משפחה צופה בטלוויזיה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
תראו אותם, ארבעה ילדים זה מה זה קל | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
הורים תמיד מתחבטים לגבי מספר הילדים המושלם, ואיזו משפחה ירצו שתהיה להם. ישנה תאוריה המתאימה לכל מספר ילדים, אך לרוב ההתייחסות תהיה לילדים עצמם, לכמות האחים האידיאלית ולמרווחי השנים ביניהם. סקר חדש ונרחב בדק מה עושה כמות הילדים דווקא לאמהות. הממצאים המפתיעים חושפים כי מספר הילדים המלחיץ והמקשה ביותר על אמהות הוא 3, ואמהות לארבעה ילדים ויותר מדווחות על רמות מתח פחותות.

במתח מרמות המתח

הסקר נערך בין יותר מ-7,000 אמהות אמריקניות על ידי תכנית הטלוויזיה 'טודיי', שקראה לתופעה 'אפקט דאגר', על שם תכנית הריאליטי המצליחה על משפחת דאגר המונה 19 ילדים. "ברגע שמביאים מאסה קריטית של ילדים לעולם", הסבירו בתכנית את מסקנות הסקר הגדול, "כנראה שהחיים פשוט מתחילים להיראות יותר פשוטים". במסגרת הסקר נדרשו למקם האמהות את רמות המתח שלהן בסולם של 1-10. האם הממוצעת בסקר מיקמה את עצמה ברמת מתח של 8.5, כשהגורמים השגורים למתח היו: דאגות כלכליות, קושי לאזן בין בית לעבודה, הצורך לטפל בבעל כמו בילד נוסף ועוד. 75 אחוז מהנשים אמרו שמרבית המתח מגיע מתוך הצורך שלהן להיות מושלמות, ותחושות האשמה והשיפוט שהן חשות מאמהות אחרות.

עוד תובנות קטנות על המתח האימהי:

  • 46 אחוז מהאמהות חשות שבן הזוג יותר גורם למתח מאשר הילדים.
  • 72 אחוזים מהאמהות במתח לגבי רמות המתח שלהן.
  • 60 אחוזים חשות במתח מפאת קוצר הזמן, וחוסר יכולת להספיק לעשות הכל.
  • 60 אחוזים טוענות שלגדל בנות זה יותר מלחיץ מבנים.
  • 90 אחוזים מהאמהות במתח מהרצון להיות חטובות ומושכות.

"אמהות בימינו מודעות באופן חריף לכך שאינם יכולות להיענות לצרכים של עצמן כמו שצריך", אומרת ד"ר ג'נט טיילור, פסיכולוגית מטעם התכנית 'טודיי'. "לא מדובר בזמן לקרוא ספר או לתחביבים, יש אמהות שאין להן זמן למקלחת. הממצא שהראה שארבעה ילדים זה מלחיץ פחות משלושה משעשע, אך כאם לארבעה אני מוצאת שהוא נכון. כשיש ארבעה ילדים ויותר אין מספיק מקום בראש לפרפקציוניזם כמו קודם. אין זמן לאבטח את הבית באובססיביות כמו קודם, למשל, הילד פשוט צריך לשרוד! חוץ מזה שכשהילדים עוברים בהרבה את מספר ההורים, משהו משתנה בדינמיקה. בכל מקרה, ככל שיש יותר ילדים, כך גובר הבטחון ההורי ביכולות האישיות, ולומדים גם לשחרר. פתאום זה שכולם הגיעו בזמן למסגרות שלהם הופך להיות ניצחון גדול".

"ארבעה זה יתרון כי תמיד יש לכולם עם מי לשחק", אומרת קארן הוברט פלין, אם לארבעה בנים. "אך אחד אף פעם לא נשאר מחוץ למשחק. הם נוטים להסתדר בזוגות. חוץ מזה, כולם תמיד רוצים לבוא לשחק אצלנו בחצר כי יש לנו מסיבה תמידית ומובנית. המעבר מילד אחד לשניים היה מאוד מסובך לי ולבעלי, ומשניים לשלושה היה קשה כי פתאום יש יותר ילדים ממבוגרים, וכשלבד אז יש רק שתי ידיים ושלושה ילדים. זה לא כוחות. פתאום בילד הרביעי יש הסתגלות פחותה. הכל כבר מתפקד טוב יותר מעצמו".

"אני לא נתקלתי בתופעה כזו", מודה הדר מרון, מלוות הריון, לידה והורים. "רוב הקשיים שאני נתקלת בהם מופיעים לאחר הילד הראשון. אז מופיע דיכאון ברמה מסויימת אצל מרבית האמהות, וקשיי ההסתגלות הם באמת עצומים וחשוב לעקוב אחריהם ולהגיש עזרה כשצריך. אחר כך כל ילד נוסף מביא איתו קושי, וגם הקלה וביטחון. בישראל, מרבית המשפחות החילוניות בימינו לא מביאות יותר משלושה ילדים, וגם זה כבר נחשב להרבה, כך שמעניין לגלות שלמרות העומס הכלכלי והנגיסה הנוספת בזמן, אצל האמהות המעבר משלושה לארבעה יוצר תחושת שחרור והקלה".

>> לעמוד הפייסבוק שלנו עשיתם לייק?

>> אז כמה ילדים בנאדם צריך?