הכי מבוקשים
על הכוונת של משטרת ישראל

הם היו שלושה: זאב רוזנשטיין היה המלך, אסי אבוטבול היה נסיך הגאות והשפל ואילו איציק אברג'ל נחשב ליורש העצר, שחיכה בשקט בשקט לנפילתם. שלושתם שלטו במשך כל שנות ה-80 ועד אמצע שנות האלפיים על ארגוני הפשיעה בישראל. הם השתלטו על שוק ההימורים הלא חוקי בארץ ובחו"ל, סחרו בסמים, בגביית דמי חסות, בהלוואות בשוק האפור ובהלבנת הון. ביחד ובנפרד, גילגלו השלושה מיליארדי שקלים בשנה, רכשו בתי פאר, נהגו בכלי רכב יוקרתיים, חגגו במסיבות פאר עם מיטב הסלבריטאים וחיו על גג העולם.

אבל מאז חלף עשור שלם, והזמנים השתנו. רוזנשטיין נעצר, הוסגר לארצות הברית, נדון ל-17 שנות מאסר ומרצה את עונשו בכלא בישראל. איציק אברג'ל הוסגר לארצות הברית וממתין למשפטו. אסי אבוטבול, לעומתם, כבר נשפט ל-18 שנה על קשירת קשר לביצוע פשע, סחיטה והלבנת הון.

מאז ששלושת ה"בוסים" הוותיקים יצאו מהתמונה, תפסו את מקומם עבריינים חדשים, מסוכנים, נועזים, אכזריים ונחושים מתמיד. "הדור החדש של ארגוני הפשע הוא הרבה יותר מתוחכם", אומר קצין בכיר במשטרה, "הם נעזרים במומחי הייטק ובכלכלנים כדי להלבין הון, למשל, או משתמשים בחיילי צה"ל, המתמחים בהרכבת מטענים. הם גם יותר 'נקיים' בהתנהלות שלהם: למשל, במקום לשלוח רוצחים שכירים כמו פעם, הם מפעילים מטענים בשלט רחוק או עם טיימרים חדישים".

ההכנסות של ארגוני הפשיעה בישראל מוערכות בלא פחות מכ-30 מיליארד שקלים בשנה. מקורות ההכנסה התרחבו בשנים האחרונות גם לשוק הדיגיטלי, בעיקר להימורים באינטרנט (המחזור השנתי נע בין ארבעה לעשרה מיליארד שקל). במקביל, התחזק מאוד המאבק על השליטה בשוק הצ'יינג'ים (חלפנות הכספים), המשגשג אף הוא (מחזור שנתי משוערך – 2.5 מליארד שקל), ועל הפצת חשבוניות פיקטיביות באמצעות חברות קש, כגון חברות בנייה, דלק, מלטשות יהלומים ועוד (מחזור שנתי משוערך – כעשרה מיליארד שקל).

פרט לתחומי הפעילות האלו, הנחשבים לחדשים יחסית, שאר מקורות ההכנסה מזוהים יותר עם ארגוני פשע: גביית חובות והלוואות בשוק האפור (כשבעה מיליארד שקל); גביית דמי חסות (כ-2.5 מיליארד שקל); הימורים, זנות וסמים (כשני מיליארד שקל); סחר במתכות (כשלושה מיליארד שקל); הפעלת רשתות להימורים לא חוקיים של משחקי כדורגל בארץ ובעולם (כארבעה מיליארד שקל) והברחות כספים (כשני מיליארד שקל).

בחמש השנים האחרונות החרימה המשטרה למעלה משני מיליארד שקל – ברכוש ובמזומן – שהולבנו על ידי ארגוני פשיעה בישראל. מדובר בטיפה בים, אבל זו התחלה. "יש קושי להוכיח את מעורבותם הישירה של ארגוני הפשיעה בעסקים. הם מצליחים לא פעם לטשטש את עקבותיהם ואז אנחנו נשארים עם אנשי עסקים חוקיים שעבריינים השתלטו על עסקיהם והם משמשים כאנשי קש, כדי למנוע מאיתנו להוכיח הלבנת הון".

המשטרה גם נאלצה לשכלל את השיטות: ציוד טכנולוגי מתקדם (מצלמות, מכשירי האזנה ותצפית מהחדישים בעולם), גיוס שוטרים בעלי ידע נרחב בראיית חשבון, במחשבים ובכלכלה ושדרוג יחידת 'העוקבים' – יחידה סמויה שאנשיה מסתננים בזהות בדויה לשורות ארגוני הפשיעה, ומעידים בהמשך נגד העבריינים בבתי המשפט מאחורי פרגוד. גם יאחב"ל והיחידות להב 433 גייסו כוח אדם איכותי מחברות הייטק, כדי לסייע במעקבים ממוחשבים.

