תינוק מכניס לפה שמיכה (צילום: istockphoto)
מכירים את זה שהתינוק חייב להכניס כל דבר לפה? | צילום: istockphoto

הם רכים, מתוקים, ריחניים, מהפנטים, ו... מוזרים. כל הורה לתינוק טרי יודע שמתחת לפני המלאך הקטנים מסתתרות לא מעט תעלומות ביולוגיות ופסיכולוגיות. למה האצבעות הקטנות שלו נודדות לאזור חלציו? מדוע הוא מצליח לעמוד אבל שוכח איך לשבת? האם יכול להיות שבגיל חצי שנה הוא יודע להשתמש במניפולציות למשיכת תשומת לבכם? ובכלל, איך נכון להגיב לכל אותן התנהגויות משונות של החייזר הקטן? נעם גונן, מומחית לאבחון מוטורי וליווי התפתחותי, עוזרת לנו לפענח את הצד הביזארי של הפעוטות.

1. מגלה עניין מפתיע במפשעה

אתם מרחרחים את האוויר ומבינים שהגיע זמן להחלפת חיתול. כמו תמיד, משכיבים את העולל על גבו, מרימים את רגליו כלפי מעלה ופוצחים במלאכה. אלא שבמקום שהתינוק שלכם פשוט ישכב שם בתום לב, הידיים הקטנטנות שלו מתחילות לנדוד דרומה - ונשארות שם. הוא אומנם רק תינוק, אבל עדיין, אתם לא יכולים שלא לתהות: יכול להיות שהוא מתגרה מזה?

"כן ולא", מסבירה גונן. "התינוק בהחלט מרגיש סוג של גירוי, אבל זה לא הגירוי המיני שאנחנו המבוגרים מכירים. בחודשים הראשונים לחייו, התינוק מגלה מגוון רחב תחושות וגירויים. גם לגעת ביד או ברגל, לצורך העניין, זה גירוי חדש ומרתק עבורו. צריך לזכור שהוא מוקף בגירויים מכל הכיוונים - צלילים, מגע, ריח, גירויים מוטורים. הוא לא באמת מבחין בתחושה מיוחדת בזמן נגיעה באיבר המין, זאת פשוט עוד אחת מהתחושות החדשות שהוא לומד להכיר".

2. מתמתח בפתאומיות ואז מנסה להיאחז במשהו

אף על פי שאנו חיים בעידן עשיר באמצעי בטיחות, מנשאים חכמים, עגלות משכוללות, וכיסאות תינוק מרובי קשירות וחגורות, תינוקות עדיין נולדים עם אינסטינקט הישרדותי עתיק שמטרתו לגונן עליהם בפני נפילה. התופעה הזו מכונה "רפלקס מורו", והיא אחת הסיבות הנפוצות לבכי של הקטן בחודשיו הראשונים בעולם. אתם אולי לא מכירים את המונח המקצועי, אבל ודאי נתקלתם בהתנהגות המסוימת הזו: כאשר התינוק נחרד מרעש חזק, או כאשר מניחים אותו במיטה בחוסר תשומת לב והוא חש כאילו ראשו נשמט - הוא מגיב בפישוק הידיים והצבעות, ומיד אחרי כן מאגרף את כפותיו בפאניקה, כאילו הוא מנסה לתפוס במשהו שיציל אותו מה"נפילה". נשמע מלחיץ? המומחית מרגיעה.

גונן: "כמעט כל ההורים מכירים את הרפלקס הזה, ורובם לא נבהלים ממנו. עבור התינוק זוהי התנהגות חיונית שיש לה ערך הישרדותי. הוא חווה בהלה - תגובה נכונה למצבים בהם הוא חש סכנה או חוסר ביטחון, אשר נועדה להגן עליו. בדרך כלל הרפלקס הזה בא לידי ביטוי בגיל חודש עד שולשה חודשים, ונעלם לחלוטין בגיל חצי שנה".

3. שוכח איך לשבת

תינוק מרים גבה (צילום: istockphoto)
"על מה אתם מסתכלים? ראיתם משהו מוזר?" | צילום: istockphoto

סביב גיל עשרה חודשים, התינוק שלכם מציין אבן דרך חשובה: הוא נאחז ברהיט כלשהו ומושך עצמו למצב עמידה. ההתרגשות שלכם ושלו רבה, אלא שאז, בדיוק כשאתם עומדים להנציח את הרגע המכונן כדי להעלות את הסרטון ליוטיוב, מתגלה בעיה קטנה. הקטנצ'יק לא יודע איך חוזרים לשבת. למה?

"מסיבה פשוטה: התינוק עדיין לא הגיע לשלב העמידה, ומשום שהוא לא מוכן לעמוד, הוא גם אינו בשל לשבת. לפעמים, כאשר התינוק אוחז ברהיט ומצליח להתרומם, הוא בסך הכל מגלה פעולה חדשה - איך מיישרים את הרגליים. ההורים מתלהבים שהתינוק שלהם למד לעמוד, אבל בפועל הוא רק מנסה לבדוק את התחושה של מתיחת הרגליים".

