נשים שמאלניות מסרבות לקבל תרומות זרע של חיילים קרביים, בנימוק שהם אלימים ולא אנושיים, בעוד שנשים מהציונות הדתית מתעקשות לקבל תרומות זרע של חיילים קרביים ולא של ג'ובניקים, כך עולה ממחקר חדש שערכה הסוציולוגית ד"ר יערית בוקק-כהן מאוניברסיטת אריאל, המתמחה בתחומי המשפחה, הטכנולוגיה והפריון.

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

במחקר, בו השתתפו נשים שפנו לבנקי זרע ציבוריים בארץ, עוד עולה כי מרביתן מעדיפות לקבל תרומת זרע מתורם ששירת ביחידה קרבית בצבא, דבר שמסמל עבורן את העובדה שהוא בריא בגופו ובנפשו. "פרופילים המתייחסים לשירות הצבאי של החייל ובעיקר בהיותו לוחם מודגשים בבנקי הזרע הציבוריים, שכן הפרטיים לרוב מפנים לקטלוגים של תורמים בחו"ל. כך, אותם בנקים לרוב דורשים מהחיילים תעודות שחרור כדי לוודא שהם שירתו בצבא. רובם לא מקבלים תרומות מצעירים שלא שירתו בצבא", מסבירה ד"ר בוקק-כהן. לטענתה, בנקי זרע בעולם, אגב, מבליטים בפרופילים של התורמים את העובדה שהתורם איש אקדמיה (פיזיקאי, כימאי).

נכון להיום יש רק כ-150 תורמי זרע בישראל שתורמים ל-16 בנקי זרע שונים - מתוכם 13 ציבוריים ו-4 פרטיים. על פי פרמטרים של החברה האמריקאית לרפואת הפריון, בפועל אמורים להיות כ-850 תורמי זרע. המחסור בתורמים נובע בין השאר מטעמים דתיים  (איסור שפיכת זרע), בושה וחשש מסטיגמה. כדי להתגבר על כך, בבנקי הזרע יש מכשירים מיוחדים המאפשרים לתורם לתרום זרע מבלי לעבור על האיסור וכמה רבנים אף אישרו תרומת זרע בשיטה זו.

מבוכה בצה"ל. ארכיון (צילום: דובר צהל)
"לא רוצה תרומות זרע של ג'ובניקים" | צילום: דובר צהל

תורם בעל אופי גנטי טוב

גורם בבנק זרע ציבורי מסר כי לרוב ההעדפה היא לקבל תרומת זרע מלוחם ביחידה קרבית וכן מסטודנטים בתחום הפיזיקה והכימיה ומקצועות ההיי-טק. "יש לנו תורמים קבועים. רק מעטים הצטרפו בשנים האחרונות למאגר שלנו. אין שום קריטריון מסוים לגבי התורמים אבל ההעדפה שלנו היא לחיילים ששירתו ביחידות קרביות ולסטודנטים שבאים ממקצועות כמו כימיה, פיזיקה, מתמטיקה ומחשבים. בוא נאמר שזו גם ההעדפה של מרבית הנשים שבאות אלינו לקבלת תרומת זרע. אנחנו לא לוקחים זרע מכל אחד. בוחנים את האישיות של התורם והאיכות שלו", הסביר הגורם.

עוד ב-mako בריאות:
>> מחזור זה לא ברז דולף: איך תשלטי בו?
>> רוצים לאכול בריא ולא יודעים איך? 50 המאכלים הבריאים
>> די לגלולות? המתג שימנע מהזרע שלך להפרות את האישה

"הסיבה לכך שמבליטים בישראל את שירותו הצבאי של התורם נובעת מזה שאנחנו עם שחי על חרבו, הצבא הוא דבר חשוב מאוד בחברה הישראלית", מסבירה ד"ר לוי בוקק. "בבנקים יעדיפו לציין שירות צבאי של התורם על פי העובדה שהוא למשל פרופסור לכימיה ואיש אקדמיה. השירות הצבאי מצביע על כך שמדובר בתורם בעל אופי גנטי טוב שאינו סובל מבעיות נפשיות. חשוב לבנקים לשווק את העובדה שהתורמים הם חיילים קרביים".