"יש לנו אור ירוק לשבת לראשי הפשע הבכירים על הזנב 24 שעות ביממה", מודיע קצין ותיק, "לבצע מעקבים סמויים ולעצור אותם על כל עבירה שהיא. המטרה שלנו היא למרר להם את החיים ולאסוף ראיות כדי לשלוח אותם לכלא. זאת גם הסיבה שחלק גדול מהם הוריד פרופיל ועזב את הארץ. הם הבינו שלא נאפשר להם לעשות מה שהם רוצים, פה זה לא המערב הפרוע".

אז למי המשטרה יושבת עכשיו על הזנב? מדי חצי שנה, מפרסמת המשטרה דו"ח מודיעיני חסוי, ובו רשימת ארגוני הפשיעה הפעילים והמסוכנים ביותר נכון להיום. הנה היעדים הכי מבוקשים בישראל, לפי סדר חשיבות.

1: עמיר מולנר (41):

ראש ארגון הפשע הבכיר בישראל התחיל כחייל זוטר של הפושעים הוותיקים יוסי ורוני הררי, והצטרף עוד בצעירותו לכנופיית רמת עמידר. כל יחידות המשטרה המיוחדות יושבות למולנר על הזנב כבר שנים, אבל לא מצליחות להוכיח כלום, והוא תמיד צוחק אחרון. הוא נחשב לעבריין מתוחכם ביותר וקר רוח, שקשה מאוד להפליל. לפני כמה שנים, כשנעצר על החזקת נשק וקיבל עונש של 32 חודשים, חגגו במשטרה כאילו נשלח לעשר שנות מאסר.

עמיר מולנר בבית משפט (צילום: גלעד שלמור)
עומד בראש ארגון המונה כמה מאות "חיילים". עמיר מולנר | צילום: גלעד שלמור

על פי ההערכות, הארגון של מולנר, הכולל גם עבריינים יהודים מצרפת, מונה כמה מאות חיילים, הפועלים בעיקר באזור המרכז. עיקר מקורות ההכנסה שלו הם חלפנות כספים, הימורים לא חוקיים באינטרנט, סחר ביהלומים, בוררות, גביית דמי חסות וניכיון צ'קים. אחת מההתמחויות של אנשיו היא ייצור מטעני נפץ, שגרמו לחיסולם של עבריינים רבים בשנים האחרונות, ביניהם יעקב אלפרון. המשטרה, מיותר לציין, לא הצליחה להוכיח את מעורבותו באף אחד מהניסיונות האלו.

לאחרונה, כמה מפתיע, מולנר התחזק מבחינה דתית ואפילו טס למרקש שבמרוקו לרגל החגים, בכדי לשהות במחיצתו של הרב אליעזר ברלנד. הרב ברלנד, החשוד בביצוע עבירות מין בנשים, נמלט לאחרונה למרוקו, שהפכה למקלט לכמה מגדולי הפושעים מאחר שאין לה הסכמי הסגרה עם ישראל. מולנר, יחד עם עבריינים בכירים נוספים כמו שלום דומראני, אבי רוחן וגבי בן הרוש - פרש על על ברלנד את חסותו ומסייע לו להתאקלם במדינה החדשה. הוא מאמין בברכותיו של הרב, וסבור שהן מקנות לו סגולות ומגנות עליו.

"מולנר עזב את הארץ כמה פעמים – למקסיקו ולדרום אפריקה – אבל בכל פעם ניהל משם את העסקים שלו ואחרי כמה שנים חזר", מסביר גורם במשטרה, "אני מעריך שגם הפעם הוא יחזור לארץ, אחרי כמה שבועות של פסק זמן במרוקו. יש לו מספיק 'חיילים' בארץ שדואגים לאינטרס שלו בינתיים. ובכלל, עבריינים חוששים להתעסק איתו".

חייו של מולנר עמדו בסכנה פעם אחת בלבד: קטטה פרצה בינו לבין יעקב אלפרון ובנו דרור, ובמהלכה מולנר נדקר ונפצע. בחקירה שפתחה המשטרה, מולנר סירב לשתף פעולה. שנתיים אחרי התקרית יעקב אלפרון נהרג ממטען שהוצמד למכוניתו.

2. שלום דומראני (39):

הוא היה בעבר היעד המודיעיני מספר אחד, עד שאיבד את התואר לטובת מולנר. למרות זאת, עדיין אפשר להגדיר אותו ככאב הראש האטומי של משטרת ישראל. מה לא עשו כדי להפליל את שלום דומראני? באחת הפעמים אפילו השתמשו בצפלינים, שתצפתו על הווילה רחבת הידיים שלו במושב עוצם (סמוך לאשקלון), שלא לדבר על כך שיחידת העוקבים הסמויה של המשטרה נצמדה אליו 24 שעות ביממה – וכלום לא עזר.

