אחת הסוגיות המדוברות ביותר בקרב הורים טריים היא תופעת הקוליק (גזים) התוקפת את התינוק בשבועות הראשונים לחייו. תופעת הגזים מאופיינת בבכי מוגזם שנמשך יותר משלוש שעות ביממה, במשך כשלושה ימים בשבוע. לרוב, השבועות הראשונים מרגישים כמו נצח להורים אבל הנחמה היא שהתופעה חולפת מעצמה כעבור שלושה חודשים.

תינוק בוכה אצל הבייביסיטר (צילום: Damir Cudic, Istock)
נחמה מסוימת: זה יחלוף בגיל שלושה חודשים | צילום: Damir Cudic, Istock

אפשר להקל על התינוק

הסיבה לקוליק לא ידועה; יש שטוענים שמדובר בחוסר בשלות של מערכת העיכול של הרך הנולד, יש שטוענים שהתופעה קשורה למזונות שצורכת האם המניקה, ויש שסבורים שמדובר בטכניקת הנקה לא נכונה בה התינוק בולע אוויר. אולם חשוב לציין כי גם תינוקות שניזונים מתמ"ל (תחליף חלב) סובלים מקוליק.

עד כה לא נמצא פתרון יעיל למיגור התופעה אבל מדפי בית המרקחת והטבע מוצפים במוצרים להקלה על כאבי הגזים.
חלקם מיוצרים על בסיס מרכיבים טבעיים, ובהם: גליכל (על בסיס שומר ואניס בטעם בננה), גרייפווטר (עשוי מטיפות של שמנים טבעיים כמו שומר, אניס, מנטה וגליצרין), טיפטיפות סימיקול של כ.צ.ט, בייביזם, נרס הארווי (Nurse Harvey's Gripe Mixture), פלא בייבי (מכיל שמן אניס, שמן שומר, שמן מנטה, גליצרין ומים) ומפיג N (עשוי מצמחי קמומיל, מליסה וקלנדולה).

לכל אם בדרך כלל יש שלל פתרונות יצירתיים משלה להקלה על התקפי הבכי המתמשכים - מאמבטיה משותפת, טיול בשמש, נשיאה במנשא ועד קפצוצים על כדור פיזיו או דגדוג של פי הטבעת.

קושי לעכל את החיים? 

בהיעדר מענה קונבנציונאלי הולם, לרפואה האלטרנטיבית שלל פתרונות יצירתיים והנחה בסיסית אחת מרגיעה שאין כל סיבה לסבול. שיטתה של איילת שלו (שידועה גם כאיילת מטוטלת) למשל, עוברת מפה לאוזן בקרב אימהות טריות.
שלו מאמינה כי קיים קשר ישיר בין המזון שהאם המיניקה אוכלת לבין הגזים של התינוק שלה, ואם מורידים מזונות מסוימים מהתפריט, התופעה נעלמת לחלוטין. שיטתה מתבססת על ניסיון של עשר שנות עבודה בתחום, בהם נפגשה לטענתה עם למעלה מ- 1,700 אימהות לתינוקות שסבלו מגזים.

שלו מאבחנת את האם והתינוק באמצעות המטוטלת (אבחון אנרגטי) וקובעת אילו מזונות כדאי לה להוריד מהתפריט. לטענתה, ברוב המקרים, כאשר האם מקפידה על התפריט הנבחר, התינוק נרגע והתופעה חולפת.
במקרים בהם הורדת המזון לא עוזרת, שלו מנסה לבחון סיבות נוספות כמו הנקה לא נכונה, ריפלוקס (חזרה של תוכן הקיבה לוושט), חסימות בגוף או שיבוש בתפקוד מערכת השרירים והשלד (אוסטיאופטיה וקרניו-סקריאל) או מה שהיא מכנה "גזים רגשיים" – קושי בקרב תינוקות רגישים לעכל את החיים. בקרב תינוקות כאלה, מטפלת שלו לעתים באמצעות פרחי באך. לדבריה, קשה לה יותר לסייע לאימהות לתינוקות שניזונים מפורמולות. במקרה כזה לעתים רצוי תחילה לנסות להחליף את הפורמולה לתרכובת של יצרן אחר.

שלו: "אני מתנגדת להורדת מזונות באופן גורף מהתפריט. הדברים היחידים שכדאי להוריד בכל מקרה הם בננות ואורז. גם האם חייבת לאכול טוב ומאוזן, והרשימה היא אינדיבידואלית. יש תינוקות רבים שרגישים לחלב, אבל לא כולם".

האם מתוחה? זה משפיע על התינוק

ההומיאופתיה מטפלת בגזים באמצעות תכשירים שנרקחים במיוחד לאחר אבחון של מטפל בתחום - בתמציות הקרויות "רמדי". נועה גלמן, הומיאופתית קלאסית, לא מתלהבת ממוצרי המדף שנמכרים בבתי המרקחת. "אלה מוצרים שלא נעשה עליהם ניסיון קליני, ולא יודעים איך כל מרכיב משפיע ואיך המרכיבים משתלבים", אומרת גלמן. "המוצרים גם בדרך כלל יותר יקרים מהרמדי שמחירה קבוע ונע בין 35-30 שקלים".

