ילדים שמחים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"הזכות מלווה באחריות" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
רק בשנת 1959 פרסם האו"ם לראשונה את הצהרת זכויות הילד. מאז ועד היום חתמו ארצות רבות בעולם, וישראל בתוכן, על האמנה הבינלאומית המעגנת את זכויות הילד הכוללת, בין היתר, את זכותו של כל ילד לגדול בשלום וביטחון; הזכות לחיות במשפחה; הזכות להגנה מפני כל צורה של פגיעה וניצול; הזכות לביטוי עצמי וחופש דעה; הזכות לשמירה על פרטיות ורכוש; הזכות לחינוך; הזכות לכבוד ולמניעת אפליה; הזכות לשחק ולהתפתח, ועוד.  

חלק מהזכויות, יש לציין, הוענקו לילדים מכיוון שהם הוכרו לראשונה כבני אדם לכל דבר ועניין, ומכיוון נגזרו הזכויות האלה השמורות לכל אדם ואזרח. חלק אחר מהזכויות הוענקו לילדים במיוחד, ורק להם, כדי להגן עליהם מפני שלא תמיד הם מסוגלים לדאוג לעצמם או להגן על עצמם.

יחד עם זאת, חשוב לזכור, כי העובדה שיש לילדים זכויות, אין פירושה, כפי שמנסים לא אחת לטעון, שהם יכולים לעשות ככל העולה על רוחם, ממש כשם שאנחנו המבוגרים לא יכולים לעשות כל מה שאנו רוצים. הזכות מלווה באחריות: האחריות לכבד את זכותם של אחרים - מבוגרים וילדים; האחריות שלא לפגוע בזכותו של ילד אחר ובמיוחד של מי שחלש ממך; האחריות למלא חובות שונים: במשפחה, בבית ספר, או בחברה; האחריות לשמור ולהגן על הזכויות שניתנו לו ועל הזכויות שניתנו לילדים ולמבוגרים אחרים.

לכבוד יום הילד הבינלאומי, פגשנו את ג'ודי שלום ניר-מוזס שנבחרה לעמוד בראש יוניסף ישראל, קרן הילדים של האו"ם, לשיחה על ילדים, זכויות ומה שביניהם וכמובן גם על המציאות בדרום.

"מצב הילדים בארץ לא מזהיר"

איך את ויוניסף מסייעים לילדים בדרום?

"עוד לפני החיסול של אחמד ג'עברי, קיבלנו תרומות מ"הפיראט האדום" ונסענו אני וכוכבת הילדים מיכל הקטנה, לחלק צעצועים לילדים בשדרות, אשקלון והסביבה. החיסול תפס אותנו באמצע ועשינו שמח בבית חולים ברזילי, באותם האיזורים אליהם פונה הילדים בעת האזעקות. אני מתכוונת לסייע לילדים נזקקים בכל מקום באמצעות ההזדמנות שניתנה לי מיוניסף."

ספרי קצת על האירגון

"יוניסף, זו קרן הילדים של האו"ם, הוא האירגון החשוב בעולם שעוזר בסיוע, הגנה ושמירה על זכויות הילדים. יוניסף ישראל פועל מכוח האמנה הבינלאומית לזכויות הילד, אשר חתומות עליה 193 מדינות ובינהן מדינת ישראל. השלוחה שלנו תומכת בשיפור חייהם של ילדים גם בישראל וגם בעולם."

ואיך הגיעו אליך?

"אני עוסקת הרבה שנים בפעילות למען ילדים, קודם כל באופן אישי אם זה היה תלוי בי היו לי 7 ילדים, אבל בעלי הסתפק בכך שיש לנו 5 (הקטן בן 15 והגדול בן 29 ), תמיד הייתי פעילה במסגרות החינוכיות של ילדיי, עזרתי במה שיכולתי ולפני 10 שנים מוניתי ליו"ר עמותת אל-סם. לאחר מכן כיהנתי כנשיאת עמותת חום, שפועלת למען ילדים מיעוטי יכולת כלכלית וכעת מוניתי ליו"ר יוניסף, על מנת לקדם את פעילות האירגון בארץ, שלא מספיק חזקה, חיפשו דמות בולטת וכך הגיעו אליי. האירגון לא היה מספיק מוכר בארץ והיה פרו-פלסטיני בעולם, למרות שהקים אותו יהודי, אני רוצה שישמעו גם את הצד שלנו וזה כבוד גדול עבורי לעשות תפקיד שעושות אותו דמויות כמו המלכה ראנייה בירדן ורבים אחרים."

מה מצב הילדים בישראל לעומת מצב הילדים בעולם?

"מצב הילדים כאן לא מזהיר בלשון המעטה, כמובן שאני משווה את עצמנו למדינות מערב ולא למדינות אפריקה. סדר העדיפויות אצלנו במדינה הוא אחר, 17% מהילדים מוכרים למחלקות הרווחה וזה אומר הכל. אני רוצה לקחת את ההשפעה שלי ולעשות סדר בין כל המשרדים הממשלתיים שמטפלים כיום בבעיות של ילדים (תשעה במספר) ולקדם תהליכים ביעילות על מנת שהילדים לא יסבלו ותהיה להם כתובת אחת מסודרת-נציבות הילדים."

ג'ודי ניר מוזס ומיכל הקטנה (צילום: רפי דלויה)
"עשינו שמח בבית החולים באשקלון". ג'ודי ניר מוזס ומיכל הקטנה יורדות דרומה | צילום: רפי דלויה

מה התוכניות שלך לטווח ארוך?

"יש לי הרבה תוכניות: אני רוצה שהילדים יפנו אלי באופן אישי במייל שלי ויעלו בעיות. בנוסף אני רוצה להטמיע בישראל את תקן יוניסף לעיר ידידותית לילדים, במסגרת קידום יוזמה זו אני נפגשת עם בתי עסק וראשי עיר על מנת לקדם את הנושא ולהקים גנים במקומות עבודה של ההורים, מתקני משחקים וכדומה. בנוסף בעיית הרעב של הילדים, זו הבעיה הכי בוערת שאני רוצה לפתור, כשאני שומעת שאחד מכל שלושה ילדים רעב או לא מקבל שרות רפואי כי להורים שלו אין כסף, אני לא יכולה להשלים עם זה. בנוסף אני רוצה לשלוח מכאן שגרירים  מקרב הידוענים, כפי שעושים בעולם, למדינות כמו אתיופיה וסודן. אני בטוחה שתהיה לכך היענות כי זה מפעל מדהים, יש הרבה מה לעשות ואני פועלת במרץ לממש את התוכניות שלי."

הכתבה באדיבות המועצה לשלום הילד וד"ר יצחק קדמן מנכ"ל המועצה

 >> רוצים ילד מוצלח? אל תגידו לו שהוא חכם