העבריין שלום דומרני (צילום: חדשות 2)
שרד ניסיונות חיסול רבים. שלום דומרני | צילום: חדשות 2

הארגון של דומראני חולש על סניפי חלפנות הכספים בחבל לכיש, במרכז הארץ ובחלק מישובי השרון, בשיתוף פעולה עם הארגון של העבריין אבי רוחן (גם הוא ברשימה). התמחות נוספת של דומראני היא הפצת חשבוניות פיקטיביות במיליארדי שקלים והשתלטות על עסקים חוקיים. כמה מחייליו עומדים על כך לדין בימים אלו, אבל הוא עצמו יצא ללא כל אישום.

לדומראני יש תשע נשמות. עבריינים יריבים ניסו לחסלו פעמים רבות. באחת הפעמים שוגר לעבר ביתו טיל לאו, אך הוא לא שהה בבית באותה עת. ב-2007 נורו כדורים לעבר מכונית שבה אמור היה לשהות, והביאו למותה של הנערה שקד שלחוב. בשנתיים האחרונות גם דומראני העתיק את פעילותו למרוקו, שם הקים עסקים בענפי החקלאות, התעשייה והטקסטיל. הוא זכה באזרחות מרוקאית ומאז מתמרן על קו ישראל-מרוקו.

בגלל שהייתו הממושכת במרוקו, ניסו האחים מגידיש (פירוט בהמשך) להשתלט על נתחים מעסקיו ולחסל אותו – אך חוקרי ימ"ר לכיש סיכלו את תוכניתם ברגע האחרון. "בניגוד למולנר, שנחשב לקר ומתוחכם, דומראני הוא עבריין מאוד אמוציונלי", מסביר גורם במשטרה, "כל מי שהעז להרים את הראש או לפגוע בעסקיו, חוסל. אבל מעולם לא הצלחנו למצוא את טביעות האצבע שלו. המעבר שלו למרוקו הוא זמני, כי הפחד שלו, וזה כבר קרה – הוא שארגונים קטנים יכנסו לטריטוריה שלו ויפגעו לו בהכנסות".

3. ריקו שירזי (51):

חלקכם אולי זוכרים את ריקו שירזי כמי ששיחק בצעירותו בקבוצת הכדורגל של מכבי נתניה ונאלץ לפרוש עקב פציעה טורדנית. לאחר פרישתו הפך שירזי לראש אירגון פשיעה בכיר ביותר, ולמי שנחשב למוח מתוחכם וערמומי ביותר. כיום, שירזי – המתגורר בבית מפואר במרינה שבהרצליה – שולט על עסקים רבים בתחומי ההסעות, ההסעדה, גביית החובות ודמי החסות והנדל"ן. עד היום ישב בכלא רק על עבירות יחסית קלות (זיוף, הפרעה לשוטר, תקיפה הגורמת חבלה).

ריקו שיראזי בבית המשפט (צילום: חדשות 2)
מומחה מספר אחד בתחום הלבנות הון. ריקו שירזי | צילום: חדשות 2

במשטרה מכתירים את שירזי כמומחה מספר אחד בתחום הלבנות הון. הוא נחשב למי שמתמחה בכיבוס רווחי ארגון הפשיעה שלו, בסיוע עבריינים ואזרחים מן השורה נטולי עבר פלילי. אחת העבירות הגדולות ביותר שהמשטרה חושדת בו היא גזירת קופון שמן מהמעילה בבנק למסחר (המעילה העצומה שהובילה אתי אלון, שנחשפה ב-2002, והובילה להתמוטטותו של הבנק למסחר) – אך גם במקרה זה לא הוכחה אשמתו.

שירזי נחשב לאוייבם המר של משפחת אבוטבול ושל איציק אברג'ל. במשטרה חושדים ששירזי, ביחד עם שלום דומראני ועמיר מולנר, היו מעורבים בחיסולו של פרנסואה אבוטבול לפני כשנתיים. לארגון של שירזי מיוחסים כמה חיסולים שהתרחשו בשנים האחרונות באזור השרון ובמרכז הארץ וכן השלכת רימונים לעבר בתיהם של אנשי עסקים מוכרים.

לפני כשנה החלו יחידת 433 וחוקרי רשות המיסים לעקוב אחר שירזי ועסקיו, ואף הצליחו לגייס עד מדינה שהפליל אותו לכאורה בחשד להעלמות מס ולהלבנת הון בהיקף של עשרות מיליוני שקלים. נגד שירזי הוגש כתב אישום לבית המשפט המחוזי בלוד, ומעצרו הוארך עד לתום ההליכים המשפטיים. אלא שסנגורו, עו"ד משה שרמן, הצליח במהלך המשפט לקעקע את אמינותו של עד המדינה ולהוכיח שעדותו מפוקפקת ובעייתית מאוד. שירזי שוחרר למעצר בית, המדינה ערערה לבית המשפט העליון וזה הפך את ההחלטה והשאיר את שירזי במעצר עד תום ההליכים. הארגון שלו עדיין מתנהל במרץ.

