רוב העובדים במשק פוזלים בקנאה לעבר אנשי חינוך בחודשי יולי אוגוסט. "הם יושבים בבית ומקבלים משכורת, לא צריכים להיעזר בקרובים ומאוד רחוקים כדי שיהיו עם הילדים בזמן שההורים עובדים", אנחנו מלחששים בינינו לבין עצמנו. כשרובנו יוצאים לחופשה מהעבודה, אנחנו רוצים שהיא תימתח, ותתארך ורק שלא תסתיים לנו. אך מסתבר שיש כמה מורים וגננות שממש מחכים לחזור לעבודה.

החופשה של אורית: כמו יום לימודים ארוך

אורית בן משה (27) מלוד, נשואה + 3 ילדים ( 5, 3 ו- 9 חודשים). שנה שנייה מורה להיסטוריה, תנ"ך וספרות, מחנכת כיתה י'- י"א באולפנה "צביה" בלוד. למדה הוראה במכללת "אורות ישראל".

בן משה מספרת שלא היה פשוט בחופש, אלא בעיקר עמוס ומאתגר. "צריך להיות 24/7 סביב הפעלות, טיולים וצרכים של הילדים. אם במהלך השנה אני ממלאה בעיקר את הצרכים הפרקטיים של הילדים, בחופשה אני עסוקה במילוי היום בתוכן משמעותי, כדי שלא יריבו או יהיו באי שקט. בקיץ זה כמו יום לימודים ארוך שאני גם האימא וגם המורה או הגננת, שאמורה להעביר להם משהו ערכי, כדי שילמדו ממנו ויחכימו. העניין הוא שגם במהלך החופש הגדול אני נפגשת עם התלמידות מהאולפנה או נמצאת איתן בקשר טלפוני, מכינה תוכניות לימודים. אמנם אני לא עובדת כמו במהלך השנה אבל בהוויה ובמעשה אני נמצאת בעבודה, לצד המשרה העיקרית של גידול הילדים ומילוי התוכן של החופש. אני לא לגמרי מנותקת מכל מה שהולך בגלל שאני מחנכת וגם מורה חדשה. אני לא מרגישה שהחופשה באמת נותן לי חופש".

אין תמונה
"אני לא מרגישה שהחופש באמת נותן לי חופש." המורה אורית בן משה

היתרונות בחופשה ארוכה בבית: "יש להורים אפשרות להיות עם הילדים בצורה אינטנסיבית, לזהות נקודות שצריכות שיפור, גם מבחינה דידקטית, וגם מבחינה רגשית. במהלך שנה"ל להורה אין פניות לראות איך הילד יוצר קשרים חברתיים, רוב היום עובר בגן ובבית הספר, וכשההורה פוגש את הילד, הוא מתרכז בעיקר בצרכים הפיזיולוגיים. זה גם הזמן לפגוש את הילדים דרך פעילויות שלא עושים במהלך השנה כמו יציאה לטבע וטיולים משפחתיים. זמן שמוקדש יותר למשפחה וזו חוויה שנצרבת בתודעה של הילדים".

החסרונות בחופשה ארוכה בבית: "בעיני זה ארוך מדי. בקייטנה, גם אם הם משתדלים להעביר תכנים, זו מסגרת להעביר בה את הזמן, ויש קושי לילד, כ זו לא המסגרת שהוא רגיל אליה. החזרה בספטמבר לילדים רכים היא לא פשוטה, במיוחד למי שיש קושי להסתגל ולהתרגל. אם היה אפשרי, הייתי שמחה אם היו נותנים חופשה בת שבועיים למורים כשהילדים שלהם במסגרות. אני מרגישה שצברתי המון כוח בחופשה שהייתה לי מבני הנוער, יש בעיות משמעת ויש התמודדות עם בנות שעוברות קשיים רגשיים וחברתיים. בקיצור, לא משעמם לי בעבודה".

מצפה לשוב לעבודה? "אני לא סופרת את הרגעים שתסתיים החופשה כי טוב לי עם ילדיי, אבל מרגישה שנחתי מהעבודה בחופש, והחזרה תגיע בזמן. אני חוזרת עם כוחות למרות שהייתי בבית עם הילדים".

החופשה של מירי: בילינו בהחלמה ובשיקום

מירי גטניו (39) אימא לתאומות בנות 11 מנהלת גן "נחל" בחולון מזה 9 שנים מטעם המחלקה לגננות בהסתדרות המורים.

