מטפלים בהתפרצות האבולה במערב אפריקה (צילום: ap)
מטפלים בהתפרצות האבולה במערב אפריקה. כל טעות יכולה להיות קטלנית | צילום: ap

היא נחשבת למחלה הקטלנית עלי אדמות, ובשבועות האחרונים התושבים במערב אפריקה מתמודדים עם ההתפרצות האלימה ביותר שלה. על פי הודעה שפרסם ארגון הבריאות העולמי השבוע (ג') מדובר בהתפרצות "המאתגרת ביותר" של נגיף האבולה. עוד ציינו נציגים של הארגון, שייקח בין חודשיים לארבעה חודשים עד שיצליחו להשיג שליטה על המגפה ובינתיים מניין ההרוגים עלה כבר ל-627.

על פי סוכנות האו"ם וירוס האבולה מתפשט בשלוש "נקודות חמות" במערב אפריקה, בין השאר בחלק הדרום מזרחי של גינאה, ובליבריה. הבעיה העיקרית, ובעצם מה שמפחיד את העולם, זה שמדובר במדינות מהן יוצאים פליטים רבים שלרוב מגיעים בדרכים לא חוקיות לעולם המערבי. על כך יש להוסיף שמהרגע בו נדבק האדם ועד שניתן לגלות את הנגיף, חולפים כ-21 ימים.

התקדמות משמעותית מול המגיפה (צילום: רויטרס)
שלושה רופאים כבר מתו, שני עובדי סיוע אמריקנים נדבקו | צילום: רויטרס

נגיף האבולה (צילום: CDC)
ההתפרצות. מפה שפרסם המרכז העולמי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) | צילום: CDC

בארגון הבריאות העולמי ציינו שזוהי הפעם הראשונה בה התפרץ הנגיף בחלק הזה של אפריקה ואם זה לא מספיק מפחיד, הם מציינים כי הנשאים הראשונים נדבקו בנגיף כתוצאה מעבודתם בקבורת מתים, שבמהלכה הם הגיעו למגע עם נוזלי גוף של הנפטר. לדברי ד"ר סטפן הוגונט, רופא מטעם הארגון הבינלאומי שחזר מגינאה, "באזור המיוער בגינאה המגפה עוד לא נגמרה. ושם מדובר במרכז ההתפרצות. כל עוד זה לא נגמר שם יהיו עוד ועוד מקרים שיתגלו ברחבי המדינה".

בליבריה מציינים כי הם סגרו את הגבול כדי להתמודד עם המחלה ובארגון הבריאות העולמי ציינו שלאזור הנגוע נשלחו כבר 50 רופאים ומומחים – מהם שלושה רופאים כבר נפטרו כתוצאה מהדבקות במחלה, האחרון בהם השבוע. בנוסף, אתמול (ב') נודע ששני אמריקאים, עובדי ארגון סיוע בינלאומי, נדבקו בנגיף ומצבם קשה.

מחלה ללא חיסון

האבולה היא מחלה שהמדע לא הצליח למצוא לה חיסון. את הנגיף גילו לראשונה ב-1976, אז נפטרו כ-500 בני אדם בסודאן וברפובליקה של קונגו. מדובר על תמותה של 90 אחוזים. היו עוד מספר התפרצויות קטנות יותר אולם נראה שעכשיו אנחנו עומדים בפני הבעיה הקשה ביותר, זאת משום שבניגוד לשנות ה-70 וה-80, מדינות אלה מייצאות פליטים רבים שרובם מגיעים בדרך לא חוקית, אגב גם לישראל. גם מי שמגיע בדרך חוקית מציב בעיה בפני שוטרי ההגירה. זאת משום שמהרגע שהוא נדבק ועד לרגע שבו המחלה מתפרצת וניתנת לגילוי חולפים כשלושה שבועות. השבוע החלו דיונים סוערים במדינות כמו בריטניה, אוסטרליה וניו זילנד, מדינות אי, שם חוששים שהתפרצות המחלה תביא להכחדה של התושבים.

נגיף האבולה, מתפרץ גם במאלי (צילום: ויקיפדיה)
וירוס אבולה. אין תרופה המוכרת למדע | צילום: ויקיפדיה

הנגיף הקטלני יוצר לא מעט בהלה. אנשי האזורים הכפריים בגינאה כבר מאשימים את עובדי הבריאות בהפצת הנגיף, מה שגרם להם לגרש את הרופאים שבאו לטפל בהם עד כדי מעשים של אלימות. באזורים אחרים גרשו תושבים את נציגי הבריאות כשהם מאיימים עליהם במאצ'טות ואבנים. על פי הפרסומים ישנם כפרים שלמים שבודדו את עצמם ומאיימים על כל מי שמתקרב לאזור.

הסיפטומים של האבולה מזכירים בהתחלה הצטננות קלה, חום וגרון כואב. משם זה עובר למראות קשים שנוצרים מהקאות ודימומים פנימיים וחיצוניים. החולה סובל מתשישות חמורה ומה שבאמת מפחיד את הציבור זה השלב שבו הוא מגיע לכך שיוצא לו דם מהאוזניים, מהעיניים ושהוא מקיא דם. אם כי רק מעטים מגיעים לשלב הזה, כי הרוב מתים הרבה לפני.

נכון לעכשיו הרופאים פועלים במדינות מערב אפריקה ונלחמים בנגיף, כאשר הם יודעים שכל טעות יכולה להיות קטלנית. התקווה היא שהנגיף ייעצר ויבודד לפני שאחד הנשאים יעביר אותו למדינות שלא נמצאות תחת טיפול והסגר - ואת תרחיש האימים של המצב הזה אפשר רק לדמיין.