4: יעקב (עקא) שמעון (43):

לאחר שאיציק אברג'ל, מנהל ארגון הפשיעה הירושלמי, נעצר בארצות הברית בחשד לסחר בסמים ולרצח של עבריין ישראלי, הוכתר יעקב (עקא) שמעון על ידי המשטרה כיורשו הזמני. מי שהיה בעברו נרקומן וביריון שכונתי, הפך בארבע השנים האחרונות לראש ארגון פשע הפועל תחת חסותו של אברג'ל, ולדברי גורמים במשטרה מדובר בכוח עולה בעולם התחתון בישראל.

הארגון של עקא מונה כמה מאות חיילים ומתפרנס מסניפי חלפנות כספים באזור המרכז (ראשון לציון, חולון, בת ים, פתח תקווה). בשנים האחרונות התלקח מאבק דמים בינו לבין העבריינים אלי נעים והאחים מוסלי (פירוט בהמשך) על השליטה בשוק חלפנות הכספים. במסגרת המאבק, מעריכה המשטרה, גרם עקא לחיסולים ממוקדים רבים בגוש דן, שגבו את חייהם של לפחות 14 עבריינים. "המלחמה שעקא מנהל נגד האירגון של אלי נעים והאחים מוסלי גבתה בשנתיים האחרונות מחיר דמים יקר מאוד", אומר קצין מודיעין במשטרה, "זו רק ההתחלה של מרחץ הדמים הזה, ולא ברור מתי הוא יסתיים".

אף אחד במשטרה לא מצליח להבין איך הצליח עקא שהפך מעבריין אלמוני בסצינת העולם התחתון, לכוכב שאי אפשר להתעלם ממנו. "הוא צבר עוצמה מדהימה בטווח קצר מאוד", ציין קצין בכיר ממרכז הארץ.

לאחרונה נשפט עקא ל-30 חודשי מאסר בגין נשיאת נשק ונהיגה באופנוע ללא רישיון, וכיום הוא מנהל את הארגון מהכלא. במשטרה חוששים מברגע שהוא ישתחרר, העוצמה שלו תהיה גדולה הרבה יותר, ומצפים בעוד שנתיים לחיסולים נוספים.  

5. אבי רוחן (45)

במשך שנים רבות, היה אבי רוחן חייל בכיר באירגון הפשיעה הירושלמי של איציק אברג'ל, עד שהחליט לפרוש ולהקים ארגון קטן משלו. בשנים האחרונות, הארגון שלו הולך וגדל, ופועל בעיקר בשרון, בראשון לציון ובאיזור חולון ובת ים.

כדי להילחם בעבריינים אחרים שמנסים לפלוש לעסקיו – כמו יעקב (עקא) שמעון והאחים מוסלי - רוחן משתף פעולה עם יריבו המר של אברג'ל, שלום דומראני. רוחן ודומראני אף משתפים פעולה בעסקים שפתחו יחדיו במרוקו. השניים מגיעים לביקור במדינה אחת לכמה שבועות, ומהווים חלק מקומונת הפושעים הישראלית המשגשגת במדינה.

לפני חמש שנים המשטרה הייתה משוכנעת שהיא סוף סוף הולכת לשלוח את רוחן לשנים ארוכות בכלא. היא הצליחה לגייס את העבריין דוד חקק כדי שישמש עד מדינה כנגד רוחן. אבל בזמן אמת – התיק קרס. עדותו של חקק התבררה כמוגבלת וחלשה, והפרקליטות נאלצה לחתום עם רוחן ו-14 מחייליו על הסדר טיעון ששלח אותם ל- 38 חודשי מאסר בכלא ועבודות שירות בלבד. חקק, אגב, חוסל לפני כשנה, כשרוכב אופנוע עצר לידו וירה בו מטווח אפס. המשטרה לא הצליחה להוכיח כל קשר לרוחן.

"רוחן, כמו דומראני, הוא עבריין שפועל מתוך רגש, ומכאן גם החיבור ביניהם", מסביר קצין בכיר במשטרה, "החיבור ביניהם רק חיזק אותו. זה עזר לו להגדיל את ההכנסות ואת כוח האדם. סדרת החיסולים שהיו בראשון לציון ובפתח תקווה בשנתיים האחרונות קשורה למלחמת העולמות בין רוחן ודומראני לבין עקא והמאפיה הירושלמית שמזוהים עם אברג'ל ונלחמים על השליטה בהפעלת הצ'יינג'ים ומועדוני ההימורים".

