אישה באדום עם סלולרי ומחשב נישא במטבח וילד שופך חל (צילום: kevinruss, Istock)
עקרת בית נואשת? | צילום: kevinruss, Istock

אמהות צעירות רבות שחוזרות לעבודה מיד לאחר חופשת הלידה, חוות יסורי מצפון גדולים על הפרידה המוקדמת מהתינוק. הורים רבים מתמרנים בקושי רב בין טיפוח הקריירה האישית לבין בילוי זמן איכות עם הילדים; למרות כל זאת, מחקר בריטי חדש מצא שדווקא הורים שמתפקדים כעקרי בית, לחוצים יותר מאשר הורים שיוצאים לעבודה מחוצה לו.

המחקר שהתבצע בבריטניה על ידי ארגון בשם mindLab מראה כי בניגוד להנחות הקיימות על רמת לחצים בשגרת יומם של הורים, דווקא הורים שנשארים בבית, עשויים לחוות את הקושי והמתח באופן הכי דרמטי. המחקר בחן את רמות הלחץ של הורים בריטיים שעובדים בחמישה מקצועות שונים: נהגי מוניות, מורים, אחים בבתי חולים, סוחרים ועקרי בית - הורים שנשארים בבבית.

הסיבה: הורים לא עוברים הכשרה מתאימה

המחקר התבצע על ידי מדידת אחוזי הפרשת הורמון בשם קורטיזול המהווה אינדיקציה ברורה להמצאות במצב של מתח. מדידת האחוזים התבצעה ברגעים שונים ולאורכו של יום עבודה ממוצע. האחוזים הגבוהים ביותר נמצאו אצל ההורים שנשארו בבית ולאחר מכן, בסדר יורד, אצל אחים בבית חולים, סוחרים, מורים ונהגי מוניות.
המדידה התבצעה במחזורים של שבע שעות ובאמצעות חיבור לציוד מיוחד שעקב אחרי קצב הלב וההולכה העורית.

כמו כן נלקחו מהמשתתפים דוגמיות רוק כדי לעקוב אחר רמות הקורטיזול בשעות שונות של היום. ד"ר דיויד לואיס, אחד מעורכי המחקר טוען שהמפתח להבנת המחקר הוא רמת השליטה שבעלי המקצועות השונים חווים במהלך יום עבודה ממוצע. הוא מנסה להסביר את התוצאות בכך שהורים שנשארים בבית כמעט ואינם מקבלים הדרכה לאופן שבו הם אמורים לתפקד במרחב הביתי. כמו כן הם נמצאים בבידוד מחברת מבוגרים במהלך רוב שעות היום.

מחקר נוסף שהתפרסם לאחרונה מצביע על נתונים מדאיגים בקשר ליכולת לאזן בין עבודה לחיי משפחה. תמונת המצב העגומה שעולה ממנו חושפת, בין השאר את הנתונים הבאים:

  • הורים שעובדים במשרה מלאה מבלים עם ילדיהם כ-45 דקות ממוצע ביום.
  • אחד מכל שלושה ילדים (בגילאי חמש עש שש עשרה) הולך לישון מבלי לראות את אחד ההורים.
  • רק 20 אחוז מהמשפחות מקיימות ארוחה משפחתית משותפת פעם או פעמיים בשבוע.

רוצים להיות הורים טובים יותר? הצטרפו לבית הספר של סופר נני