בעולם פועלות כיום עמותות רבות המנסות להגן ולשמר את בעלי החיים שעלולים להיעלם לגמרי אם לא נסייע להם, או לפחות נפסיק להרוג אותם ואת סביבות המחייה הטבעיות שלהם. אבל צריך גם להודות שבקרב חובבי החיות יש אפליה: רוב החיות שזוכות לפרסום הן מתוקות וצמריריות כמו הקואלה, אציליות ומרשימות כמו הטיגריס הסיבירי או חמודים כמו הפנדות.

החיות המכוערות הנכחדות
סופרסטאר

אבל נערי הפוסטר הללו הם רק קצה הקרחון ורוב בעלי החיים המצויים בקבוצת הסיכון הן יעילות ולא חינניות במיוחד. ולדברי "העמותה להגנת בעלי החיים המכוערים", ההתעניינות המוגזמת שלנו ביופי תביא סופו של דבר להכחדתם המהירה של 200-250 זנים אחרים.

קבוצת הביולוגים הבריטיים הזו שמה לה למטרה "להעלות את המודעות כלפי המאותגרים אסתטית בטבע". "אנחנו רדודים ומתמקדים יותר מדי במראה החיצוני", אומר סיימון וואט, ביולוג אבולוציוני ומרים היוזמה. "קיימת אפליה מוכחת בין בעלי חיים מכוערים ומעניינים מאוד, ביחס למינים אטרקטיביים אחרים שקל יותר להוביל איתם קמפיינים".

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים, משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

דוגמה קלאסית, לדעתו, לבעל חיים שמתחבב בקלות הוא הפנדה הענק, שלא סתם משמש כסמל הקרן העולמית לשימור חיות בר כבר 52 שנה . "שלא תבינו לא נכון, מאוד אכפת לנו מיצורים פרוותיים וחמודים אבל אנחנו מתעניינים רק במין הפנדה המכוער שנקרא מגפאונה. בלעדיו, החיים של כולנו יהיו הרבה יותר משעממים".

פרצוף שרק אימא יכולה לאהוב

מבחינת וואט על המודעות והפרסומות צריך להציג את קוף החוטם שמאופיין באפו הכתום הארוך והמוזר, בכרס גדולה ומתנפחת שפולטת גזים, ובעבודה שהוא בסכנת הכחדה חמורה. רק באזור בורניאו - בית הגידול הטבעי שלו - כריתת היערות ודלדול מקורות המזון הפחיתה בארבעים השנים האחרונות את כמות הקופים הללו לחצי: "הוא עומד בפני אותם אתגרי הישרדות כמו האורנגאוטן, ואין ספק שהוא בולט ממנו", אומר וואט. "אם לא נפעל במהירות, בקרוב נוכל לראות אותם רק בגני חיות".

החיות המכוערות הנכחדות
"בואנה, למי קראת קוף?!"

גם החולד העירום הוא לא בדיוק דוגמן. המכרסם חשוף העור בעל העיניים הקטנות והמנוונות, השיניים הבולטות והפרצוף שרק אימא יכולה לאהוב מתגלה כיצור בעל חשיבות עליונה לבני האדם. הוא שובר שיאים של תוחלת חיים, רבייה ואנטיאייג'ינג ואולי בקרוב אנחנו נוכל ללמוד ממנו לא מעט על איך להישאר בחיים.

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים, משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

"זו לא סתם ירייה באפלה: אנחנו חולקים 93% מהגנים האנושיים שלנו איתו", אומר וואט. "אלא שבניגוד אלינו, הוא עמיד יותר בפני כאב וחסין לסרטן". אין ספק שברגע שתרם לפיתוח המחקר למחלה, החולד זכה לשינוי תדמית חיובי. בנוסף, היונק האפריקני הזה מבלה את כל חייו מתחת לאדמה, מסוגל להתקיים עם מעט מאוד חמצן והוא חברותי מאוד. בהחלט כמה תכונות שהיינו רוצים להשאיר בסביבה. 

החיות המכוערות הנכחדות
"לא יודע מה איתכם, בעיניי אני נראה מצוין"

ואם כבר מדברים על בעלי חיים עם מוניטין גרוע, הקרפדה הסורינמית סובלת מדיכוי כפול כי גם בקרב בני מינה היא זוכה להתעלמות. כשהיא בריאה ושלמה החיה הזו נראית כאילו נמחצה תחת גלגל מכבש אבל במציאות זו רק סביבת המחייה הטבעית שלה שנמחצת באכזריות.

