פטריות ביער (צילום: iStock)
מאוד לח פה | צילום: iStock

עוד לא התאוששנו מכתבת הפטריות מלפני 4 שנים בכלכליסט, שבינתיים התגלתה כמלאה בעיוותים ובחצאי אמיתות, על הרשת החברתית הפטרייתית. עכשיו מחקר חדש, ואולי אמין יותר, גורם לנו להאמין שוב בקסם הנפלא של הפטריות. במגזין המדע "Plos One" (לא להתבלבל עם הסמארטפון הסיני) התפרסם מחקר שמצא קשר ישיר בין פטריות למשקעי גשמים.

הפטריות מתרבות על ידי שחרור של נבגים לאוויר המתפזרים על פני האדמה. לפני למעלה ממאה שנים גילה הביולוג ארתור הנרי רג'ינלד בולר, שטיפות זעירות של מים נוצרות על אותם נבגים לפני שהם משתחררים לאוויר, מה שגרם לו להסיק שייצור המים קשור קשר ישיר להפרשת הנבגים. בנוסף, עד עכשיו האמינו כי החומר שגורם ליצירת המים נעלם ברגע שהנבג נפלט לאוויר. ובכן, לא עוד.

פטריה בגשם (צילום: Tim Gainey/Alamy)
הכל באשמתך! | צילום: Tim Gainey/Alamy

פרופ' ניקולס מוני מאוניברסיטת מיאמי הצליח לתפוס את התהליך בעזרת מצלמת מהירות גבוהה. כפי שצפו, בולר צדק בעניין הפרשת הנבגים, אך מטרתו של המכניזם הטבעי והמשונה הזה נותר עדיין בגדר תעלומה. בנוסף מוני והקולגות שלו גילו שהמאפיינים המאפשרים את יצירת המים על הנבג עדיין נמצאים גם לאחר שהוא נפלט לאוויר. למעשה, בזמן שהנבג נסחף באוויר לא רק שהתהליך אינו פוסק, אלא שהוא צובר עוד ועוד לחות, וכמות המים מתרחבת מגרגר מזערי לכדי טיפת גשם. מוני הסיק לפי כך שהנבגים תורמים ישירות להורדת גשמים ולהיווצרות עננים.

בראיון ל-"Newsweek" סיפר מוני: "אם מסתכלים על צילומי לווין של מכ"מ העננים מעל ליערות הגשם, ניתן לראות שהמון עננים קטנים נוצרים דווקא אחר הצהריים מעל גגות העצים, ואלו הם המיקומים בהם יש צפיפות גבוהה מאוד של פטריות המשחררות כמויות של נבגים. אנחנו לא טוענים כי זו הדרך היחידה שבה נוצרים עננים, אלא שזהו גורם ממריץ ליצירתם. זה שלעצמו מדובר בקשר די מדהים".

בור נפער בכביש באשקלון (צילום: חדשות 2)
בור נפער בכביש באשקלון, יותר מדי פטריות? | צילום: חדשות 2

מדהים בהחלט, אנחנו מכירים את הסיסמה הניו-אייג'ית השחוקה שאומרת ש"הכל קשור", או הסיסמה על משק כנפי הפרפר והטורנדו שהוא גורם בצידו השני של העולם. אבל באמת שהפעם הטבע הפתיע אותנו. חפשו את הפטריות בעונת הגשמים המוגזמת שצפויה לנו השנה ותאשימו אותן בהכל.

(מקור)