4. משהק בלי הפסקה

לאף אחד אין הסבר או טקטיקת פעולה יעילה למידור לתופעה הזאת, אבל בכל זאת כולנו משהקים. בתור מבוגרים, השיהוק הוא פשוט - היק! - הפרעה מעצבנת - היק! - שעוברת - היק! - מעצמה. מטריד, אבל לא מזיק במיוחד. אצל תינוקות, לעומת זאת, זה כבר סיפור אחר. פליטת האוויר הפתאומית והמצחיקה הזה לא רק גורמת אי נוחות לתינוק; היא מזעזעת את כל גופו הקטן. למה זה קורה להם?

המדע טרם מצא הסבר מחקרי מניח דעת, אך דיאן דיוויס, מומחית להתפתחות ילדים בבית חולים סקוטסדייל שבאריזונה, מציעה תיאוריה אפשרית: "יכולות הבליעה והנשימה של התינוק עדיין לא מפותחות לגמרי. הוא עשוי לנסות לבלוע תוך כדי שאיפת אוויר, ולפעמים זה מה שמתחיל את סימפוזיון השיהוקים. סיבה נוספת יכולה להיות שהתינוק נמצא בסביבה מלאת גירויים ורעש, אשר מכניסה אותו לאי נוחות. תינוקות צעירים מתקשים לחסום רעשים בזמן ערות, והצפה של החושים עשייה לגרום להם להתחיל לשהק מבהלה. אם התינוק מתחיל לשהק במקום רועש או המוני, כדאי לנסות לקחת אותו לחדר שקט יותר ".

5. משתעל כדי למשוך את תשומת לבכם

אתם עוסקים בענייניכם כשלפתע נשמע קול שיעול קורע לב ממיטת הצאצא היקר שלכם. בלב דואב אתם מזנקים לבדוק מה השתבש, ומגלים ששום דבר לא קרה. התינוק החייכן שוכב לו במיטה ללא כל קושי נשימה או חום, ומושיט לכם את זרועותיו שמנמנות והבריאות. בהתחלה חשבתם שזה מקרי, אבל אז הבחנתם שתופעת השיעול המסתורי חוזרת על עצמה, ולעיתים אף נדמה לכם שהתינוק משתעל רק כדי לבחון את התגובה שלכם. יכול להיות שבגיל חצי שנה הוא כבר הופך למניפולטור של תשומת לב?

תינוק עם סיגריה ופחית בירה (יח``צ: אור גץ)
את זה המדע עוד לא הצליח להסביר | יח``צ: אור גץ

ד"ר פיטר וישטון, חוקר במרכז למחקר התפתחות הילד מסביר: "הוא אומנם צעיר בשביל להכיר את אסטרטגיית הילד שצעק זאב, אבל ההתנהגות הזאת היא הוכחה מקסימה לכך שתינוקם מפתח מודעות חברתית. סביב גיל 6 חודשים, בו בדרך כלל מופיעה תופעת השיעולים המדומים, תינוקות מתחילים להבין איך העולם פועל. יכול מאוד להיות שהתינוק שם לב שכאשר מישהו משתעל אתם חרדים לשלומו ומגיבים, ועכשיו הוא מנסה לזכות בתשומת לבכם ע"י חיקוי המחווה הזאת. לא צריך להיבהל, זה טבעי וחמוד".

6. מתקשה לבצע פעולות שהוא כבר למד

בשבוע שעבר הבייבי שלכם הפגין את כישורי הרשרוש המפתיעים שלו ברעשן והתגלגל על הרצפה בהתלהבות; השבוע, כשאתם מושיטים לו את הרעשן האהוב, הוא מסתכל עליכם במבט ריקני ומבולבל, ושוכב לו בחוסר ישע על הבטן מבלי להואיל להתהפך אפילו לרגע. יכול להיות שהוא שכח איך עושים את זה?

תתפלאו, אבל מומחית ההתפתחות מאריזונה מסבירה שכן. ממש כפי שמבוגרים שוכחים דברים שבעבר ידעו לעשות, כמו לפתור תרגיל גיאומטרי, כך גם תינוקות. "לפעמים, אפילו אחרי שכבר ביצענו בהצלחה משימה מורכבת כלשהי, הזיכרון שוב לא שלם במוחנו. בשביל תינוק, לסובב רעשן זה כמו לתכנת מכשיר הקלטה בשבילנו. הוא צריך יותר מפעם אחת כדי לתרגל את הכישורים החדשים שרכש".

מהצד השני של המתרס, טוענת נעם גונן כי תינוקות אינם שוכחים יכולות חדשות שלמדו. הם פשוט מבצעים פעולה שנראית להורים כשלב התפתחותי, אבל בפועל היא מקרית לחלוטין. "חלק גדול מהפעולות שתינוקות עושים עד גיל חצי שנה הוא אקראי ולאו דווקא נובע ממוכנות לעבור לזחילה או להתחיל לעמוד על שתיים".

>> מה אתם יודעים על התפתחות תינוקות?