משקאות תחליפי החלב נתפשים כמשקה בריאותי, המתאים לצרכנים הרגישים לחלב פרה או לטבעונים. על אריזות המשקאות מוצגים נוזלים צחורים הנשפכים לתוך כוסות שקופות, כשברקע תמונות של אדמה, שדות אורז, פולי סויה ושקדים. חלק מהמשקאות מתוארים כ"אורגניים", "טבעיים", "צמחיים" או "ביו" - וצריכתם נתפשת כחלק מהמגמה של צריכת מזונות בריאות.

ענף תחליפי החלב מציג צמיחה מהירה, המגוון בו גדל בהתמדה, ולפי נתוני סטורנקסט הכנסותיו גדלות בכ-25% מדי שנה מאז 2012. לפי הערכות, בסוף 2015 צפויות ההכנסות המצרפיות השנתיות של משקאות החלב להגיע ל-126 מיליון שקל - פי שניים מההכנסות ב-2012 (63 מיליון שקל).

אולם, בדיקה שביצענו בסיוע דיאטניות למגוון מותגים, ובהם הנמכרים ביותר בישראל, העלתה כי כמה מהמשקאות רחוקים מאוד מחלב פרה; הם עמוסים בסוכר, ומנגד אינם מספקים את מנת החלבון והסידן הנדרשת. גם מוצרים שהוגדרו כאורגניים התגלו לא פעם כנחותים מבחינה תזונתית, ולא תמיד הציגו יתרון על פני המוצרים המקבילים.

הקטגוריה הצומחת ביותר בענף - משקאות האורז (עלייה של 37% בשנה החולפת) - והיא גם, למרבה הצער, הבחירה הגרועה ביותר. הדיאטנית עינב אלבר ממכבי שירותי בריאות הגדירה אותו כמשקה הדומה בערכו התזונתי למשקה ממותק. ד"ר רלי אבל, מנהלת היחידה לתזונה בדיאטה של שירותי בריאות כללית, מוסיפה: "אנשים עשויים לחשוב בטעות שמה שמכונה 'חלב אורז' הוא תחליף למשהו, אבל מדובר במוצר דל בחלבון ועתיר בקלוריות, שצבעו אמנם לבן, אבל הוא קרוב יותר למיץ פטל".

אבל ואלבר סייעו לנו לבחון ולדרג 15 מוצרים שונים בשלוש קטגוריות - משקאות סויה, משקאות שקדים ומשקאות אורז. הדירוג נעשה בצורה עיוורת: הן קיבלו קובץ עם רשימות רכיבים שהועתקו מאריזות המשקאות, ללא ציון שמות המותגים. התוצאות מוצגת בכתבה זו, לצד סיכום הרכיבים העיקריים במשקאות שחושבו לפי כוס של 200 מ"ל - מספר כפיות הסוכר בכוס, מספר הקלוריות, כמות החלבון והסידן.

"המשקה היחידי שיכול לשמש תחליף אמיתי לחלב פרה הוא משקה הסויה", אומרת אלבר. "אלה המשקאות היחידים שמספקים כמות חלבון דומה. בנוסף, יש להם ערכים נמוכים יותר של סוכר ואין בהם כולסטרול או שומן רווי".

בכל הנוגע לסידן, ד"ר אבל טוענת כי במקרים רבים כמות הסידן במשקה סויה טבעי וללא תוספות היא נמוכה, וגם במשקאות המועשרים הסידן אינו נספג תמיד באותה יעילות כמו בחלב רגיל. "הרמה הגבוהה של סיבים תזונתיים שקיימת בחלק ממשקאות הסויה מעכבת את ספיגת הסידן, ולכן מומלץ תמיד להשלים את הסידן ממקורות אחרים, כמו טחינה, שקדים, אגוזים, קטניות וטופו", היא אומרת.

עוד ב-mako בריאות:
>> מסיוט למציאות: העכברושים באים
>> זה קורה לכולם: למה באמת הידיים שלנו רועדות?
>> האם ירידה במשקל יכולה לרפא פסוריאזיס?

על מה כדאי להסתכל ומה מצאנו באריזות?

1. ערך קלורי - הערך הקלורי הנמוך ביותר (48-68 קלוריות לכוס של 200 מ"ל), נמצא על פי רוב במשקאות השקדים. גם משקאות הסויה הציגו ערך קלורי נמוך (60–80) ביחס לחלב פרה רגיל (120 קלוריות), ואילו משקאות האורז הציגו ערך קלורי גבוה מזה שבחלב רגיל (94-158 קלוריות לכוס).

