לא משנה כמה תבלו יפה בחופשה חלומית או סתם באירוע משמח, אם בסופו של דבר תחזרו הביתה ותגלו שמישהו פרץ אליו וגנב לכם חפצים יקרי ערך ומזכרות. לכן, לפני שאורזים את המזוודות ומפקידים את הילדים או חיות המחמד בידיים נאמנות, חשוב להגן גם על בסיס האם, כדי שתוכלו לשוב אליו בראש שקט.

גנב פורץ לבית (צילום: istockphoto)
חבוב, תפסנו אותך על חם | צילום: istockphoto

יש לא מעט דרכים להגנה נבונה על הבית מפני פריצות בעת שהייה בו או היעדרות, ורובן פשוטות למדי. כל מה שצריך הוא רק להפנים וליישם. מיקי וילקומירסקי, חוקר פרטי ובעל משרד חקירות ובעבר ראש צוות הבילוש במחוז תל אביב, מחלק את סוגי הפורצים לשניים - פורצים מזדמנים ופורצים מתכננים: "הפורצים המזדמנים לחוצים להשיג כסף במהירות (לדוגמה - נרקומנים). בשלב הראשון, הם מגיעים לחדרי מדרגות, למשרדים ולבתי מגורים ומבצעים בדיקות בסיסיות של תיבת הדואר ושל סוג המנעול. אחרי סיור מהיר, הם בוחנים את הדלתות והמנעולים, מרימים את השטיח ופותחים את ארון החשמל לראות אם מישהו השאיר במקרה מפתח. לאחר מכן, הם לבטח יצלצלו בדלת, ואם אף אחד לא יענה הם ינסו לפרוץ לבית. הפורצים המזדמנים, שמסתמכים בעיקר על מזלם הטוב, יכולים לפעול ביום או בלילה, ולגנוב כסף, תכשיטים, טלפונים סלולריים ומפתחות לרכב", מפרט וילקומירסקי.

"לעומתם, אצל הפורצים המתכננים יש כמה רמות של תכנון. בדרך כלל הפריצה תתגלגל מפיסת מידע שקיבלו על מיקום שבו ריכוז של רכוש בעל ערך. זה יכול להיות בעל דירה חובב שעונים, תכשיטן או מישהו שידוע כי הוא נוהג להסתובב עם הרבה כסף מזומן".

וילקומירסקי מדגיש כי המידע יכול להגיע מגורמים שונים ומגוונים; מהפרופיל בפייסבוק שמעדכן על נסיעה, ממישהו שקלט רכב מפואר שמגיע לטיפול במוסך, מילדים שמפטפטים עם חבריהם בבית הספר, מפרסום של אירוע משפחתי ועוד. לדבריו, הפורצים השונים יודעים להסתדר עם רמות שונות של אמצעי מיגון. בניגוד לפורצים המזדמנים, מדובר באנשים שזה המקצוע שלהם. לעיתים הם נתפסים, יושבים בכלא וחוזרים לפעילות.

מי יציל את הבית שלי?

עד כאן ההפחדות. אבל איך בכל זאת נוכל למנוע פריצות ביתיות? שמעון טלמור, בעלי חברת האבטחה BPROTECT, אומר ש-20 אחוז מהפריצות מתרחשות ללא מאמץ של הפורץ להיכנס לדירה, לרוב דרך דלת או חלון פתוחים. הוא מסביר כי מעבר לנעילת הבית, יש מספר פעולות שיכולות להרחיק את הגנב. הדרך הטובה ביותר להגן על הבית בזמן היעדרות היא ליצור מציאות מדומה בה כביכול אתם נמצאים בבית. במקביל, התקנה של מערכת אזעקה תרתיע את הגנב במידה ויצליח לחדור פנימה: "ללא אמצעי ביטחון, יש סיכוי של עד פי שלושה לפריצה. כיום ניתן לאבזר את הבית במערכות מיגון מתקדמות במחירים שווים לכל נפש. רוב חברות הביטוח נותנות הנחות שנעות בין 15 ל-50 אחוז אם מותקנים בבית אמצעי ביטחון כמו מערכות אזעקה".

טל עזגד, מנכ"ל החברה, מסביר כי ההבדל המהותי בהגנה על בית פרטי לעומת הגנה על דירה בבית דירות הוא שבבית פרטי ניתן להשתמש בגלאים חיצוניים שדואגים לשמור על המתחם גם מבחוץ. התקנת מערכת אזעקה בבית פרטי תגן על הפתחים באמצעות מגנטים וגם באמצעות גלאי נפח שמזהים כל כניסה לבית: "הרבה אנשים עם חיות חוששים להתקין מערכות כאלו, אך מכיוון שישנן טכנולוגיות שמבחינות בין חדירה של בן אדם לבין חיה, אין סיבה לדאגה. אין הבדל מבחינת הפעלת המערכת בעת שהייה בבית לעומת היעדרות, אבל חשוב ליידע את מוקד האבטחה במקרה של נסיעה על מנת שיפתחו עין".