הקרפדה נטולת הלשון הזו חיה באזורים שונים בדרום אמריקה, בעיקר ביערות טרופיים וביצות. את הקרב על חייה היא מפסידה ליזמים אנושיים, זיהום מים וחקלאות מפותחת עם נטייה להתפשט.

אם מתעלמים מהשטחיות שלה, היא ניחנת בטקסטורה מנומרת והמון קרומים. שלא כמו חיות אחרות ברשימה של וואט, מדובר בחיה שמנסה לתת פייט לגורלה האכזר וידועה בהרגלי רבייה מרשימים. הנקבה נושאת את הביצים על גבה, ובסופו של דבר בוקעים ממנו צאצאים מפותחים לאוויר העולם. עם קצת עזרה מחברים, אולי עוד יהיה לה סיכוי.

החיות המכוערות הנכחדות
"אני לא אנורקסית, יש לי חילוף חומרים מהיר. אולי תרדו ממני כבר?!"

רוב בני האדם יודו שסלמנדרת הענק הסינית היא יצור דוחה. עם ראש גדול קשה ולח, עיניים קטנות נטולות עפעפיים ופנים ירקרקות מלאות בכתמים לא הייתם מצפים שהיא תהפוך לפופולרית כל כך אבל הסינים, מתברר, חושבים שהיא טעימה בדיוק כמו שהיא מכוערת.

החיה, שהפכה לחלק אינטגרלי בתפריט המקומי במדינה הענקית, ניצודה בעיקר במים, ובדרום סין הספיקו לחסל כבר כ-75 אוחזים מכלל אוכלוסייתה. ניסיונות להרבות את סלמנדרת הענק בשבי כדי להשיבה לכמות סבירה בטבע לא נחלו הצלחה מרובה עד כה, ואם לא שמעתם עליה ועל הצרות שלה אף פעם כנראה שגם לא נותר סיכוי רב. 

החיות המכוערות הנכחדות
"לידיעתכם, סנטר כפול זה אופי"

רחוק מהעין רחוק מהלב

בתחילת השנה הפכה מצוקתם של כיני הערווה למתוקשרת במיוחד, כשמרפאה לבריאות מינית בעיר סידני שבאוסטרליה הצהירה שלא נרשם אצלה אפילו מקרה אחד של מנדבושקס בחמש השנים האחרונות: "פעם זו הייתה תופעה נפוצה מאוד", דיווח ד"ר בזיל דונובן. "ללא ספק, זה תוצאה של טיפוח המפשעות".

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים, משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

חרק הערווה נוהג לשרוץ לרוב באזור הערווה של גורילות ובני אדם, וחי רק ממציצת דמם ודמנו. הוא נכחד באופן הדרגתי בשל המגמה הגוברת בשנים האחרונות להשמיד את אזור המחייה הטבעי שלו - שיער הערווה. אבל כנראה רק אחרי שגורילות יתחילו לגלח שם למטה, אז המדענים יצטרכו להתחיל לדאוג באמת - ולא בגלל כיני הערווה.

החיות המכוערות הנכחדות
"אמא אומרת שהכי חשוב האופי"

לדברי וואט, בעל חיים נוסף שזקוק ליחסי ציבור טובים יותר הוא חילזון הים הענק, המכונה "הרקדנית הספרדית". זה זן חזק של שבלול, שזכה לשמו תודות לתנועה הגלית והסיבובית דרכה הוא נע במים, וגופו האדום שמזכיר את החצאית המתנופפת של רקדניות הפלמנקו.

תוכלו למצוא אותו באוקיינוס ​​ההודי, ואפילו אצלנו בים האדום, אם נפסיק להרוס את שוניות האלמוגים שם הם גרים. החלזונות האלה אוכלים בשר ויש להם שני איברי רבייה, לכן הם יכולים להזוודג עם כל חילזון ים שנקרה בדרכם. לצערנו, הרעבתנות המינית של החיה לא תספיק לבדה כדי להציל אותם.

החיות המכוערות הנכחדות
"מצטערת, אין לי זמן ללכת לשיעורי חיטוב!"

כחלק מהקמפיין הציבורי של העמותה, היא עורכת ערבים תחרויות ברחבי אנגליה על תואר החיה המכוערת ביותר. כל אחת מהחיות מוצגת על ידי קומיקאים בצורה ייחודית האמורה לסייע לבני האדם לחבב אותה.

(מקור)