מצוקת הדיור בעולם גדולה, המצב הכלכלי בשפל חסר תקדים, וכמו שאומרים במצבים קשים שאלה – אם החיים נותנים לכם לימונים, תכינו לימונדה. קיבצנו לפניכם כמה בתים שלקחו את הפילוסופיה הזאת ובנו ממנה, וממה שיש, גג של ממש מעל הראש.

בתים ממוחזרים הם שיא האופנה האקולוגית, ובמדינות מתפתחות הם הופכים למציאות מרעננת ואף מצילת חיים. אז יאללה, הפטרו מהקבעונות, השליכו את המלט והלבנים, והצטרפו אלינו למסע בין בתים מקוריים ויוצאי דופן, שעשויים מחומרים ששימשו בעבר למשהו אחר לגמרי.

בית מסילו: מפואר ושיקי

אין תמונה
ממבנה לאחסון תבואה לבית שווה. בית מסילו
אין תמונה
הבית כולו משתמש באנרגיה ירוקה

מי היה מאמין שממבנה לאחסון תבואה, מיכל סילו, או בעברית ממגורה, אפשר ליצור בית מפואר ושיקי שכל אחד ישמח לגור בו?
בית הסילו המהמם שלפנינו, המכונה בית מונטה-סילו נמצא ביוטה, ארה"ב, ועוצב על ידי ארכיטקטים ידועים מחברה הנקראת ג'יגפלקס, משתרע על פני 170 מ"ר, והוזמן על ידי רווק עשיר שביקש לעצמו בית נופש לבלות בו את סופי השבוע. מעבר לאסתטיקה הייחודית, הבית משתמש באנרגיה ירוקה, ועוצבו בו כוכי שינה קטנים במיוחד עבור שני נכדיו של הבעלים, בהם הותקנו מיטות, טלוויזיות פלזמה ומערכות סטריאו.

אין תמונה
בהתאם למבנה, כל פנים הבית נבנה בצורה מעוגלת. המטבח של בית הסילו
אין תמונה
ולנכדים שמגיעים למבקר נבנו מיטות בתוך כוכים קטנים

בית מצמיגים: פשוט ויציב

אין תמונה
הצמיגים אוגרים בתוכם חום ולכן נחשבים מבודדים טובים לימי החורף

בתים מצמיגים הופכים פופולריים יותר ויותר במדינות מתפתחות. הם יציבים, עומדים בטלטלות, מגינים מפני נזקי מזג האוויר, ומדובר בחומר גלם שפשוט יחסית להשיג, מאחר שלא מעט צמיגים יוצאים משימוש.
שימוש בצמיגים הוא מבורך מאחר שהתכלותם בטבע נחשבת לארוכה ומזיקה במיוחד, והטיפול בבית הוא מינימלי. הצמיגים אוגרים בתוכם חום ולכן נחשבים מבודדים טובים לימי החורף, ומערכת המים והביוב שמעבירים בתוכם לא תקפא, גם בשלג. כאשר בונים קירות מהצמיגים נהוג לרפד את המרווחים בשקיות פלסטיק או פחיות ריקות. מייקל ריינולדס, הארכיטקט והאקטיביסט שעומד בחוד החנית של תחום הבנייה הממוחזרת, אותה הוא מכנה ביוטקטורה, מקים בתים ממוחזרים המבוססים על צמיגים בכל העולם, ומלמד אוכלוסיות בהאיטי, מקסיקו ואפריקה את סודות המלאכה.

