ילדים בגן ילדים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"מקרים שונים ברמות שונות מרחשים מתחת לאף שלנו כל הזמן" (אילוסטרציה) | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
בימים האחרונים ההורים בישראל נסערים מאוד. סייע בגן ילדים בתל אביב, נחקר במשטרה בחשד לניסיון ביצוע מעשה מגונה וניסיון להטרדה מינית בילד בן 14. לפני מספר שבועות, מעשה אחר בגן ילדים עורר סערה נוספת – מצלמת אבטחה תיעדה גננת כשהיא מושכת בשערה של ילדה כדי להחזירה לישון. שני המקרים האחרונים, לצד נוספים עליהם אנו שומעים מדי פעם בגני ילדים, גרמו לי לתהות איך אנחנו, במדינת ישראל הנאורה, מגיעים למצב בו המקום שאמור להיות כביכול המקום הכי בטוח ומשמח עבור ילדינו, הופך למקום שהינו סיוט עבור הילדים וההורים? של מי האשמה בעצם? האם נשאר עוד גן בטוח?

זה אולי הזמן לחדד דבר או שניים לגננות וגננים, מטפלות ומטפלים, ולבעלי הגנים בהם ילדים ישנים צהריים, ובכלל, גם לאנשים שיושבים אי שם למעלה במדינת ישראל ומחוקקים חוקים יבשים.

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

מי מפקח על צוות הגן?

לפני הכל, חשוב להבהיר שהאחריות על בחירת אנשי צוות הגן מוטלת על בעל הגן, אך חובת הדיווח חלה על כל אחד ואחת מאנשי הצוות, באם הם יודעים או נתקלים במקרה פגיעה או התעללות בחסר ישע. אולם לא יוכלו להתנער מכך גם אותם ראשי מדינה אשר יושבים בכנסת, ומגבילים את ידיהם של בעלי הגנים באלף ואחד דברים, ובראשם כרגע ביטול האפשרות לדרוש תעודת יושר מעובדים פוטנציאליים.

להעסיק פדופיל, לכאורה, ביודעין זה עניין חמור, אך האם בעלת הגן היתה מודעת לכך? האם היו סימנים והיא בחרה להתעלם?
אחד הדברים החשובים שבעל גן יכול וצריך לעשות הוא להיות נוכח בגן, להסתובב בו, לצפות בעובדים ולתת להם תחושה שמסתכלים עליהם. צריך לכתוב בהסכם העבודה ולהודיע מראש לעובד כי הוא יפוטר לאלתר בעת פגיעה פיזית או נפשית בילד, וכן שמשטרה תעורב בעת הצורך. זה לבדו יכול למנוע מקרים לא נעימים.

עוד ב-mako בית ומשפחה:

לאחרונה נתקלנו במקרי התעללות וחוסר אחריות שונים. הם הופיעו בכותרות, ולכן עוררו סערה. אך מה לגבי אותם מקרים שאינם מדוברים בתקשורת והינם בגדר פצצה מתקתקת? האם צריך לחכות שמשהו יקרה כדי שמדינת ישראל תתעורר?

אנו נוטים להסתכל ולהזדעזע ממקרים כאלה בכל פעם שהם עולים לכותרות, אך הם קיימים ברמות שונות גם מתחת לאפינו, ובלא שאיש יודע על קיומם. לפעמים מקרים של חוסר אחריות צוות הגן עלולים להיות לא פחות נוראיים מאשר התעללות פיזית או נפשית.

כמומחית בחינוך, B.Ed, גננת מוסמכת, בעלת גן פרטי לשעבר, ויועצת שינה, אני רוצה להרים דגל אדום, ולהתריע לפני שיקרה האסון הבא, ולהודיע שיש דרך אחרת. לגלות בדיעבד שסייע שהעסקת הוא פדופיל, לכאורה, הוא אולי דבר שבשליטתך ואולי לא. כאמור, הדבר החשוב במקרה זה הוא להיות נוכח ולבדוק כל העת את אנשי הצוות שלך.

בישראל ישנם אלפי גני ילדים פרטיים בהם ישנים תינוקות ופעוטות, מי מהם תחת פיקוח ומי מהם לאו. כאמור, האחריות לבחירת צוות הגן ואיכותו, והאחריות להדרכתו של צוות הגן הינה של בעלי הגן, ושלהם בלבד.