6. האחים מוסלי (יוסי מוסלי, 38, אלי מוסלי 45):

האחים מוסלי התחילו כירקנים משכונת התקווה וכאוהדים מושבעים של בני יהודה תל אביב, והפכו בשנים האחרונות הפכו לאחד מארגוני הפשיעה הגדולים בארץ. השדרוג הגיע לאחר שחברו לעבריינים הירושלמים אלי נעים ואיציק בר מוחא וביססו את מעמדם כאימפריית פשע. הארגון המונה מאות חיילים פועל בתל אביב, בשרון, ראשון לציון, חולון בת ים ופתח תקווה, והאחים משתפים פעולה גם עם ארגונו של עמיר מולנר.

יוסי מוסלי  (צילום: משטרת ישראל)
יושב כבר 6 שנים בכלא. יוסי מוסלי | צילום: משטרת ישראל
בראש הארגון עומד יוסי מוסלי. אביו ניסים, 63, המכונה "מלמיליאן", היה במשך שנים רבות אחראי על ענף ההימורים הלא חוקיים באזור שכונת התקווה ויוסי, שאיבד לפני כמה שנים את אחת מעיניו כאשר מצבר  התפוצץ בפניו, היה מקורב מאוד לבני יהודה וגם ספונסר של כמה כוכבי כדורגל להם חילק הלוואות כדי לממן את הימורים. הוא גם ניסה להשתלט על קבוצת כדורגל בליגת העל. יוסי עצמו יושב כבר שש שנים בכלא, לאחר שנידון ל-12 שנות מאסר על שורה של ניסיונות חיסול, החזקת אמצעי לחימה, סחיטה באיומים והלבנת הון. הוא מוחזק באגף מופרד, אחרי שהמשטרה העבירה מידע לקציני המודיעין של שב"ס שהוא מנהל את הארגון מתוך הכלא ומעביר הוראות לחייליו.

שני אחיו אלי ויוסי שומרים על הגחלת בזמן היעדרותו. אלי היה מעורב בעבר בתעשיית ההימורים בחו"ל, ובמשטרה חושדים שהארגון ניצל בזמנו את התמוטטות הבנק למסחר (אתי אלון היתה מעורבת בהונאה של רבע מיליארד שקל שהעבירה למימון הימוריו של אחיה עופר מקסימוב) וחלק מהכסף שהועבר בהמחאות הגיע לארגון בצורה כזו או אחר.

אלי מוסלי  (צילום: משטרת ישראל)
שומר על הגחלת. אלי מוסלי | צילום: משטרת ישראל
לטענת המשטרה מדובר באחד הארגונים החזקים ביותר במדינת ישראל שבו לכל אחד מחייליו יש תפקיד ביצועי. הם שולטים בענף הצנייג'ים, ניכיון הצ'קים וגביית חובות, גם סחר באמצעי לחימה. האחים מוסלי אף ניסו בעבר להשתלט על בתי הקזינו של רונזשטיין ברומניה, אך ללא הצלחה.

בשנים האחרונות המשטרה עצרה כמה חיילים של מוסלי שהיו מעורבים באירועים של ניסיונות רצח וגביית חובות תוך שימוש באלימות קשה כלפי החייבים. האחים מוסלי נחשבים ליריביו הגדולים של אבי רוחן ועקא שמעון , ונאבקים עמם על השליטה בשוק חלפנות הכספים, מה שהוביל לשורה ארוכה של ניסיונות חיסול קטלניים בין כל הצדדים.

7. האחים זגורי (יניב זגורי, 35, וחגי זגורי, 38)

האחים זגורי מנהלים שני ארגוני פשיעה משותפים, הפועלים באיזור באר שבע והנגב, ומקורבים מאוד לעבריין שלום דומראני. הם מתמחים בעיקר בתחום ההימורים הלא חוקיים ובמתן הלוואות למהמרים על ספינות נופש. לפני כמה שנים, למשל, נתן אשראי של כמה עשרות אלפי שקלים לזמר אייל גולן שנהג לזמר ולהמר באחת מספינות הנופש.

האחים זגורי, לטענת המשטרה, עומדים מאחורי סדרת חיסולים ארוכה, אחד מהם של שחקן נבחרת ישראל לשעבר אלי אוזן, שחוסל לפני כשלוש שנים בגלל שפעל בנגב בחסותו של איציק אברג'ל. עד היום, ולמרות שגוייסו נגדם ארבעה עדי מדינה שונים, לא הצליחה המשטרה להוכיח את מעורבותם של שני האחים בחיסולים.