2. חלבון - החלבון הוא רכיב חיוני לתהליכי הבנייה, השימור והגדילה של הגוף. "כשאנחנו מחפשים תחליף ראוי לחלב פרה, אנחנו מצפים להתקרב ככל האפשר לכמויות החלבון של המקור", מסבירות הדיאטניות. כמות החלבון בחלב היא כ-6.5 גרם לכוס של 200 מ"ל. המשקאות היחידים שמספקים חלבון בכמות דומה הם משקאות הסויה, עם 6-7.2 גרם חלבון, משקאות השקדים סיפקו כמות חלבון מזערית של 1-2 גרם, ומשקאות האורז עוד פחות - במרביתם יש 0.2-0.4 גרם. לדברי הדיאטניות, "משקאות השקדים והאורז אינם מהווים תחליף ראוי".

3. סוכר - כמות גדולה של סוכר בתפריט לאורך היום מגדילה את ייצור השומנים בדם, תורמת להשמנה בטנית ומעלה את הסיכון לחלות ביתר לחץ דם וסוכרת. כמויות הסוכר שנמצאו במשקאות הסויה היו מתונות - רבע כפית עד כפית סוכר אחת, להוציא המשקה בטעם וניל - ואף נמוכות מהסוכר המצוי באופן טבעי בחלב הפרה, השווה לשתי כפיות.

גם כמות הסוכר במשקאות השקדים לא עברה את הכמות בחלב פרה, אף שהסוכר היווה רכיב שני במוצר אחרי מים, לפני השקדים, ששיעורם הוא 
2%-2.5% מהמוצר בשלושה מתוך ארבעה מוצרים.

סוכר זו מילה גסה

כמות הסוכר במשקאות האורז, לעומת זאת, היתה עצומה. השיאן היה המשקה של שופרסל (תחת המותג גרין), שהכיל ארבע וחצי כפיות סוכר בכוס אחת (200 מ"ל). בשל היעדר חובת סימון כמות הסוכרים - כמות הסוכר כלל לא צוינה על גבי האריזה, אלא התקבלה רק לאחר ש-TheMarker פנה בנושא למשווקת. גם התרגום העברי לרשימת הרכיבים של המשקה של חברת ויטריז לא חשף את מה שגילינו במקור באנגלית על גב האריזה - המשקה מכיל יותר משלוש כפיות סוכר בכוס.

היצרנים כנראה רואים בסוכר מלה גסה ומעדיפים להצניע אותו מהצרכנים. במגוון מוצרים של כל היצרנים המובילים הסוכר אמנם סומן ברשימת הערכים התזונתיים, אך לא הוצג ברשימת הרכיבים. החברות טענו בפנינו כי הן אינן מציגות את הסוכר ברשימה כשהוא אינו מוסף למשקה, אלא מגיע ממקור טבעי. ואולם לדברי אלבר, "מבחינה תזונתית, סוכר זה סוכר - גם אם הוא ממקור טבעי".

ברשימת הרכיבים של משקה השקדים של ריס דרים נמצא גם ממתיק מלאכותי העשוי מסירופ תירס, ששתי הדיאטניות ציינו שהוא אינו מומלץ. "סירופ תירס הוא תחליף זול וגרוע לסוכר פשוט. הוא יוצר נזק מיידי, ומחקרים עדכניים מגדירים אותו כגורם מספר אחת למחלת הסוכרת", מסבירה אלבר.

4. סידן - חלב ומוצריו מהווים את המקור העיקרי לסידן בתפריט. פולי הסויה נחשבים עשירים בסידן, אך סיבים תזונתיים מדכאים את ספיגתו. אלבר מעדיפה מוצרים מועשרים בסידן גם במחיר של יותר סוכרים, ואולם ד"ר אבל סבורה כי ראוי להסתכל קודם על הסוכר, ואת הסידן רצוי להשלים באמצעות מזונות אחרים.

5. נתרן - התזונה המערבית מאופיינת בצריכה עודפת של נתרן, שגורם לעלייה בלחץ הדם ומגביר את הסיכון למחלות לב וכלי דם. מבחינת כמות הנתרן, לא נמצא הבדל בין התחליפים לבין חלב פרה. חלב מכיל 100 מ"ג נתרן, שהם 4% ממנת המלח היומית המומלצת (2.4 גרם), ואילו התחליפים הכילו כמות של 80-100 מ"ג נתרן - 3%-4% ממנת המלח היומית המומלצת.

>> מצחצחים על הבוקר? הטעויות שמזיקות לשיניים שלכם

* הכתבה פורסמה ב- TheMarker

>> מה אתם מפחדים? מדוע מגן ערוץ 10 על בתי המלון?

>> כך העובדים הפכו את הסטראט-אפ הכושל לסיפור הצלחה