רגישות ללקטוז, תזונה טבעונית או עניין של טעם - לא חסרות סיבות לצרוך משקאות תחליפי חלב במיוחד בשנים האחרונות ששוק התחליפים פורח. האם כשאנחנו מוותרים על החלב "המקורי" אנחנו גם מפסידים ערכים חשובים שאין להם תחליף? חלב פרה מספק לנו חלבון, סידן, ויטמין B ויטמין D ומגנזיום. מה הערך התזונתי של התחליפים הפופולריים שיש היום בשוק?

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

חלב סויה. התחליף האיכותי ביותר הוא משקה סויה שעשוי מפולי סויה, אשר בנוסף לפחמימות עשירים גם בחלבון מלא. משקה סויה מכיל כמויות דומות של אשלגן ו-12B לאלו שקיימות בחלב. לרוב הוא גם מכיל תוספת סידן. חשוב לשים לב שכמויות הסוכר בו משתנות בין מוצר אחד לאחר ורצוי, כמובן, לבחור אחד ללא סוכר.

חלב שקדים ביתי (צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון)
חלב שקדים ביתי | צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון

חלב שקדים. משקה שקדים עשוי משקדים ומים מסוננים. בניגוד לשקד המקורי, במשקה שקדים חסרים חומרים חיוניים רבים כמו שומן, מגנזיום, זרחן וחלבון. הוא מועשר בסידן ובוויטמין D, אך כמות החלבון בו נמוכה ובחלק מהסוגים יש כמות גדולה של סוכר.

חלב שיבולת שועל. לשיבולת שועל יש מתיקות טבעית, שמקורה בדגנים עצמם. לאחר טחינה וסינון נותרים בנוזל רק הסוכרים הפשוטים. הוא מכיל כמויות גדולות של פחמימות מהדגן עצמו. עם זאת, הוא מכיל כמות גדולה יותר של סיבים תזונתיים, ביחס לשאר תחליפי החלב שתורמים לתחושת השובע ומעכבים את ספיגת הסוכר בדם. כמו חלב השקדים גם הוא מועשר בסידן ובוויטמין D, אך כמות החלבון בו אפסית ובחלק מהסוגים יש כמות גדולה של סוכר.

תחליפי חלב בחו"ל (צילום:  SariMe, shutterstock)
צילום: SariMe, shutterstock

חלב אורז. בדומה למשקה שיבולת שועל, גם את משקה האורז מפיקים מטחינתו. הוא עשוי מאורז מבושל, סירופ אורז ועמילן אורז חום. משקה האורז מכיל פחמימות וקלוריות בכמות גבוהה בהשוואה למשקה שקדים או שיבולת שועל, שכן לעיתים הוא ממותק בדרך כלל עם סוכר קנים או סירופ תירס. חלק מהסוגים מועשרים בוויטמינים, אך כולם דלים מאוד בחלבון. על חולי סוכרת לשים לב לכמות הפחמימות במשקה.

חלב קוקוס. מיוצר מפרי הקוקוס בתהליך שכולל הרתחת חלקי הפרי במים. לחלב קוקוס יש טעם מתקתק והוא דל בפחמימות ובקלוריות. אין בו חלבון כלל אך הוא מכיל תוספות ויטמינים וסידן, לצד כמות גדולה של סוכר.

לסיכום, ישנם לא מעט תחליפי חלב פרה ומומלץ לבחור בסוג שמתאים ביותר לתזונה שלכם וכמובן לטעם שלכם. התאימו לעצמכם משקה שיכיל את מספר הפחמימות, הסוכרים והחלבון הרצויים לכם ושיספק לכם גם סידן וויטמינים ומינרלים נוספים.

מיטל לוי, תזונאית קלינית, לאומית שירותי בריאות