מה צריך בעל גן לעשות כדי למנוע מקרים שכאלה, בין אם מדובר בהתעללות, ובין אם מדובר באחריות בסיסית לשלום הילדים?

1. חשוב שמי שיתקבל לעבודה בגן הילדים יהיה אוהב ילדים לפני הכל, בעל השכלה מינימלית, בעל שפה עברית נכונה בצורה מינימלית.

2. חשוב שמדינת ישראל תאפשר דרישת תעודת יושר לכל העובדים עם ילדים.

3. באחריות בעלי הגן להעביר את צוות הגן הדרכות על ידי יועצת חינוכית, או אדם מומחה ובעל נסיון בתחום החינוך.

4. לא משאירים ילדים ללא השגחה אף לא לרגע.

5. בעלי ומנהלי הגן אמורים להסתובב שוב ושוב בגן ולבחון את התנהלות העובדים.

הסב מדבר: "המשטרה לא כל כך יודעת" (צילום: Juriah Mosin, Shutterstock)
האחריות לדווח מוטלת על כל צוות הגן (אילוסטרציה) | צילום: Juriah Mosin, Shutterstock

6. לא משאירים ילדים ללא השגחה גם בעת השינה. לעולם לא יוכל צוות הגן לנחש מי מהעוללים יקיץ משנתו, ומה יחליט לעשות בזמן בו אין איש משגיח.

7. בכל מספר דקות  צריך להיות איש צוות אשר יקום ויסתובב בין הילדים הישנים על מנת לבדוק שהם נושמים, שלא הסתבכו בשמיכה, שהילד לידם לא הניח את רגל ועל אפם.

8. בגנים גדולים בהם מספר כיתות גן, על מנהל הגן לערוך ישיבות צוות שבועיות, בהן יחדד את הכללים, יתריע שוב ושוב על סכנות, ויסכם את ההתנהגות המותרת ואשר אינה מקובלת עם הילדים.

9. על בעל הגן לדאוג שצוות הגן יקבל הפסקות מסודרות ויזומות, ושכל פעם רק איש צוות אחד יוצא להפסקה.

10. במידה ולבעל הגן ישנו ספק לגבי התנהלות ועייפות החומר של איש צוות מסויים באחריותו לדאוג לשוחח איתו, לרענן אותו, ואם יש צורך - להיפרד ממנו.

11. במידה ולבעל הגן ישנו חשד לגבי אחד העובדים, עליו לבדוק באופן מיידי עם עובדים אחרים לגבי תחושתם, ראייתם, ולפעול ללא לאות להוציא עובד זה מהמערכת, ואף להגיש עליו תלונה בעת הצורך.

מה קורה כאשר בעל הגן הוא המתעלל או חסר האחריות? ובכן, פה, הורים יקרים, אתם נכנסים לתמונה.

1. לפני שאתם רושמים את ילדכם לגן ילדים, בקשו המלצות מחבריכם או מהורים שתפגשו בגינה.

2. בקשו מהגן רשימת קשר כדי ליצור קשר עם הורים על פי בחירתכם, ושאלו אותם מהם הדברים אותם הם אוהבים בגן, ומהם הדברים שפחות.

3. בדקו עם עצמכם האם אתם יכולים לחיות עם הדברים שאחרים פחות אוהבים בגן.

4. בדקו את נושא הבטיחות בגן: שערים, דלתות וכן הלאה.

5. בקשו להגיע לגן ולצפות בהתנהלות הצוות. שבו שם אפילו מספר שעות, ואם אתם לא בטוחים, חזרו שוב.

6. נסו להתרשם: האם בעל הגן נראה לכם אמין? האם הוא נראה אדם ישר? או שמא הוא נתפס בעיניכם כמייפה דברים עבורכם?

7. בקשו לדעת מהי התנהלות היום בגן, ורדו לפרטים הקטנים, לרבות כיצד מרדימים ומעירים ילדים, מהם נהלי הגן, ומי מדריך את הצוות.

8. הקשיבו לאינטואיציות הראשוניות שלכם.

9. קירות ויופי הגן אינם חשובים באמת. נסו להתרשם מהדמויות אשר יטפלו בילדכם.

10. שימו לב: האם אתם רואים ילדים ניגשים לחבק מטפלת או גננת? כיצד היא מגיבה אל הילדים?

אור ייני, B.Ed,  מומחית בחינוך, ייעוץ שינה בליווי להורים