"מדי שנה ננטשות כ-800 אלף מכולות ריקות ברחבי העולם", מדווח האדריכל יואב מסר, ומוסיף: "מדובר במכולות שניתן לעשות בהן שימוש חוזר כיחידה קונסטרוקטיבית ופונקציונלית". תשאלו למה הן ננטשות - כי מתברר ששליחת מכולות ריקות בחזרה לארצות המוצא שלהן היא לא עסק כלכלי, וברוב המקרים משתלם יותר לרכוש מכולה חדשה לצורך העברת מטענים נוספים.

כך למעשה מוצאות עצמן מכולות רבות תקועות ועזובות ברציפי הספינות. אבל מי שגילה את הפוטנציאל שלהן בשנים האחרונות, הם מעצבים ואדריכלים שפונים להשתמש בהן כחלופות לבנייה ירוקה. "המכולות מגיעות במגוון מידות (הנפוצה שבהם היא באורך שישה מטרים), מה שמאפשר גמישות רבה בשימושן החוזר", מוסיף מסר. והתוצאה: בית, מלון, בית קפה, או גשר בתנועה שימושיים ויפים למראה.

CONTAINER HOUSE: בית מ-12 מכולות

האדריכל האמריקי אדם קלקין הוא מתכנן ומעצב בתים שעשויים מקונטיינרים. באתר שלו ניתן להזמין בית שמציע שטח מגורים בגודל של כ-600 מ"ר. בית שמכיל שלושה חדרי שינה ושניים וחצי חדרי רחצה. הרכבת המבנה אורכת כשלושה חודשים ועלותו כ-184 אלף דולר. 75 אחוז ממנו בנוי מחומרים ממוחזרים וניתן לשדרג את המבנה ולערוך בו שינויים תמורת תוספת תשלום.

הבית שלפניכם בעיצובו של קלקין נמצא במיין, ארצות הברית. הוא עוצב באמצעות 12 מכולות אשר מחזיקות את המבנה העוטף, שעשוי בחלקו מחלונות זכוכית. החלל הפנימי משתרע על פני 1,200 מ"ר,  כאשר המכולות ניצבות משני צדי החלל הפנימי ויוצרות את המטבח והסלון. הקומה התחתונה נפתחת אל החצר משני צדדיה. שני גרמי מדרגות מפלדה מובילות אל הקומה העליונה, בה נמצאים חדרי השינה.

קונטיינרים אדם קלקין חוץ (צילום: www.quik-build)
אדם קלקין מתכנן בתים ממכולות | צילום: www.quik-build
קונטיינרים אדם קולק1 סלון (צילום: www.quik-build)
למטה מטבח וסלון, למעלה חדרי השינה | צילום: www.quik-build
קונטיינרים אדם קולק1 דשא (צילום: www.quik-build)
חצר משני הצדדים | צילום: www.quik-build

OLD LADY HOME, ניו ג'רזי: בנייה לגובה

אל תתנו לשם OLD LADY HOME להטעות אתכם, כי לבית המכולות שעיצב קלקין בניו ג'רסי אין שום קשר לעבר. הבית המקסים ברוחב שלוש מכולות ובגובה של שתי מכולות, כאשר שני צדדיו עשויים מזכוכית. הבית הדו קומתי בנוי כמעט כולו ממכולות, אך "בבית האישה הזקנה" נעשה שיפוץ רציני שהפך את החלל הפנימי לביתי ומזמין, עד שקשה להאמין שהמבנה עשוי ממכולות. הקירות הפנימיים הוסתרו באמצעות קירות גבס, חלונות הותקנו מהרצפה ועד לתקרה, ודלתות הזזה וריהוט מודרני - הפכו אותו לחלל עדכני וחמים.

