובה הישראלית לא היה תוקף. אני חושב - מעריך - שפוטין מרגיש עכשיו את אותו הדבר. להסתכל על סנקציה אחת ולא על כל הסל זה כמו להסתכל על חייל רוסי אחד ולגחך על איך הוא מתכוון לכבוש את אוקראינה בעצמו. המחיר שרוסיה, שהרוסים כולם, משלמים היום הוא עצום.

אין הלימה בין טנקים ופגזים ברחובות אוקראינה למחסור בשולחנות איקאה או החרמה ספינת פאר. אי אפשר באמת להשוות בין תמונות מלחמה לניתוק ממערכת SWIFT. טיל בליסטי הורג מיד, בבת אחת, סנקציות הן מוות איטי באלף חתכים קטנים. אך עם כל חתך כזה, עוד ועוד רוסים שואלים את עצמם על הפלישה לאוקראינה, על המנהיג שלהם, אם כל זה שווה את המחיר שהם משלמים. עם כל חתך כזה, עוד ועוד רוסים יגיעו למסקנה שהתשובה היא לא.