קופסת תכשיטים (צילום: istockphoto)
טרף קל לפורץ המזדמן | צילום: istockphoto

לדברי עזגד, ניתן להיעזר במערכות משוכללות וטכנולוגיות, שמאפשרות ללקוח לשלוט בנעשה בבית דרך האינטרנט. כמו כן, הלקוח יכול לקבל הודעות טקסט או הודעות למייל על דברים שקרו בבית - כניסה ויציאה של אנשים, גניבות, הפסקות חשמל ועוד. באמצעות מצלמה מיוחדת שמותקנת בבית, ניתן לקבל קליפים ולדעת מה קורה בבית בזמן אמת. מי שחושש ממערכת מסובכת ומאסיבית של חוטים, יכול לבחור באופציה של מערכת אלחוטית שלא מכערת את הבית ומותקנת בצורה מהירה ואסתטית.

מה עוד ניתן לעשות כדי למזער פריצה לבית? וילקומירסקי וטלמור מציעים מספר פעולות פשוטות ויעילות:

• שימו לב היכן אתם מניחים את המפתחות והכסף. אל תשאירו כסף בכיס המכנסיים. דאגו שהמפתחות של הרכב יהיו במקום מוסתר.
• השאירו אור במקום אסטרטגי בבית, ליצירת אשליה של פעילות לאורך שעות היום והלילה.
• הניחו את הטלפון הסלולרי בהישג יד, כדי שתוכלו להזעיק עזרה במהירות.
• אל תתפתו להשאיר את מפתח הכניסה לבית מתחת לשטיח או בארון החשמל.
• אל תפיצו את דבר הנסיעה מחוץ לבית; הימנעו מפרסום הודעה בנושא בפייסבוק או ברשתות חברתיות אחרות.
• אחד הסימנים הבולטים ביותר לבית ריק הוא הצטברות ערימות של דואר ועיתונים. בזמן היעדרות ארוכה, כדאי להפסיק את המשלוח או לבקש מהשכן לאסוף אותם.
• דאגו שהעצים והשיחים באזור הכניסה לבית יהיו גזומים. שיחים הצומחים לגובה מספקים הסוואה קלה לפורצים. אגב, גם דשא מכוסח משדר לפורץ מסר שיש מישהו בבית.
• כספות הן פיתיון לגנב, לכן לא רצוי להשאיר בהן סכומי כסף גדולים אלא להחביא את הכסף במקומות לא צפויים.
• ניתן להשתמש בשעונים, תאורה, טלוויזיה ורדיו כדי לספק קול ותאורה בתוך הדירה. באמצעים פשוטים ניתן לכוון טיימרים שיפעילו אורות ומכשירי חשמל בשעות קבועות.
• מומלץ להשאיר את התריסים והוילונות מורמים מעט, כדי ליצור אשליה שיש אנשים בבית.
• לדאוג שבכניסה לבית יהיה תמיד אור. פורצים לא ינסו לפעול במקום שבו רואים אותם.
• אם מדובר בהיעדרות ארוכה, בקשו מהשכן להזיז את המכונית מדי פעם.
• שנו את הסדר של המענה הקולי בטלפון, כך שזה ישיב לאחר הצלצול הראשון או השני, או דאגו לכיבויו המוחלט של הצלצול. טלפון שמצלצל באופן קבוע מצביע על כך שאין אף אחד בבית.
• דלתות הזזה מזכוכית מספקות נקודת כניסה קלה לפורצים. אבטחו אותן באמצעות מוט מתכת על המסילה או על ידי הוספת מנעול בריח.

דלת פתוחה (צילום: istockphoto)
לא משאירים את המפתח מתחת לשטיח בכניסה! | צילום: istockphoto

• בדקו כיצד נראית הדירה מהרחוב. ודאו שחפצים בעלי ערך לא נראים לעין. אם עובר אורח יכול לראות את החפצים הללו או את מוצרי החשמל - הם חשופים גם לעיני הגנב הפוטנציאלי.
• זיהיתם פגם במערכת האבטחה? דברו עם המוקד ותתעקשו על תיקונו במיידי. לפעמים הדבר יכול להעיד על כך שמישהו מתכנן פריצה, והוא דאג לשיבוש המערכת.
• התייחסו לכל התראה של המוקד, גם אם לפעמים ישנה תחושה של קריאות שווא. זכרו, מי שלא מתייחס לקריאה, לא מכוסה מבחינת חברות הביטוח.

>> עומדים לשפץ את הבית? קבלו את מילון השיפוצים השלם