בניין דירות (ארכיון) (צילום: רויטרס)
נוף לים? איך תדעו אם מישהו לא מתכנן עוד בניין באמצע? | צילום: רויטרס
סוללים כביש חדש ממש מתחת לאפכם בצמוד לבית? מתכננים בנייה של מגדלי ענק שיסתירו לכם את הנוף או שאולי מתכוונים לפתוח דוכן שווארמה ממש מול הכניסה לביתכם? אם לא נכנסתם לאתרי הממשלה הנכונים ודליתם בקדחתנות את הפרטים השונים, סביר שאתם כלל לא מודעים לכך.

"מדלן – הכל על בתים ושכונות", אתר חדש בייסודם של אסף ואמיר, שני עתודאים לשעבר, בוגרי הנדסת מחשבים ומתמטיקה בטכניון, מנסה לחסוך מכם את העבודה השחורה ולרכז את המידע הרלוונטי. "האתר עלה לפני שנה וחצי והושק רשמית לפני כחודש וחצי", מספר אסף, המבקש להימנע מחשיפה (ועל-כן מכונה בשמו הפרטי בלבד).

חשוב להבין – האתר אומנם עוסק בנדל"ן, אך הוא אינו מקביל או מתחרה באתרי חיפוש הדירות המוכרים, אלא מטרתו לספק לנו מידע ממקור נטול אינטרסים על שינויים בסביבת מגורינו, מרוכז באתר אחד בצורה ידידותית למשתמש.

40 אלף כבר הצטרפו לשירות החינמי 

מאז השקת האתר מפעילים ב"מדלן" שירות המכונה "הבית שלי". השירות מאפשר להזין כתובת מגורים ודואר אלקטרוני ולקבל עדכונים על שינויים המתבצעים בשכונת מגוריכם. לדברי המייסדים, מאז ועד היום הספיקו להירשם לשירות החינמי כבר 40 אלף משתמשים ובכל יום מצטרפים כאלף משתמשים חדשים. האתר אמנם עדיין בבנייה, אבל עשרות אלפי עדכונים כבר נשלחים מדי שבוע. שירות נוסף, המכונה "חיפוש דירה", מאפשר לקבל מהאתר מידע על תוכניות בנייה עתידיות וייעודן; מידע על השכלה, מוצא ואפילו על נטיותיהן הפוליטיות של השכנים ועל הסכומים בהם נמכרו לאחרונה נכסים באזור המבוססים על נתוני רשות המיסים. 

אתר מדלן
אתר מדלן. גם חברות תיווך החלו להעזר בו

"לא מזמן ישבתי אצל חבר שעבר להתגורר בדירה בשכונה יפה בחדרה וכבר התחיל כבר לחפש דירה חדשה", מספר אסף, "שאלתי אותו למה הוא רוצה לעבור ממקום יפה כל כך. הוא הצביע על המגדלים ממול והסביר שלא ידע שיבנו אותם מול חלונו כשרכש את הדירה מהקבלן". מטרת השירות החדש היא למנוע מצבים כאלה של פערי מידע.

"כשאת רוכשת דירה מקבלן, ונאמר לך שאת מקבלת הנחה משמעותית, לרוב אין לך כלים כדי להתמקח ואין לך גם את כל המידע הדרוש לך על השכונה ותוכניות הבנייה העתידיות בה", מסביר אסף, "האזרחים כיום דורשים לקבל בצורה נוחה וברורה מידע על התהליכים המתרחשים סביבם כדי שיוכלו להשפיע עליהם לטובת איכות החיים של משפחתם והקהילה בה הם חיים. מטרת האתר היא להוות מעין ויקיפדיה נדל"נית שמספקת את המידע הרלוונטי. לשמחתנו ניתן כבר לראות בפורומים ובדף הפייסבוק שלנו שאנשים מתחילים להתאגד ולצאת נגד שינויים בסביבתם כשצריך".  

את המודל הכלכלי הם משאירים בינתיים בצד

עדינה חכם, מנכ"לית אנגלו-סכסון, מספרת כי היא עצמה נחשפה לאתר לראשונה בשבועות האחרונים וכבר החלה לעשות בו שימוש קפדני וממליצה לזכייני הרשת להיעזר בו. "מדובר באתר שימושי וחשוב שיש לו מקום בשוק הנדל"ן", אומרת חכם, "פעמים רבות לא פשוט ללקט את כל המידע הרלוונטי והאינטגרציה הזו שמציעים שם היא חשובה. לנו כמתווכים חשוב להציג את מכלול הנתונים ללקוחות כדי לאפשר להם לקבל את ההחלטה הנכונה ולכן אני רואה בכך כלי עבודה". 

ומה לגבי הכנסות? את המודל הכלכלי של האתר, אומרים השותפים, הם מניחים בינתיים בצד לפחות עד שיסתיים שלב ההתבססות.