קונטיינרים אדם קלקין המדרגות (צילום: www.quik-build)
עטוף בזכוכית משני הצדדים. הבית בניו ג'רזי | צילום: www.quik-build
אדם קלקין פנים (צילום: www.quik-build)
מבנה של לופט | צילום: www.quik-build
אדם קלקין סלון (צילום: www.quik-build)
קירות מחופים בגבס | צילום: www.quik-build
קונטיינרים אדם קלקין חדר שינה (צילום: www.quik-build)
דלתות הזזה וריהוט מודרני | צילום: www.quik-build

ECONTIENER BRIDGE, פארק שרון: גשר בתנועה

 בקרוב גם אנחנו נוכל להתפעל מעיצוב ישראלי שעשוי כולו ממכולות. משרד האדריכלות "יואב מסר אדריכלים" זכה בתחרות לתכנון גשר באורך של 160 מטר שיחצה את פארק "אריאל שרון" שבחירייה וישמש לתנועת הולכי הרגל ורוכבי האופניים. בראש צוות התכנון עומד אדריכל יפתח חיינר." בעוד השימוש במכולות הולך וצובר תאוצה ברחבי העולם", מסביר מסר, "בניית גשר שמרכיבו העיקרי הוא מכולות, זו קביעת תקדים".

לכל אורך הגשר ימוקמו נקודות תצפית פנורמיות. לוחות תצוגה ישולבו לאורכו ויציגו תערוכות מתחלפות בנושאים סביבתיים. פארק שרון עתיד להתפרש בשטח של כ-8,000 דונם (פי שלושה מסנטרל פארק) והוא נבנה על חורבותיו של אתר הפסולת חירייה. תכנית שיקום ההר ותכנונו מחדש הובילו את מסר לקונספט העיצובי של הגשר המורכב ממכולות ישנות. "שיקום ההר ממזבלה עירונית לפארק פורח הוביל אותי לבחור לתכנן את הגשר ממכולות פלדה ישנות שכבר אינן בשימוש", אומר מסר, "בדיוק כמו שההר מקבל חיים חדשים כך גם המכולות יכולות לעבור שינוי ולהפוך לגשר שיאפשר תנועה, התבוננות ותצוגה.

"בדרך כלל גשר מחבר בין שתי נקודות. אנו ביקשנו לעשות גשר שהינו מקום – שער כניסה לפארק, שיש לו מרכיב חינוכי מעבר להיבט הנופי. לא נכון היה לתכנן גשר כזה במקום אחר שאין לו את הערכים של חירייה - מכאן שמו ECONTIENER BRIDGE . השם כבר הפך למותג שמופיע בפירסומים בכל העולם.

70 אחוז מעבודות הבנייה יעשו במפעל ויורכבו בשטח על גבי מערכות עמודים. "בניית הגשר ממחישה את החיבור הנדיר בין יעילות הבנייה, חסכון כלכלי ושימוש חוזר שהולך יד ביד עם שפת העיצוב המודרנית ומהות האדריכלות", מפרט מסר. "שפה אשר מעמידה את האדם ואת מערכת היחסים שלו עם הסביבה במרכז".

מבנה המכולה ישאר כמעט בשלמותו, אך יכלול  קטעים לא אטומים בגג המבנה, ברצפה ובקירות העוטפים, שיכוסו ברפפות כדי לסנן את חום השמש ויאפשרו מבט אל הנוף. בנוסף, ישנן מרפסות תצפית שמתבלטות מתוך הגשר ומאפשרות לשבת ולהתבונן בפארק העצום, דרכן גם יוכלו המבקרים לעלות אל נקודת תצפית גבוהה יותר על גג המבנה.

קונטיינר פארק שרון גשר מלמטה (צילום: www.messer-architects.co)
שער הכניסה. גשר ממכולות, פארק שרון, צילום הדמיה | צילום: www.messer-architects.co

קונטיינר פארק שרון מרכז הגשר (צילום: www.messer-architects.co)
נקודות תצפית פנורמיות לאורך הגשר | צילום: www.messer-architects.co

Sleeping around, בלגיה: המלון הנודד

המכולות העזובות אמנם מרגשות את עולם העיצוב שמבקש להסב אותם למבנים, אך מעצבי המלון הבא לא שכחו שמכולות נועדו לנוע. המלון  "SLEEPING AROUND" שעוצב בסגנון פופ אפ, הפך את המכולות לחדרי מלון מפוארים בהם ניתן ליהנות מלילה מפנק במיוחד עם מיטה מרווחת, חדר רחצה משוכלל, מרפסת דק ומיזוג אוויר.

