עד כה נתתי בטור זה בעיקר טיפים לתכנון תקציב וצמצום הוצאות. הפעם אני משנה כיוון ופורסת בפניכם רעיונות שונים להגדלת ההכנסה שלכם. ולא, הכוונה היא לא לבקשה להעלאה במשכורת, מילוי טפסי לוטו או השקעה במניות (למרות שאלו גם לגיטימיים!). אני מדברת על דרכים שאנחנו לא תמיד חושבים עליהן, אבל הן מונחות ממש מתחת לאף שלנו ולרוב לא דורשות מאמץ רב מדי.

זוג סופר מטבעות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
נמאס לכם לספור מטבעות? תאמצו את הטיפים ואולי תעברו לשטרות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

החזרי מס: לפעמים מס הכנסה חייב לכם

רבים נמנעים מלהגיש תביעה לקבלת החזרי מס מתוך תפיסה שהתהליך הינו מסובך או מתוך פחד שייווצר מצב שנצטרך אנו להשלים מיסים. המלצתי היא לבדוק באמצעות רואה חשבון האם מגיע לכם החזר לפני שמגישים את התביעה. חפשו רואה חשבון אשר מעניק שירות בדיקה בחינם. שכר הטרחה על שירותיו של רואה החשבון יהיה במקרה זה אחוז מסוים מגובה ההחזר, בדרך כלל בסביבות 20 אחוזים, אך עשוי להיות נמוך יותר, בעיקר אם מדובר בהחזר קטן מאד. לדברי רו"ח אייל אברהם, לכשבעים אחוז מהפונים לבדיקת החזר אכן מגיע החזר כלשהו. הסיבות השכיחות לכך הן גירושים, החלפת מקום עבודה בשנת המס, עבודה במקביל ביותר ממקום אחד, עבודה רק בחלק מהשנה, לידה של ילד נוסף וסיום תואר אקדמי. תביעה להחזר מס נעשית לאחר ששנת המס הסתיימה וניתן לתבוע עד 6 שנים אחורה. במקרים רבים, גם אם בוצע תיאום מס, עשויים להגיע החזרים, מתוקף כך שהתיאום בוצע על פי סכומים מקורבים ולא מדוייקים. ההחזרים המתקבלים ממס הכנסה כוללים, אגב, ריבית והצמדה.

טיפ לשכירים: חישוב נקודות הזיכוי שלכם מתבצע במקום העבודה על בסיס טופס הנקרא "טופס 101" (הידוע גם כ"כרטיס עובד"). טופס זה מגיע אליכם כבר לאחר שהפרטים האישיים ממולאים מראש בדרך כלל, ואתם מתבקשים להצהיר על גביו האם יש הכנסות אחרות, ולחתום. אבל קיים חלק נוסף בטופס שאינו ממולא מראש והינו חשוב ביותר - החלק שנוגע לבקשת פטור או זיכוי ממס. אנשים רבים חותמים על הטופס מבלי למלא כראוי את החלק הזה מתוך חוסר ידיעה או הנחה (שגויה) שאם הצהירו בשנה קודמת על דבר היותם עולים חדשים, לדוגמא, אז אין צורך למלא זאת שוב. לקוח שלי גילה לשמחתו שמגיע לו החזר מס של מספר שנים מתוקף כך שהוא משלם מזונות. הוא לא קיבל את זיכוי הנקודות בשכר באותן שנים, מכיוון שהניח שההצהרה שעליה חתם בטופס 101 הראשון שמילא במקום עבודתו תקפה לכל השנים הבאות, ולפיכך לא סימן "וי" בריבוע המתאים בכל טפסי ה-101 הבאים.

תביעות מביטוח לאומי: אולי שילמתם יותר מדי?

גם במקרה זה, הביורוקרטיה הקשורה למוסד זה מרתיעה רבים מלהגיש תביעות, וחבל, כי קיימים מקרים רבים של תשלומים עודפים לביטוח לאומי (במקרה של אדם שעובד הן כשכיר והן כעצמאי, למשל) או של גמלאות המגיעות לכם. לאחרונה הערתי את תשומת ליבה של לקוחה שלי, שילדה בשנה האחרונה וחזרה לעבודה, שכדאי לה לבדוק האם מגיעים לה הפרשי גימלה על דמי הלידה. להפרשי גימלה מביטוח לאומי זכאית כל יולדת אשר קיבלה ממקום העבודה תשלומים נוספים העולים על רבע השכר הרגיל במהלך 12 החודשים מיום הזכאות הראשון אחרי הלידה. לפיכך, במידה וילדת ואחר כך קיבלת העלאה משמעותית במשכורת, או בונוס שמן, או דמי הבראה גבוהים, או כל הטבה אחרת העולה על רבע המשכורת הרגילה, כדאי לך למהר ולהגיש תביעה לביטוח לאומי. לרוב, תביעות למוסד זה ניתן להגיש רק עד שנה אחורה, אז מומלץ לא לדחות טיפול בנושא זה.