קונטיינר: בסיס טוב לבית מודרני

בניין קונטיינר -בתים ממוחזרים
תכירו את בניין הקונטיינרים הראשון
מכלית -בתים ממוחזרים
אחריו כבר צצו עוד כמה

באחד מסרטיו של הבמאי מייקל מור, הוא הציע לממשלה, כבדיחה, לשכן את כל ההומלסים במכולות אכסון. ובכן, הבדיחה הפכה למציאות, ולא מעט אנשים מסביב לעולם מאמצים את הרעיון ומקימים לעצמם בתים לתפארת ממכולות וקונטיינרים שנועדו במקור לשילוח חפצים, ולא לשיכון בני אדם. מאחר שהקונטיינרים עמידים כל כך, ונוצרו על מנת לשנע חפצים בתנאים קשים, הם משמשים כבסיס טוב לבית המודרני. בשנת 2002 הוקם בלונדון בניין הקונטיינרים המשותף הראשון, בעל חמש קומות, העשוי כולו מקונטיינרים שנערמו אחד על השני, ונקרא 'קונטיינר סיטי'.

אין תמונה
יש גם בתים פרטיים מקונטיינרים
אין תמונה
עם מיטה שנשלפת מהקיר ומקלחון שווה

בית מפלסטיק: בקבוקים ובוץ

אין תמונה
אם תאספו מספיק בקבוקים אולי גם לכם יהיה יום אחד בית מפלסטיק

מסתבר שגם עם החומר הכי קטלני לסביבה, הפלסטיק, אפשר לעשות דברים נהדרים. בתים העשויים ביסודם מפלסטיק צצים להם ברחבי העולם, ומראים שלפעמים כדאי גם להביט בחצי הכוס הריקה. ובמקרה זה - הבקבוק. 
בבית האפריקני הזה, שכולו אקולוגי וידידותי לסביבה, השתמשו בכ-8000 בקבוקים ריקים על מנת להרכיב את הקירות, השירותים הם שירותי קומפוסט ומערכת חימום המים סולרית. קירות הבקבוקים נתמכים על ידי תערובת של בוץ, ואין אפילו טיפה של מלט בכל המבנה.

אין תמונה
או שסתם תבנו לילדים בית קטן וצבעוני בחצר. זה לא נראה קשה מדי

בית פלסטיק נוסף נמצא באיגואסו, ארגנטינה, שם אדוארדו סנטה קרוז, שנקלע למצוקה כלכלית גדולה, החל לאסוף ולמכור זבל למחזור, ואז החליט להשתמש בשלל שמצא על מנת לבנות מחסה. בית ממוחזר לתפארת המכיל כ-24 אלף בקבוקי שתיה, שמיועד על מנת לתת למי שאין לו גג מיטה חמה, גם אם היא עשויה מפלסטיק. אדוארדו מעביר קורסים בחינם שמלמדים עשרות אלפים כיצד לבנות בית פלסטיק משלהם. הבתים עמידים לאש כי הבקבוקים ממולאים בחול ומים.

אין תמונה
ברוכים הבאים לבית הפלסטיק בארנגטינה
אין תמונה
כאן גם הריהוט נבנה מבקבוקים
אין תמונה
והווילנות "נרקמו" מהפקקים

בית ממה שיש: ענפים ופקקים

אין תמונה
מכל הבא ליד. דן פיליפס בביתו הממוחזר
אין תמונה
בקירות החיצוניים "נשתלו" פקקי שעם

יש כאלה שלא מקדישים את כל מרצם לחומר גלם אחד, ופשוט אוספים מכל הבא ליד ובונים בית אקלקטי, מגוון וממוחזר לתפארת. בעלי הבית הזה, דן פיליפס ובני משפחתו, מפינקס, ארה"ב, השתמשו בענפים מהיער, פקקי בקבוקים, מסגרות של תמונות ישנות, מראות שבורות, בולי עץ, עיתונים, בקבוקים שקופים צבעוניים ועוד שלל חומרים שונים על מנת ליצור בית זול, טבעי ויפהפה.

