אמא סבתא ותינוקת (צילום: Leigh Schindler, Istock)
אין כמו סבתוש מטפלת, לא? | צילום: Leigh Schindler, Istock

במצב הכלכלי הנוכחי יותר ויותר משפחות מגיעות למסקנה שהפיתרון הטוב ביותר לגידול ילדים, לאחר שחופשת הלידה הסתיימה, הוא למקסם את המשאבים הקיימים, ובמקום לשים את העולל במשפחתון או לשכור לו מטפלת זרה, עדיף להעניק לו מטפלת חמה ומסורה כפי שאף אחת אחרת לעולם לא תהיה – סבתא שלו.

"לפעמים עדיף לשלם למטפלת"

באנגלית קוראים לזה גראני-נני, סבתא-מטפלת, וזו תופעה שמתחזקת בקרב משפחות רבות. על פי נתונים סטטיסטיים, בשנת 2010 שימשו מעל 12 אחוזים מהסבים והסבתות בארה"ב כמטפלים הראשיים של נכדיהם. במספרים מדבור בכ-6.2 מיליון סבים אשר מטפלים בנכדיהם באופן קבוע, חלקם אף עברו לגור איתם באותו הבית. תשעים אחוזים מהסבים לא מקבלים תשלום על עבודתם, אך זוכים, לדבריהם, להערכה ותמיכה מבני משפחתם. הסבתא-נני המפורסמת בעולם היא כנראה מריה רובינסון, אמה של הגברת הראשונה של ארה"ב, מישל אובמה, שעברה משיקגו לבית הלבן כדי לטפל בנכדותיה.

מובן שיש לנושא צדדים נהדרים וצדדים מורכבים יותר. "זה נורא בעייתי ונורא חיובי", מאשר גדי רוזן, מטפל משפחתי ומנחה קבוצות הורים בכיר. "על הסבתא של הילד אפשר לסמוך בעיניים עצומות, וזה דבר עצום עבור אמהות שחוששות להשאיר את הילד עם זר. ברוב המקרים זה חסכוני מאוד, ויש עוד הרבה יתרונות, אבל חשוב לזכור שאת האמא או החמות יהיה קשה מאוד לנהל.

"הנושא המרכזי פה הוא גבולות והגדרת ציפיות. לפני שעושים כזה דבר חייבים לשבת יחד ולשים הכל על השולחן. לשבת ולדבר על הכל. תפקיד של סבתא הוא לתת, לפנק ולהעניק ללא גבולות, בניגוד לזה של מטפלת, שהוא גם לחנך ולהמשיך את הקו של ההורים. הסבתא, כמטפלת, תצטרך להתעמת, להגיד לא, להכריח את הילד לעשות דברים שהוא לא מעוניין לעשות, וזה יכריח את הסבתא לחבוש שני כובעים שונים. צריך לבדוק שזה לא מבלבל אותה ואת הילד.

"לפי דעתי, אם מראש אין הבנה, גמישות ופתיחות משני הצדדים, הסבים וההורים, לא מומלץ בכלל להיכנס לתהליך, כי התוצאות יהיו קונפליקטים, ואפילו נתק, וזה לא מחיר סביר. עדיף בהרבה לשלם למטפלת. מי שמעניק לסבא וסבתא את האחריות צריך לסמוך על שיקול הדעת שלהם. בניגוד למטפלת, אי אפשר לעמוד לסבתא על הראש כל הזמן. חשוב להיכנס לפרופורציות ולזכור שהילד יגדל בכל מקרה. אף מטפלת לא מושלמת, גם לא אמא בכבודה ובעצמה. העיקר שיקבל אהבה".

מספר טיפים להורים:

1. הגדירו תקופת ניסיון מסויימת שבסופה שני הצדדים יכולים להעריך את המצב מחדש.

