ילד ומחשב (צילום: Maartje van Caspel, Istock)
חשוב לדבר עם הילדים על הנושא אחת לחודש | צילום: Maartje van Caspel, Istock

בשנתיים האחרונות אנו שומעים לא מעט סיפורים מצמררים על הסכנות האיומות שאורבות לילדים ובני נוער ברשת. מבריונות והתעללות חברתית שהובילה כבר למקרים רבים של התאבדויות, ועד לפדופיליה, שלא לדבר על הגישה הכל כך חופשית לעולם שלם של תוכן למבוגרים בלבד. מחקר חדש ומעודד מציג דווקא תמונה אופטימית למדי, ומראה שהילדים של היום יודעים לשמור על עצמם בסייברספייס.

הפער הבין-דורי הצטמצם

המחקר, אותו ערכה חברת יאהו בקרב 700 ילדים בגילאי 10-17 והוריהם, אסף אינפורמציה לגבי הרגליהם האינטרנטיים של שני הדורות. "מצאנו שההורים צריכים לתת לילדיהם יותר קרדיט", אומרת מנהלת המחקר, הת'ר קאבוט, עורכת ביאהו. "המחקר שלנו מצא ש-46 אחוזים מהילדים ובני הנוער הורידו מהרשת אינפורמציה שהתחרטו על כך שהעלו אותה, 65 אחוז מהם מחפשים את שמם בגוגל על בסיס קבוע ודואגים שלא נרשם עליהם משהו שעשוי לפגוע בהם ו-81 אחוזים משתמשים באפשרויות של פרטיות בפייסבוק ובאתרים דומים. ההורים צריכים להתגאות בעצמם, כי הם עושים עבודת הסברה טובה. כמו כן, הורים רבים משתמשים גם הם ברשתות החברתיות ומבינים לעומק את הסכנות הטמונות שם. הפער הבין-דורי הזה הצטמצם. חשוב כל כך לדבר עם הילדים על חייהם הוירטואליים. שישים אחוזים מההורים שסקרנו אמרו שהם מנהלים עם ילדיהם שיחות כאלה פעם בחודש. זה כבר לא רק 'תיזהר מפדופילים ומזרים' אלא 'לפני שאתה מעלה את התמונה הזאת, תחשוב טוב איך היא עשויה להשפיע עליך בעתיד".

קאבוט מציעה להורים כמה טיפים שיסייעו להם להשגיח על הגלישה של ילדיהם:

  • "גילינו ששליש מההורים עושים הסכם עם ילדיהם לגבי התכנים שבהם מותר להם ואסור להם לצפות, ורבים מהם גם מסבירים לילדיהם שיעקבו אחר חלק מהפעילות שלהם, אם כי לא כולה. אפשר להשאיר לילד פרטיות מסויימת, מסוכמת מראש, כמו אימיילים למשל. מפעם לפעם יש לבדוק שהילד לא חרג מההסכם, ולחזור על הכללים בהתאם לצורך".
  • "הגדרות הפרטיות ברשתות החברתיות מבלבלות מאוד, ולמרות שמצאנו שהילדים משתמשים בהן, כדאי לוודא שהם עושים זאת כמו שצריך, ולעזור להם בכך".
  • "עמדו על כך שילדכם יאשר אתכם כחברים ברשת החברתית, אבל הבטיחו שלא תכתבו לו על הקיר ולא תביכו אותו בפני חבריו".
  • "אם אתם נותנים לילדים עצמאות במחשב, בקשו מהם את הסיסמאות לכל החשבונות שלהם, כשתגדירו מראש את השימוש שתוכלו לעשות בהן, והסבירו שזה רק למקרה חרום בו הילד יזדקק לעזרתכם או ייקלע למצב שעשוי לסכן אותו".
  • "זכרו שאתם אלה שיוצרים את החוקים. זה המחשב שלכם, אתם משלמים עבור האינטרנט והחשמל, ואם הילד לא יסכים, הזכות שלו לשבת ליד המחשב תישלל".

מידע נוסף ומקיף אפשר למצוא במדריך ההורים לבטיחות ילדים ברשת של אתר טכנולוגיית המידע הממשלתי, שם ישנו גם מדריך מאוייר הפונה ישירות אל הילדים הצעירים יותר, ונותן להם את הטיפים הבאים:

  • לעולם אל תתנו לאף אחד באינטרנט את הפרטים שלכם, כמו מספר הטלפון או כתובת הבית.
  • אל תעלו תמונות שלכם בלי רשות מההורים, אפילו שאתם חמודים מאוד.
  • לעולם אל תענו באינטרנט למישהו שמפחיד אתכם וספרו  מיד להורים.
  • פנו להורים אם קראתם משהו שגרם לכם להרגיש שנעלבתם.

זכרו שלא כל מה שאנשים אומרים באינטרנט הוא נכון. ילדה יכולה להיות ילד, ובן 8 יכול להיות מבוגר.

>> האם אתם מפגישים את ילדיכם עם המציאות? מיכל דליות בטור מיוחד לקראת חזרתו של גלעד שליט