אין תמונה
והם חופו בשברי מראות מבפנים
אין תמונה
ואם מישהו יודע לזהות החומר ממנו עשוי הגג שיטקבק

בית מנייר: אלפי עיתונים בסלון

גם בנייר מסתבר שאפשר לגור, וחברה שוויצרית יצרה דוגמה מופתית לייצור בית זול, עמיד ופשוט לתפעול העשוי כולו נייר ממוחזר וקרטון.
עלות הבית היא 5,000 דולר. החומר הזול, פיתוח של החברה, שעשוי מתערובת ממוחזרת מיוחדת, וצורת הבנייה הפשוטה, אמורים להתאים לעולם השלישי, וגם לאפשר בנייה קלה ופשוטה של בתים באיזורי אסון. הבית שוקל 800 ק"ג, ועל פי מתכנניו, אמור להחזיק מעמד במשך מספר עשורים.

אין תמונה
5,000 דולר וזה שלכם. בית מנייר וקרטון ממוחזרים

עוד בית נייר ידוע הוא בית העיתונים הבריטי הזה, שיוצר כעבודת אמנות המתייחסת לנושא האקולוגי והבזבוז הגדול של משאבי כדור הארץ על ידי האמן סומר אריק. כ-100 אלף עיתונים נדחסו לתוך הקירות, ומוזמני התערוכה השתתפו בבנייתו והוזמנו לכתוב מסרים אישיים בתוך הנייר המגולגל.

אין תמונה
מאה אלף עיתונים נדחסו והפכו לקירות

 

The Newspaper House, Liverpool BBC Big Screen from Janody on Vimeo.

בית מקש: אין סכנת שריפות

אין תמונה
חלופה מצויינת ללבנים. בית מקש

בסיפור הידוע על הזאב ושלושת החזירונים הזאב אמנם נושף ומעיף את בית הקש של החזרזירים הקטנים, אבל במציאות, מסתבר שקש הוא חלופה מצויינת ללבנים, ופתרון אקולוגי נהדר שהופך פופולרי יותר ויותר מסביב לעולם.
התחום מפותח מאוד, ועבור מי שיודע לבנות בקש בצורה נכונה, אין סכנת שריפות, מזיקים או עכברים, ואפשר לעצב בו בתים יפהפיים ומפוארים שקשה להאמין שאינם עשויים טיח ולבנים, במחיר נמוך בהרבה.

בית ממשטחי עץ: אפילו עם תריסים

אין תמונה
שילוב בין קונטיינר למשטחי עץ. הבית ב'צילה

בית יפה ומקורי במיוחד אפשר למצוא בעיר קורקאבי שבצ'ילה, בו עשו המעצבים שימוש מעניין במשטחי עץ שנצבעו בלבן, אותם הרכיבו על קונטיינר ובנו בית מודרני, אוורירי ונעים בעלות כוללת של 79 אלף יורו. משטחי העץ משמשים גם כפריט המעניק טקסטורה חמה ומעניינת, וגם כצילון ותריסים.

אין תמונה
האמת, אם לא היו אומרים לנו שאלו החומרים, לא היינו שמים לב
אין תמונה
וזה בטח לא נראה כמו מכולה. הבית מבפנים

 ויש מי שלקחו את משטחי העץ אפילו שלב אחד רחוק יותר, והקימו בית שעשוי כולו ממשטחי העץ הללו. "פלטן האוס" נקרא הפרוייקט, שנבנה ועוצב על ידי שני סטודנטים מאוניברסיטת וינה השוויצרית, שזכו בעבורו בפרס אירופי נחשב. הבית מודולרי, שווה לכל כיס ומשתמש באנרגיה ירוקה, ומומלץ לארצות מתפתחות בהן קשה להשיג חומרי בניין. לאחר קבלת הפרס נסעו הסטודנטים לאפריקה ופיתחו גירסה זולה יותר של הבית, שתעלה רק 110 דולר למ"ר בנוי.

משטח עץ -בתים ממוחזרים
רק 110 דולר למ"ר. בית שבנוי כולו ממשטחי עץ

>> אהבתם? תעשו לנו לייק

קבלו פריטי עיצוב מחומרים ממוחזרים