אין תמונה
מושיטים יד לנערים שהחברה מפנה להם עורף

"תנועת הצופים תשמור בתוכה וגם מחוצה לה על שוויון בין בני האדם, שוויון זכויות, הזדמנויות וחירויות הפרט… תפעל למען סובלנות והכרת השונה - על פי תפיסת עולמו, חייו ותרבותו, תוך מאמץ לגשר בין בני האדם השונים בחברה" (מתוך התפיסה הערכית של תנועת הצופים).

אחד הצרכים הבסיסיים שלנו כבני אדם הוא הצורך באינטראקציה חברתית. אבל בעוד שאצל רובנו מדובר בצורך שאפשר למלא בקלות, ישנם בעולם ילדים ובני נוער שזקוקים לפעילות הזו כמו אוויר לנשימה – ונאלצים להתמודד עם חברה שמפנה להם עורף, רק בגלל שהם שונים.

מנהיגי שבט "היובל" של תנועת הצופים בירושלים החליטו בשנת 1984 לשנות את המצב ולתת הזדמנות גם לבני נוער עם צרכים מיוחדים להשתלב בפעילות התנועה. עשרים שנה לאחר מכן הפכה היוזמה שלהם לתוכנית רשמית של תנועת הצופים, שפועלת זו השנה העשירית בלמעלה משבעים שבטים ברחבי הארץ.

נעים להכיר: קבוצות צמי"ד (צרכים מיוחדים), קבוצות של חניכים עם לקויות דומות שנפגשות מדי שבוע לפעולות חינוכיות, טיולים ואירועים מיוחדים כמו פסטיבלים ופורימונים. בקיצור, בדיוק כל קבוצה אחרת בצופים.

המסגרת הזו מאפשר לבני נוער בעלי פיגור שכלי, שיתוק מוחין, כבדי שמיעה או לקויי ראייה ליצור קשרים חברתיים חשובים, להתפתח כבני אדם ולהשתלב בחברה בהתאם לתפקוד שלהם. חניכים ברמת תפקוד גבוה משולבים גם בקבוצות של חניכים נורמטיביים בני גילם, שמקבלים אותם באהבה ובסובלנות. המפגש הבלתי אמצעי הזה מעניק לחניכים הזדמנות ייחודית להכיר צעירים עם מוגבלויות שונות, ולתקשר איתם כשווים.

"נהנים מפעילות חברתית בלי לצאת מהבית"

עם השנים והתפתחות הטכנולוגיה, נפתחו אפשרויות נוספות בפני חניכים בעלי מוגבלויות – כמו למשל צעירים נכים, שלא יכולים להגיע לפעולות. עבורם הוקם פרויקט "צופי וראייטי", מיזם שמאפשר לבני נוער להשתתף בפעולות חינוכיות בעזרת תוכנת מחשב, מצלמה ומיקרופון, כשמהצד השני יושבים מדריכים צעירים שהוכשרו במיוחד למשימה.

"בתוכנה אנחנו מעבירים תכנים צופיים לכל דבר", אומרת טל, מדריכה בשבט צופי וראייטי בגבעתיים. "כל הערכים של הצופים – חברות, כבוד, אהבת הארץ וכל מה שרק עולה על הדעת".

מספר פעמים בשנה מגיעים החניכים אל השבט למפגשים מיוחדים, קבלת תגים והיכרות עם החברים בקבוצה. אלה מפגשים מרגשים במיוחד עבור אותם בני נוער, שמרגישים חלק בלתי נפרד מהתנועה ומהקהילה.

רחל, אימו של מתן, מספרת על החוויה של בנה כחניך ב"צופי וראייטי": "זה מספק לו את החברה שהוא זקוק לה, כי קשה מאוד להפגיש אותו עם ילדים מסוגו בגלל ההסעות המיוחדות, ולא בכל בית יש נגישות לילד נכה. ככה הוא נהנה מפעילות חברתית מבלי לצאת מהבית, בעצם, ומבלי להיות תלוי באימא ואבא שיסיעו ויחזירו".

השתלבותם של ילדים בעלי צרכים מיוחדים בתנועה הביאה לפתיחות רבה של שאר החניכים כלפי הנושא, וחלקם אף פועלים לקידום זכויות המוגבלים בארץ. ביוני האחרון יצא מדריכי צמי"ד מהנהגת ירושלים להפגין מול בית רה"מ ולתמוך במאבקם של הורים לילדים אוטיסטים למען זכויות ילדיהם.

ומה הלאה? בתנועה כבר עובדים על פרויקטים חדשים עבור חניכי צמי"ד, כמו משלחות צופיות וגם השתלבות בתוכניות המשך כמו שאר חניכי הצופים. בנוסף, קבוצה ראשונה של חניכים בעלי לקויות רגשיות ונפשיות מבית הספר "נעורים" נפתחה השנה. בצופים מקווים שבקרוב יוכלו להשתמש בפלטפורמות מיחשביות לא רק כדי להפגיש בין בני נוער בעלי מוגבלויות, אלא גם לאפשר להם לחוות את החוויה החברתית בפעילות בשבטים באופן אידיאלי. אחרי הכל, גם להם מגיע!
>> שלוש נשים חזקות מספרות על תנועת הנוער שעיצבה אותן