בעיקר אלה נשים מהציונות הדתית שמעדיפות תרומות זרע מחיילים קרביים 'מורעלים', כהגדרתן, בגלל שהם פייטרים, ציוניים וחדורי מטרה ונחושים לעמוד ביעדים. "במשפחה שלנו יש קצינים קרביים, מורעלים על הצבא והמדינה. אני רוצה המשכיות. לא רוצה תרומות זרע של ג'ובניקים", הצהירה אישה מהציונות הדתית במחקר, "אצלנו כולם ביחידה קרבית".

לעומת זאת, הנשים השמאלניות הצהירו בשאלונים כי לא יקבלו תרומת זרע של חייל קרבי. עובדה זו, לפי ד"ר כהן-בוקק, הצביעה עבור אותן מרואיינות על חוסר הומניות וחוסר רגישות לזולת בקרב אותו תורם, היותם אנשים נוקשים שיכולים לנקוט באלימות וכו'.

"חייל קרבי בחיים לא יכנס אליי הביתה. אני מוכנה לקחת תרומת זרע רק של חייל ממודיעין, 8200', חיל תקשוב, העיקר לא לוחם", צוטטה אחת הנשים במחקר, "הם יותר רגישים ואנושיים מקרביים. נכון שהם מעבירים מידע לחיילים הקרביים לבצע חיסולים ממוקדים אבל הם לא אלה שמבצעים חיסולים של אנשים. אני לא רוצה שלילד שלי יהיו תכונות של חייל קרבי".

תרומת זרע (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
פרטי השירות הצבאי מסייעים לעבודת בנקי הזרע | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מראה בהיר יסייע לילדים בחיים טובים

ד"ר בוקק-כהן טוענת, כי הביקוש לתרומות זרע של חיילים קרביים גבוה מאוד וכי כניסת הפוליטיקה מצד נשים המעוניינות בתורמות זרע מדללות עוד יותר את מאגר התורמים, דבר שעלול לגרום בהסתברות גבוהה לנישואים של אח תורם לאחות שנולדה מתרומת זרע. "בנקי זרע בעולם נוהגים לפרסם נתונים רבים בפרופיל של התורמים, בעוד שבארץ הבנקים ממעטים מאוד בפרטים על התורמים ומסתפקים בגיל או שירות צבאי", ציינה ד"ר בוקק-כהן.

אבל קרביים או ג'ובניקים – זה לא נגמר כאן. "ראיינתי אם תמניה שהביאה לעולם שני ילדים בתרומות זרע שנלקחו מצעיר שלחם ביחידה קרבית, אשכנזי ובלונדיני. היא משוויצה בזה שיש להם ילדים חצי רוסיים חצי פולניים. החברה הישראלית לצערי עדיין גזענית גם בתחום של תרומות הזרע. נשים פחות רוצות תרומות זרע של מזרחיים. חשוב להן מאוד המוצא של התורם", מסבירה ד"ר בוקק-כהן, "תפיסת העולם כי מראה בהיר יסייע לילדים בחיים טובים יותר". לדבריה, נשים מעדיפות גם שהתורם יהיה גבוה עם שיער בהיר.

"חשוב לנו מאוד הקטע של ה'זכר אלפא'. העניין שמציינים את שירותו הצבאי של הלוחם ושהוא שירת שירות צבאי מלא מסייעת גם לבנקים שלהם בייעול העבודה ובהתאמה התרומה לנשים", הסבירה ד"ר בוקק-כהן. לדבריה, מרבית הבנקים לא יקבלו תרומות זרע של צעירים שלא שירתו בצבא- שכן מבחינת הנשים הדבר הוא בעייתי.

>>  ברזיל מזהירה: "אל תיכנסו להריון"