2. היו ברורים לגבי העקרונות והחוקים שלכם. ודאו שברור לסבתא מהם העקרונות המנחים אתכם, ומהי הסיבה העומדת מאחוריהם. אם אתם לא מעוניינים שילדיכם יאכלו ממתקים, והסבתא כל הזמן אופה עוגיות, הבהירו לה מהן הסיבות הבריאותיות להתנגדותכם, והביעו הערכה כלפי המאמץ והכוונה הטובה.

3. ברגע שסיכמתם על חוקים מסויימים, הרפו ותנו להם להרגיש שאתם בוטחים בהם.

4. הקפידו לשמור על גבולות. בדיוק כפי שאתם מצפים שסבא וסבתא לא יחצו גבולות של פרטיות בביתכם, היו גם אתם מלאי כבוד לזמנם החופשי של הסבים, אל תתייחסו אליהם כמובן מאליו, ואל תדרשו מהם יותר ממה שסוכם.

5. אל תתנו לדברים הקטנים והמעצבנים להטריף אתכם. זכרו שכיור עם כמה כלים מלוכלכים שהסבתא השאירה אצלכם, הוא כלום לעומת העובדה שהילד שלכם בריא, מטופל ואהוב במשך כל היום.

מספר טיפים לסבא וסבתא:

1. אל תשכחו לטפל גם בעצמכם. גם אתם זקוקים לזמן איכות, לא רק הנכדים. אל תזניחו את עצמכם בגלל המסירות אליהם. יש להם גם אבא ואמא.

2. הגדירו בדיוק מהן המשימות הנוספות אותן אתם מתכוונים לעשות בבית בזמן הטיפול בילדים, כגון כביסה, בישול או נקיון וודאו שהן סבירות.

3. אפשר לעשות עם הילדים גם דברים שאתם נהנים מהם, ולא רק ללכת אחרי מה שהם רוצים.

4. השתתפו בעצמכם במשחקים. אחד הדברים הנהדרים שילדים מכניסים לחיים זה אנרגיה צעירה. היכנסו למגרש המשחקים, אל תשבו בצד להתבונן.

5. קראו מדריך עדכני לטיפול בילדים על מנת להיות מעודכנים בשינויים שהתרחשו בתחום בעשורים האחרונים.

המדריך השלם לסבתא-מטפלת

בעקבות התפשטות התופעה יצאו בעולם מספר ספרים בנושא, רובם המכריע בעבור ההורים, אך הספר הזה, שנקרא "הגראני-נני", מהווה מדריך של ממש עבור סבתות-מטפלות. הוא נכתב על ידי לי אדוארס בנינג, סבתא שטיפלה בכל שלושת הנכדים שלה בעצמה ושרדה כדי לספר על כך. המדריך מלא בעצות מועילות בכל התחומים, פעילויות נחמדות שאפשר לעשות עם הילדים, מתכונים בריאים, טיפים כיצד להתנהג במצבים מסויימים מול הילדים וגם מול ההורים, טרדות וקשיים שעשויים לעלות ועוד.

ספר סבתא מטפלת (צילום: האתר הרשמי)
יש לקרוא את המדריך עד סופו לפני השימוש. כריכת הספר | צילום: האתר הרשמי


הספר מעלה שאלות שכל סב והורה שעומדים לצאת לדרך משותפת צריכים לשאול את עצמם:

  • בבית של מי יתרחש הטיפול?
  • מהי מידת האחריות, היכן היא מתחילה ונגמרת?
  • אילו כללים צריך להגדיר מראש?
  • מה קורה במצב של מחלה? כמה זמן מראש צריך להודיע אם לא מגיעים?
  • מהו ההסכם הפיננסי בין שני הצדדים? גם אם אין שכר, ודאי יהיו הוצאות שונות.
  • האם יש לנסח חוזה כתוב לפני שמתחילים?

>> מה דעתכם בנושא? בעד או נגד סבתא מטפלת? טקבקו לנו בפייסבוק

>> האחים רבים ביניהם? אל תתערבו; מיכל דליות מסבירה למה