חגי זגורי  (צילום: חדשות 2)
קיבל 15 שנה בפנים. חגי זגורי | צילום: חדשות 2

יניב זגורי מרצה כיום עונש של שבע שנות מאסר בגין עבירות סחיטה באיומים והשחתת רכוש. הוא צפוי להשתחרר מכלא בעוד כשנה וחצי. חגי זגורי הורשע לפני כמה כשנה וחצי בעבירות חמורות של עמידה בראש אירגון פשע, קשירת קשר לביצוע רצח, הלבנת הון ועוד. במסגרת הסדר טיעון עם הפרקליטות נגזרו על זגורי 15 שנות מאסר והוא ישלם קנס של מיליון שקל לקופת המדינה.

"מדובר בשני אירגוני פשע מסוכנים בדרום שעדיין חיים, פועלים נושמים ובועטים, למרות שקודקודיהם יושבים בכלא", מסביר קצין במשטרת הנגב, "יש להם מספיק חיילים שעובדים בשטח כדי למנוע השתלטות של עבריינים אחרים, שלוטשים עיניים לעסקים שהשאירו מאחור, ואין ספק שהם ישובו בהקדם לשלוט ביד רמה בעניינים".

8: האחים מגידיש (דודו מגידיש, 39, יאיר מגידיש, 37):

שני האחים מאשדוד מהווים שלוחה של איציק אברג'ל באיזור המרכז, חבל לכיש ויישובים מסויימים בדרום הארץ. דודו אף שימש בעברו כמאבטחו וכנהגו האישי של אברג'ל. בהתאמה, האחים מגידיש הם אויבים מושבעים של דומראני ואף עומדים מאחורי הניסיון המפורסם לשגר לתוך ביתו טיל לאו מתוך טרקטור. מטרתם הייתה – ונשארה - לחדור לטריטוריה של דומראני ולנגוס ברווחי הפשיעה שלו.

דודו מגדיש  (צילום: משטרת ישראל)
מעורב בפרוטקשן והלבנות הון. דודו מגדיש | צילום: משטרת ישראל

אנשיו של דומראני ניסו בעבר להתנקש בחייהם של האחים מגידיש, ובאחד המקרים אף היכו אותם נמרצות והזהירו אותם לבל יעזו לחדור לשטחי המחייה שלהם. האחים עזבו את הארץ לזמן קצר למרוקו וחזרו בכוחות מחודשים כדי להילחם בדומראני ובאנשיו. 

כיום, על פי החשד, השתלטו האחים על מערך ההסעות של מפעל אינטל, על קווים לחלוקת גלידה, על מועדוני הימורים בקרית גת ובאשדוד, וכן מעורבים בפרוטקשן ובהלבנות הון מתוחכמות מאוד.

לפני כארבע שנים נעצרו האחים על ידי חוקרי ימ"ר לכיש, לאחר שאחד מאנשי הקש שעבדו איתם הפליל אותם. אך במהלך המשפט, התברר שהאישומים אינם ניתנים להוכחה בסעיפים רבים, והאחים הורשעו בעבירות קלות בלבד ונשפטו לעונשי מאסר של 36 ו-42 חודשי מאסר.

9. מיכאל מור (36):

למרות שהוא שוהה בדרום אפריקה בשנתיים האחרונות, מיכאל מור היה ונשאר אחד מהיעדים המבוקשים ביותר על ידי המשטרה. מור הוא הסיוט של שוטרי המרחב הצפוני – עבריין ממולח, שלא חושש להתנכל לשוטרים עצמם ולאיים על חייהם.

מור, שהתגורר שנים רבות בנהריה, היה מעורב על פי החשד בעשרות ניסיונות חיסול של עבריינים ושל שוטרים שפשטו על עסקים השייכים לארגונו. עם השנים, הוא צבר עוצמה רבה והפך יהיר. יהירותו עוררה עליו את חמתם של אנשי המשטרה עד כדי כך, שמספר רכזי מודיעין ובלשים במשטרת נהריה השליכו רימון רסס לעבר ביתו, כנקמה על כך ששלח את חייליו לפגוע בהם ולאיים על חייהם. זה עלה לארבעה מהם בשנת מאסר בכלא. עם שיחרורם, קיבלו כמה מהם איומים על חייהם, ואחד מהם נורה ברגליו פעמיים. 

מיכאל מור. נקמה שסוכלה? (צילום: חדשות 2)
הסיוט של שוטרי המרחב הצפוני. מיכאל מור | צילום: חדשות 2

ארגונו של מור מתמקד בהלוואות בשוק האפור, בגביית חובות, בהלבנות הון, בהפעלת מועדוני הימורים, בסחר בסמים ובסחר באמצעי לחימה. למור יש גם שלוחה קטנה באילת שעסקה בגביית דמי חסות ממועדונים ומבעלי עסקים, בשיתוף עבריינים מקומיים.