שישה קונטיינרים נטושים שגובהם כשישה מטר מוחזרו והוסבו למתקן אירוח שמסוגל לנוע ולצוץ במקומות המוזרים ביותר. ארבע מכולות משמשות כחדרי אירוח מאובזרים, בעוד השתיים הנותרות מתפקדות כחדר אוכל, אזור רביצה וסאונה. המטרה של יוצרי המלון היא להציע חוויה אותנטית והרפתקנית אך נוחה. המלון מתוכנן לנוע ממקום למקום ולהחנות את חדריו במקומות שונים בעולם. כרגע למשל, הוא נמצא באנטוורפן, בלגיה. באתר המלון מצוינים המקומות אליהם הוא עתיד להגיע. מחיר: 149 יורו ללילה.

קונטיינר מלון בלגיה, חוץ (צילום: www.sleepingaround)
אחד מארבעה חדרים מפוארים. מלון Sleeping around | צילום: www.sleepingaround
קונטיינר מלון בלגיה, דק (צילום: www.sleepingaround)
דק מסיבי בחצר | צילום: www.sleepingaround
קונטיינר מלון בלגיה, חדר שינה (צילום: www.sleepingaround)
לילה מפנק במיטה מרווחת | צילום: www.sleepingaround
קונטיינר מלון בלגיה, חדר שינה מנורות (צילום: www.sleepingaround)
עיצוב פנים בסגנון מודרני | צילום: www.sleepingaround
קונטיינר מלון בלגיה, שירותים (צילום: www.sleepingaround)
חדר רחצה מאובזר | צילום: www.sleepingaround

סטארבקס סיאטל: הפסקת קפה במכולה

סטארבקס, רשת הקפה המפורסמת שנמצאת כמעט בכל פינת רחוב בארצות הברית, לא מפסיקה להפתיע ולהוכיח שהיא לא רק ספקית קפאין. אם יצא לכם לבקר בסיאטל תוכלו לעשות הפסקת קפה בסניף החדש שעשוי כולו ממכולות. סניף "DRIVE THOURGH" בנוי מארבע מכולות לפי תקן הבנייה הירוקה LEED והוא תוכנן על ידי אדריכלי ומעצבי הבית של רשת סטארבקס. הקונספט העיצובי הוא חלק מהיוזמה הגוברת של הרשת לעודד בנייה ירוקה, לצמצם צריכת אנרגיה ועלויות תפעול ולעודד את תחום הקמעונאות לעיצוב ידידותי לסביבה.

ההשראה לשימוש במכולות  הגיעה מהשימוש שהרשת עושה בהן להעברת אספקת הקפה והתה לסניפים ברחבי העולם. במקום להוציא את המכולות משימוש לאחר שהסחורה מגיעה ליעדה, הוחלט להפוך אותן לסניף. "ההשראה הגיעה מהרצון שלנו לשמור על הפריטים המשומשים לאורך כל שרשרת האספקה שלנו", אומר מנהל העיצוב של הרשת.

קונטיינר סטארבקס מבט מרחוק (צילום: tom ackerman starbucks)
ברשת בתי הקפה סטארבקס מעודדים בנייה ירוקה | צילום: tom ackerman starbucks
קונטיינר סטארבקס שתי קומות (צילום: tom ackerman starbucks)
חלק משרשרת האספקה במכולות | צילום: tom ackerman starbucks
קונטיינר סטארבקס חוץ (צילום: tom ackerman starbucks)
עיצוב ידידותי לסביבה | צילום: tom ackerman starbucks

ואם כבר מחזור: מפעלים נטושים שהפכו למבני מגורים שוקקים
את הבתים הצרים בעולם כבר ראיתם?