האבחון מתבצע באמצעות בחינת התינוק בסיטואציה הטיפולית. לדוגמה, איך הוא מגיב לאדם חדש – האם הוא מתמסר, מאושר, נבהל, וגם איך הוא מתנהג בזמן הכאבים – האם הוא מקשית את הגב ומתי מופיעים הסימפטומים.

אמא מחזיקה את תינוקה (צילום: istockphoto)
כרגיל, לאם יש השפעה גדולה על התינוק | צילום: istockphoto

גלמן אף מאבחנת את התינוק על פי חוויית הלידה שעברה האם – האם היא הייתה טראומטית או לא. בקרב תינוקות יונקים, האם היא זו שצורכת את הרמדי. "היתרון של הטיפול ההומיאופתי הוא שהוא מאד אינדיבידואלי", מסבירה גלמן. "הוא עדין, טבעי, ללא כימיקלים והתוצאות בדרך כלל מתקבלות כעבור יום-יומיים". במקרה שהרמדי לא עובדת, נרקחת עבור התינוק אחת אחרת.

הרפואה הסינית מתייחסת לעיכול בכל הרמות – עיכול המזון לצד הדרך בה התינוק מעכל את המציאות. גם בטיפול ברפואה הסינית השלב הראשון הוא אבחנתי והטיפול ניתן בהתאם לגורם לבעיה.
לדברי רויטל לב ארי, מומחית בטיפול ברפואה סינית בתינוקות וילדים, מדובר לעיתים בבעיה רגשית – למשל אם האם עברה תקופה קשה בהריון או חוויה קשה במהלך הלידה או אחריה. לעתים האם מתוחה מאד, חרדה או מדוכדכת. במקרה של לידה קשה, עלול היה להיווצר לחץ גדול על ראש התינוק, ובמקרה כזה לב ארי ממליצה לפנות לאוסטאופט המומחה באוסטיאופטיה קראניו סאקראלית (טיפול עדין באמצעות מגע במערכת שכוללת את המוח, חוט השדרה, קרומי המוח, והעצמות שמסביב).

אם האם נטלה תרופות במהלך ההיריון או הלידה והיא מניקה עלולה להיות לכך השפעה על החלב. "תרופות כמו אנטיביוטיקה מכניסות הרבה קור", אומרת לב ארי. "האיכות של הקור יכולה להישאר בגוף זמן רב. קור מכווץ ולכן הוא יכול גם להתבטא בכאב".

יש גם בייבי-שיאצו

הטיפול ברפואה הסינית יתבצע באמצעות דיקור, פרחי באך או צמחי מרפא. טיפול בדיקור בקרב תינוקות ניתן בנקודה אחת ונמשך שניות בודדות. המדקרים משתמשים במחטים קטנות ודקות שמתאימות לתינוקות. הטיפול מתבצע כשהתינוק יושב על ההורה. לעתים נעשה שימוש במוקסה – צמחים שעברו ייבוש ונדחסו לגליל דמוי סיגר. את מקל המוקסה מחממים מעל נקודות בגוף שקשורות לבעיה. לדברי לב ארי, לעיתים ניתנים לשתייה לאם או לתינוק תה צמחים המכיל שומר, קמומיל או זרעי קימל.

טיפול אלטרנטיבי בגזים יכול לכלול גם מגע, עיסויים, רפלקסולוגיה, ואפילו בייבי-שיאצו. מומלץ להורים ללמוד כיצד לבצע בתינוק עיסוי שמותאם לבעיה. את העיסוי מבצעים עם שמן המתאים לקוליק תינוקות – בדרך כלל שמן שקדים או שמן זרעי ענבים. לא מומלץ להשתמש בשמן תינוקות.

לדברי לינוי גולן, מדריכת עיסוי תינוקות והכנה ללידה, בזמן התקף גזים קשה לבצע עיסוי בבטן התינוק, ולכן עיסוי במרכז כף הרגל, אזור מערכת העיכול, יכול להקל מאד על הכאבים. את העיסוי בבטן ניתן לבצע שלוש פעמים ביום, אפשר בזמן ההחתלה או לפני הזמן בו התינוק סובל מהגזים (בדרך כלל בשעות אחר הצהריים ולפנות ערב).

לינוי מלמדת גם שיטה של עיסוי עם בגדים – בייבי שיאצו - שאפשר לעשות בכל מקום ללא שמן. יש לסובב את הידיים עם כיוון השעון מעל הבטן ומעל הטבור, כמובן במגע עדין ונעים אך כזה שמשרה ביטחון. לדברי גולן, כדאי מאד גם להיעזר בכדור הפיזיו, שמדמה את התנועתיות שברחם ולתרגל בעיקר תנוחות בהן ברכי התינוק מוצמדות לבטנו - שכיבה על הגב ואופניים עם הרגליים ונשיאה במנשא, כשהרגליים כפופות לכיוון הבטן.

>> בחרתם להתעלם מהבכי של התינוק? הוא יזכור את זה