לפני שנתיים עזב מור את הארץ לדרום אפריקה, לאחר שריצה עונש מאסר של 11 חודשים, בגין סחיטה ואיומים. מדובר בגלות מרצון, בהסכמת הפרקליטות, שמטרתו להוציא את מור מהמדינה. זה לא מונע ממנו להמשיך לפעול במלוא המרץ. לפני כארבעה חודשים, למשל, הפעילה המשטרה סוכן סמוי, שהפליל את מור בחשד שהזמין רוצח שכיר שיחסל עבריין ממשפחת קראג'ה הבדואית, אשר דקר את אחיו של מור, כשהאחרון שהה בכלא. כרגע הוא נשאר בגלות באפריקה, עוסק בסחר ביהלומים ומעורב בקהילה הישראלית המקומית. איך לומר? שיהיה להם בכיף.

10: ארגוני הפשע של בני המיעוטים (ג'רושי, אל חרירי, קארג'ה)

ג'רושי (רמלה-לוד-מרכז): ארגון הפשע ג'רושי הוא ותיק בשטח, ולעברייני צמרת הרבה יותר משתלם לעבוד איתו ביחד – ולא להיכנס איתו לסכסוכים. הם מתפרנסים יפה יפה מסחר בסמים ובאמצעי לחימה, מפרוטקשן, ומהשתלטות על עסקים שנקלעו לקשיים כלכליים. צמרת הארגון מנהלת שיתופי פעולה עם שלום דומראני ועם ריקו שירזי. כשאחד מראשי הארגון, ריפעת ג'רושי, התחתן לפני כשלוש שנים - כל צמרת העולם התחתון בישראל עשתה כבוד והגיעה לחתונה. סכום המתנות – במזומן – הצטבר למיליון שקל. בקרוב אצלכם.

קארג'ה (איזור השרון-המשולש-נתניה): הארגון המפחיד ביותר במגזר. חיילי הארגון השתלטו על עסקים רבים בנתניה שהיו שייכים לארגון הפשע של משפחת אבוטבול, ועל פי החשד אף היו מעורבים בחיסולו של פרנסואה אבוטבול לפני כשנתיים – חצי שנה בלבד לאחר שנערכה "סולחה" בינו לבינם. הארגון היה מעורב בחיסולים רבים ובניסיונות חיסול של יריבים במגזר הערבי והיהודי, שחלקם לא הוכחו עד היום.

"מי שלא משלם להם פרוטקשן מוצא לרוב את העסק שלו שרוף, או שנזרקים לעברו רימונים שגורמים נזקים משמעותיים", מספר בכיר במשטרה, "בשנים האחרונות הם הציתו עסקים בנתניה ובשרון שלא הסכימו לשלם להם דמי חסות. המסר שהם מעבירים ברור מאוד וככה הם הצליחו להשתלט על עסקים רבים. ארגוני הפשיעה היהודים פוחדים להתעמת איתם ונאלצים לשתף פעולה. הם ניצלו את העובדה שמרבית בני משפחת אבוטבול היו בכלא כדי להשתלט להם על העסקים".

לקארג'ות יש, על פי הערכות המשטרה, את מלאי התחמושת הגדול ביותר מבין כל ארגוני הפשע בישראל. במשטרה חושדים, שפרט למעבדות חבלה לייצור מטענים, הם גם מחזיקים ברובים ובטילי לאו. הארגון הצליח במהלך השנים להלבין הון של מאות מיליוני שקלים, וחייליו פרושים על הטווח שבין גדרה ועד לצפון הארץ.

אל חרירי (ג'לג'וליה – טירה-טייבה): במשך שנים רבות התקשתה המשטרה להתמודד עם הארגון המסוכן, שאנשיו לא היססו לירות לעבר שוטרים שניסו לבצע מעצרים או פשיטות על נכסיהם בעיר טייבה. לפני כמה חודשים, למשל, תועד אחד מבכירי הארגון, יוסוף חרירי, על ידי מצלמת אבטחה של מוסך בטייבה, יורה לכל עבר כדי לפגוע בעבריין שניסה להעליב אותו. 

חיילי הארגון לא מהססים לסחוט חברות בנייה גדולות, קבלנים, בעלי עסקים ואזרחים באיומי אקדח, כדי שישלמו להם דמי חסות בתמורה לכך שלא יפגעו בעסקיהם. באחד המקרים בעל מספרה בטירה נאלץ לבטח את חייו בסכום של כמיליון שקל.

המשטרה עצרה בשנים האחרונות כמה עשרות חיילים של המשפחה בעבירות שונות - החל בסחיטה באיומים, וכלה בנהיגה ללא רישיון. "קשה מאוד לחדור לאירגוני פשיעה במגזר הערבי", מודה בכיר במשטרת ישראל, "הם בונקר. אין מה לדבר על גיוס עדי מדינה או על הפעלת סוכנים. כדי להפליל אותם צריך לעשות עבודות נמלים, ולתפוס אותם גם על ביצוע עבירות תנועה. העיקר שישבו בכלא ולא יזיקו לאזרחים".