אם רוב אנשי החינוך מבלים את החופשה עם הילדים באטרקציות ופעילויות שונות, גטניו נאלצה להעביר את רוב החופשה עם הבנות בבתי חולים. "אחת מהתאומות שלי היא ילדה עם צרכים מיוחדים. במהלך השנה אני משתדלת לא להיעדר מהגן ולרכז את כל המעקבים הרפואיים בחופשות ובימים החופשיים שלי. לכן קבעתי את הניתוח ברגל לילדה שלי ביום הראשון של החופשה, ובמהלך כל החודשיים הללו היינו עסוקים בהחלמה ובשיקום ככה שהחופש לא היה ממש חופש. כרגע ייתכן שהבת שלי לא תתחיל את השנה כי היא לא תגיע להחלמה מלאה. בנוסף, גננות מרגישות צורך עז לחדש את הגן ולקנות דברים חדשים. שבוע אחרי הניתוח לקחתי את הילדה שלי עם כסא גלגלים לקנות באיקאה דברים לגן". 

אין תמונה
"בבית אני עובדת הרבה יותר קשה מבגן." המורה מירי גטניו

היתרונות בחופשה ארוכה בבית: "מאז שהילדות קטנות חופשת קיץ, היא תמיד עם אימא ואין צורך להיעזר בקייטנות או בסבא וסבתא. זה ממש כיף ונהניתי מכל רגע. הכול נעשה באווירה רגועה בחודשיים האלה, לא ממהרים לשום מקום בבוקר, לא צריך לדחוק בילדים, אין את הלחץ של הארגון, שליחת הילדים למסגרות והגעה לגן בזמן. זהו זמן איכות עם הילדים שלנו, וגם אין את ההוצאה הכלכלית של מציאת מסגרות בזמן שאני בעבודה".

החסרונות בחופשה ארוכה בבית: "המון הוצאות על בילויים כי צריך לשעשע אותן כל הזמן. לא כל עובד הוראה יכול להרשות לעצמו לנסוע לנופשים דווקא בעונה הכי יקרה, ובמהלך השנה כשאנשים נוסעים לחופשות בחו"ל, אני לא יכולה לנסוע. מעבר לכך, עם כל זה שהחופשה מהנה אני לא לגמרי בחופשה ויכולה למלא מצברים לקראת החזרה לעבודה כי אני בעשייה בבית וגם בגן. כמו כל גננת שאני מכירה, גם אני לא מתנתקת לגמרי מהגן ביולי אוגוסט, זה כמו בית שני, ובמהלך החופשה אני מתרוצצת ומחפשת כל מיני דברים שאוכל לחדש איתם את האביזרים בגן. בבית אני עובדת הרבה יותר קשה מאשר בגן. בזמן העבודה יש לי סדר יום, הכול מסודר ומאורגן, ובשמונה בערב היום נגמר. בחופשה בבית עם הילדים הלו"ז יכול להימשך עד הלילה ואין סדר. חוץ מזה יש לי געגוע לילדים בגן. כבר קיבלתי הודעות מילדים שמתגעגעים אליי וכייף לחזור לחיבוקים שלהם ולחום שהם נותנים".

החופשה של אורי: היו ימים זוועתיים

אורי (הפרטים שמורים במערכת) מורה ממרכז הארץ לספרות בתיכון כיתות י'-יא'. אב ל- 3 ילדים צעירים.

אורי מספר כי בחלק הראשון של החופשה, ביולי היה מצוין בעיקר משום שהילדים היו בקייטנות. אבל באוגוסט שני ילדים היו בבית והקטן מביניהם היה בקייטנה כך שהיו ימים סבירים והיו גם ימים זוועתיים ונוראיים. "לא פשוט להעביר קיץ כל כך חם עם ילדים בבית. כמה כבר אפשר לראות טלוויזיה או לשחק בטאבלטים? בחוץ חום אימים וכדי ללכת לכל מקום, צריך להוציא הרבה כסף. גם מהבריכה והים נמאס לילדים באיזשהו שלב, אז התחושה היא בעיקר שסוחבים עד שיגיע היורה ושנת הלימודים תיפתח". 

היתרונות בחופשה ארוכה בבית: "אפשר ליהנות מהמהות של חופש, וגם מהעובדה שמקבלים משכורת בזמן שנחים, או לפחות מנסים לנוח".

החסרונות בחופשה ארוכה בבית: "באיזשהו שלב צריך להפעיל את הילדים וזה בעיקר עולה כסף, וחם, מאוד חם. אני מאוד מתרגש ומצפה לחזור לראות את התלמידים. מתגעגע לשיעורים, ליצירות וגם לתלמידים. אני נהנה לראות את ההתפתחות שלהם, ואת הדרך שבה הם מסתכלים על יצירה. לראות אנשים צעירים לומדים ומתחנכים, זה הכיף והמשכורת שלנו. יחד עם זאת יש חששות של חזרה אחרי שתקופה יחסית ארוכה לא היית. לחזור למקום, להתרגל למערכת ולקצב, אבל בסך הכול יש התרגשות חיובית".

>> אותנטי ומדויק: איך ההורים מגיבים ל-1 בספטמבר?