איתור כספים אבודים או רדומים

על פי הערכת משרד האוצר, קיימים בחברות הביטוח ובגופים הפיננסיים בישראל כ-15 מיליארד שקל אשר מוגדרים כ"כספים אבודים" ואין להם דורש. כסף "נרדם" בגלל אובדן נתונים של לקוחות או בגלל "טעויות הקלדה" הנופלות בנתונים. אלו עלולים להתרחש עקב רכישות ומיזוגים בשוק ההון, הוצאת קופות הגמל מהבנקים לבתי ההשקעות, מעברי דירה, עזיבה לחו"ל, החלפת מקומות עבודה, וגם במקרי פטירה בהם הנתונים על החסכונות לא הועברו במסודר ליורשים. ניתן לאתר חסכונות כאלה על ידי נבירה במסמכים ישנים שאולי עוד יש לכם ויצירת קשר עם סוכן הביטוח הרשום בהם, או להיעזר בחברות המתמחות במיוחד באיתור כספים אבודים. חשוב להיעזר בחברה מוכרת ובעלת מוניטין המעניקה בדיקה ללא עלות ושכר הטרחה הינו על בסיס הצלחה בלבד ואינו גבוה מ-15 אחוז מהכספים המאותרים. חשוב לוודא שהסכום משולם לחברה רק לאחר שקיבלתם את הכספים מהגוף המוסדי (החברה הגדולה בתחום כיום הינה קפיטל).

דבי קצב 2 (צילום: הילה לוצקי שפירא)
נרתעים מהבירוקרטיה? פנו לאנשי מקצוע שיעשו זאת בשבילכם. דבי קצב | צילום: הילה לוצקי שפירא
ביטול פוליסות מיותרות

הצד השני של המטבע הקשור לבתי השקעות וחברות ביטוח, טומן בחובו את כל אותם ביטוחים כפולים ו/או מיותרים שייתכן ויש לכם, ואפילו במודע. הדוגמא הקלאסית לכך הינם ביטוחי אובדן כושר עבודה. לפי חוק, ניתן לקבל מכל המקורות יחדיו (חברות ביטוח וביטוח לאומי) רק עד 75 אחוז מהשכר במקרה של אובדן כושר עבודה. נתקלתי בלא מעט מקרים של ביטוחים כפולים למטרה זו, בחברות ביטוח שונות, במיוחד בקרב אנשים שהחליפו מקומות עבודה. חשוב מאוד – אל תחליטו לבד על ביטול פוליסה מסוימת. היעזרו למטרה זו בבעל מקצוע, כגון חברות ליעוץ פנסיוני וביטוחי אובייקטיבי (החברה המובילה בתחום כיום היא "פורשור"). השירות שלהן אמנם עולה כסף, אך הסכום בטל בשישים למול הסכומים שהן יחסכו לכם בשוטף ושניתן לקבל כהכנסה חד-פעמית מפדיון הפוליסה.

סקרים אינטרנטיים וקבוצות מיקוד

אל תצפו להפיק מעיסוק זה הכנסה משמעותית, אך זהו מקור נחמד ומעניין לקבלת כמה מאות שקלים מדי פעם. ישנם מספר פאנלים אינטרנטיים בישראל (העיקריים הם Panel4all, Panel View, My Seker). לאחר הרשמה תתחילו לקבל לאי-מייל הזמנות לענות על סקרים שונים. במידה ותענו על הסקר תזוכו במספר נקודות, ולאחר השלמת מספר מסוים של נקודות תוכלו לקבל הביתה תו קניה. ניתן גם להזמין חברים להצטרף לפאנל ולצבור נקודות "חבר מביא חבר".

באופן דומה, ניתן להצטרף למאגרים שמגייסים קבוצות מיקוד למחקרים ולקבל הזמנות להשתתף בקבוצות הרלבנטיות לפרופיל שלכם. התשלום המקובל עבור השתתפות בקבוצה הינו בין 100 ל-200 שקל. כאן כמובן נדרש מאמץ רב יותר (הגעה פיזית למקום בו מתקיימת הקבוצה), לפיכך התשלום בהתאם.

מכירת חפצי יד שנייה

לכולנו יש "שמונצעס" בבית שאיננו נפטרים ממנו לאו דווקא בשל היקשרות רגשית, אלא בגלל חוסר הבנה לגבי ערך החפץ ומהי הדרך הטובה ביותר למכור אותו, זו שתמקסם את ערכו. מחקרים הראו שלכל אחד יש בבית מוצרים ללא שימוש בשווי של לפחות 5,000 דולר (כ- 19,000 שקל). מלבד אתרי יד שניה ישראליים (יד2,winwin  וכו'), יש כמובן את e-bay, הפותח עבורנו את כל העולם. יש צורך ללמוד את התחום לפני שמתחילים "לסחור" בו. העזרו בסרטונים ביוטיוב או הצטרפו לרשימות התפוצה של אחד הגורואים המקומיים לנושא, כמו יעל גלזר. חשוב שתלמדו כיצד להעריך את השווי המדויק של החפצים שלכם ובאיזו מדינה בעולם הכי כדאי לך למכור אותם.

כותבת הטור, דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה

יש לכם רעיונות נוספים? טקבקו לנו

>> בטור הקודם: איך מבלים עם הילדים בקיץ בזול?
לכל הטורים של דבי קצב