11. ניסים (57) ודרור (27) אלפרון:

משפחת אלפרון, אחת ממשפחות הפשע הוותיקות בישראל, איבדה את כוחה בשנים האחרונות בעקבות חיסולו של אבי המשפחה, יעקב אלפרון. יעקב נחשב לאיש החזק במשפחה, ולמי שלא היסס להסתכסך עם ארגוני פשיעה אחרים, כמו מולנר ורוזנשטיין, שניסו לערער את מעמדו. לפני כחמש שנים שילם על כך בחייו כאשר חוסל באמצעות מטען שהוצמד למכוניתו. עמיר מולנר -החשוד מספר אחד - הכחיש את מעורבותו בחיסול ואף ערך בהמשך סולחה עם ניסים אלפרון.

הערכה: אלפרון מכיר משלחי המתנקש (צילום: חדשות 2)
מוסא אלפרון | צילום: חדשות 2

יורשיו של יעקב אלפרון הם אחיו ניסים, שניצל עד היום מלא פחות מתשעה (!) ניסיונות חיסול, ובנו דרור. אבל עד היום לא הצליחו השניים לשקם את הארגון ולהחזירו לימי הזוהר של האב יעקב. האח הוותיק ניסים אמנם הצליח לנווט את הספינה בין כרישי הפשע החדשים שחדרו לשוק, אך הבן, דרור, עדיין לא הצליח להיכנס לנעלי אביו. הוא מרבה להסתבך בעבירות שטותיות, כגון סחיטה באיומים, ולאחרונה השתחרר ממאסר של שלוש שנים. כל המהלכים האלו גרמו לפגיעה קשה בהכנסות הארגון.

"ניסים אלפרון הוא כמו בדואי - לא שוכח ולא סולח", מסביר קצין חקירות במשטרה, "מי שחיסל את אחיו ישלם את המחיר, זה רק עניין של זמן. הבעיה היא שדרור אלפרון הוא עבריין בוסר, שטובע בנעלי אביו. הוא מסתבך בשטויות, משלם 'שכר לימוד' יקר, במושגים של העולם התחתון. הארגון הזה עדיין חי ובועט, וגם ותיק מאוד בשטח, אבל פחות מסוכן מבעבר". 

נשארו בחוץ

זאב רוזנשטיין: האיש שכיכב במדור הפלילים בשנות השמונים והתשעים והיה מושא להערצה בקרב עבריינים רבים נעלם מרשימת היעדים המבוקשים של המשטרה. רוזנשטיין, המרצה עונש של 17 שנה בגין הפצת כדורי אקסטאזי בארצות הברית וקשירת קשר לחסל עבריינים ישראלים אמר באחרונה למקורביו שאין בכוונתו לחזור לעולם הפשע. למרות זאת, במשטרת ישראל סירבו לאפשר לו לצאת מהכלא (נותרו לו כשש שנות מאסר נוספות) לחתונת בתו, בנימוק שהוא עדיין מסוכן לציבור, כיוון שעבריינים עלולים לנסות לפגוע בו. לדברי גורמים במשטרה, רוזנשטיין עדיין מהווה יעד לחיסול אבל כבר אין לו אירגון ו'חיילים' שמחכים לו בחוץ.

איציק אברג'ל: הוסגר לפני כחמש שנים לארצות הברית וממתין לפתיחת משפטו. על אף שאיבד את כוחו, במשטרה טוענים שכמה ארגוני פשע עדיין פועלים תחת חסותו. אחיו, מאיר אברג'ל, שהיה בעבר יעד מרכזי של המשטרה, הוריד פרופיל מאז שוחרר בעצמו מהכלא האמריקאי.

אסי אבוטבול: מרצה 18 שנות מאסר בפועל. הארגון שלו התפורר. אחיו, פרנסואה, שהשתחרר לפני כשנתיים וחצי מהכלא וקיווה להחזיר עטרה ליושנה - חוסל. אחיו השני, צ'רלי, מתקשה לעמוד במשימה לבדו. נתניה נשלטת כיום על ידי ארגוני פשיעה ערבים.

אלי נעים ('הקוסם') ואיציק בר מוחא: הוגדרו בעבר כבכירים ב'מאפיה הירושלמית'' ששגשגה בשנות השמונים והתשעים. ה'קוסם' שוחרר באחרונה מהכלא (שם ריצה מאסר בגין עבירות נשק) ואילו חברו בר מוחא עדיין מרצה מאסר בגין סחיטה והעלמת מס. לקוסם יקח עוד זמן רב להקים מחדש את ארגונו ולכן הוא נעזר באחים מוסלי שמסייעים לו לגייס חיילים חדשים וצעירים ולהשתלט על מקורות הכנסה חדשים של היריבים.

  >> לכל כתבות המגזין