אם נותנת לבתה כדור ריטלין (צילום: stevenrwilson, Istock)
קשיי קשב וריכוז או חוסר שינה? | צילום: stevenrwilson, Istock
בעוד אבחונים להפרעות קשב וריכוז ניתנים בשנים האחרונות בכמויות מסחריות, פרופסור ופסיכיאטר מוביל בתחום טוען כי הוא מטפל במספר הולך וגדל של מקרים של אנשים המראים תסמינים המשוייכים עם ADHD, כשאלה למעשה מגיעים מאיכות שינה גרועה. עבור אנשים מסויימים, במיוחד ילדים, כך אומר הפרופסור, מחסור חמור בשינה לא יוצר לאות אלא היפראקטיביות וחוסר מיקוד.

"הילדים של היום ישנים שעה פחות"

פרופ' וטסאל ת'אקר מאוניברסיטת ניו יורק לרפואה שטח את התאוריה המעניינת במאמר בעיתון הניו יורק טיימס אשר מסעיר את התחום. המקרה הראשון במסגרתו הבחין ת'אקר בתופעה היה של גבר בן 31 אשר הסימפטומים שלו תאמו בדיוק ל-ADHD, פרט לאחד: כשמדובר ב-ADHD, ישנה חובה שהתופעות יתחילו בילדות. זה לא היה המקרה. הבעיות של הבחור החלו רק שנתיים קודם, כאשר החל לעבוד בעבודה שדרשה ממנו להתעורר כל בוקר בחמש, למרות שביולוגית, הוא נוטה להיות ער בלילות. כאשר הפרופסור הבין זאת הוא הציע לבחור טכניקות הירדמות שונות ולאחר שבועיים כמעט כל התסמינים שלו נעלמו כלא היו.

מחקרים שונים מראים שבני האדם כיום ישנים הרבה פחות מבעבר, ומאז שנות השישים, עלה מספר המבוגרים הישנים פחות משבע שעות בלילה ב-35 אחוזים. עבור ילדים שינה היא אפילו יותר קריטית, על מנת שיתפתחו כיאות. המחקרים מראים כי הילדים של היום ישנים לפחות שעה פחות כל יום מאלה של המאה הקודמת. גם הלחץ המופעל עליהם, כמות הפעילויות בה הם לוקחים חלק וגורמים מעייפים נוספים גדלו.

"זה עשוי להיות מקרי", אומר פרופ' ת'אקר, "אך עובדתית, סגנון החיים העמוס הזה החל להיות יותר קיצוני בשנות התשעים, כאשר אז גם עלה בחדות מספר אבחוני ה-ADHD. ידוע כי כמות עצומה של ילדים המאובחנים ב-ADHD סובלים גם מבעיות נשימה בשינה. מחקר משנת 2004 שבחן 34 ילדים שאובחנו ב-ADHD מצא אצל כל אחד מהם מחסור בשינה, רק שלרוב משייכים את תסמיני בעיות השינה ל-ADHD, ולא להיפך".

מחקרים רבים בשנים האחרונות מצאו כי ילדים הסובלים ממחסור בשינה יסבלו גם מבעיות התנהגותיות שונות, ומבעיות ריכוז ולימודים. "מעניין לחקור עוד את הנושא", אומר ת'אקר, "כי נמצא שגם אם מטפלים בבעיות הנשימה בשינה, התסמינים לא תמיד מפסיקים, מה שרומז על כך שבעיות הנשימה עשויות ליצור שינוי נוירולוגי בלתי הפיך. הוכח מדעית כי מחסור בשינה לא מתבטא דווקא בישנוניות, אבל כן בירידה ביכולת קוגניטיבית, ויש צורך להבין את הקשר בין שינה עמוקה לבין תסמיני ADHD. בשנים האחרונות ישנו טיפול בADHD בילדים בעזרת מתן כדורי קלונידין לפני השינה, כדורים שנועדו להורדת לחץ הדם אך גורמים לשינה עמוקה. ילדים שזכו לשינה כזו מראים פחות תסמינים ביום למחרת".

"חוסר שעות שינה בא פעמים רבות לידי ביטוי באקטיביות יתר, בחוסר ריכוז וקשב, עצבנות ועוד", אומרת גנית פרג, יועצת שינה, מנכ"ל מרכז לילה טוב ומפתחת שיטת 'לילה טוב' להרגלי שינה טובים.  "ילד שמגיע לבית ספר ועדיין אינו יודע להירדם עצמאית - וכיום לצערנו יש המון גורמי תלות כמו אייפד, ואייפוד שתורמים לעוררות - מצליח להירדם עקב כך רק בשעות מאוחרות. כאשר הוא לא מקבל מספיק שעות שינה ומתעורר בבוקר עייף וצריך ללכת לבית ספר ולהיות מרוכז וקשוב - זו משימה בלתי אפשרית, הוא מאבד את הקשב מהר, זה הופך אותו לעצבני פעמים רבות והשילוב של כל אלו הנו היפראקטיביות והפרעות בכיתה.

לצערנו, ילד שלא ישן מספיק שעות בלילה, וישלח לעשות מבחן לזיהוי הפרעות קשב וריכוז, סביר להניח שיקבל תשובה חיובית. מהצד השני, ילדים בעלי קשיי קשב וריכוז שישנים טוב יגיבו טוב יותר לסביבה, יהיו מרוכזים יותר ולעיתים אף יוכלו לתפקד בלי תרופות. כמובן שכל נושא לגופו, אך אני מציעה קודם לפתור את בעיות השינה ורק אז אם עדיין ישנו חשש, להיבדק ולקבל טיפול בהתאם".

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

>> ריטלין? יש תרופות חדשות יותר